Bitcoinin arvo laski rajusti ennätyspäivien jälkeen - Talous - Aamulehti

Bitcoinin arvo laski rajusti ennätyspäivien jälkeen

Voimakkaat arvonvaihtelut ovat ominaisia kryptovaluutoille.

22.2. 18:09

Kryptovaluutta bitcoinin arvo on ollut voimakkaassa laskussa maanantaina.

Alimmillaan bitcoinin arvo on käynyt maanantai-iltapäivällä Suomen aikaa 47 400 dollarissa eli alimmalla tasolla viikkoon. Hinta on kuitenkin sittemmin taas noussut yli 50 000 dollarin.

Kryptovaluutta ylitti ensimmäistä kertaa historiassa 50 000 dollarin rajapyykin viime viikolla. Sunnuntaina arvo kävi lähellä 60 000 dollaria, jolloin bitcoinin markkina-arvo ylitti jo biljoona dollaria eli tuhat miljardia dollaria.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hinnan laskemiseen on vaikuttanut sijoittajien huolet siitä, että bitcoinin hinta on noussut liian korkealle liian nopeasti.

Bitcoinin arvo on kasvanut voimakkaasti viime viikkoina. Taustalla on Teslan ilmoitus isosta bitcoin-ostoksesta. Yhtiö kertoi myös, että se pyrkii mahdollistamaan autojensa ostot bitcoineilla ”lähitulevaisuudessa”.

Mikä bitcoin?

Vuonna 2009 perustettu bitcoin on yksi tunnetuimmista virtuaalivaluutoista. Sitä voi vaihtaa lailliseen maksuvälineeseen, kuten euroon tai dollariin.

Virtuaalivaluutat eivät ole keskuspankin tai viranomaisen liikkeeseen laskemia tai takaamia, eikä niitä välttämättä ole kytketty lailliseksi maksuvälineeksi vahvistettuun valuuttaan.

Virtuaalivaluuttaa voidaan siirtää, varastoida ja myydä sähköisesti.

Bitcoin on kryptovaluutta eli salausalgoritmiikkaan perustuva virtuaalivaluutta. Kryptovaluutta rakentuu julkisille ja yksityisille avaimille, joilla siirretään arvoa henkilöltä toiselle ja jotka salataan ennen jokaista siirtoa. Bitcoineja voi omistaa nimettömästi.

Bitcoin perustuu avoimeen lähdekoodiin, ja sen luominen on hajautettu tuhansille louhijoille. Louhinta kuluttaa isoja määriä energiaa. Yksi bitcoin on jaettavissa sataan miljoonaan pienempään osaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut