Bruttokansantuote laski loka-joulukuussa kaksi prosenttia vuoden takaisesta - Talous - Aamulehti

Bruttokansantuote laski loka-joulukuussa kaksi prosenttia vuoden takaisesta – Ekonomistien arvio: ”Lähikuukaudet mennään säästöliekillä”

16.2. 8:28

Helsinki

Kausitasoitettu bruttokansantuote kohosi loka-joulukuussa noin 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Joulukuussa kausitasoitettu tuotanto laski kuitenkin 0,8 prosenttia marraskuusta.

Työpäiväkorjattu bkt jäi loka-joulukuussa 2,0 prosenttia vuoden takaista alemmaksi. Joulukuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 1,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Tilastokeskus tarkensi marraskuun työpäiväkorjattua tuotantoa –0,8 prosenttiin verrattuna toissa vuoden marraskuuhun. Aiempi ennakkotieto oli –0,4 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että tarkentumiset voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria.

Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi joulukuussa noin kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Jalostus laski noin prosentin ja palvelut noin kaksi prosenttia.

Työllisten määrän ennakoidaan vähentyneen loka-joulukuussa noin 1,5 prosenttia toissa vuoden vastaavasta neljänneksestä.

Ekonomistit arvioivat bkt:n supistuneen runsaat kolme prosenttia

Ekonomistit arvioivat pikakommenteissaan Suomen bruttokansantuotteen supistuneen viime vuonna 3,1–3,2 prosenttia.

– Ennen joulukuuta oli näyttänyt siltä, että Suomi olisi lähes immuuni koronan toiselle aallolle, mutta aamun tilasto osoitti, että niin ei sentään ole, kirjoittaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Hänen mukaansa tuotannon supistuminen joulukuussa oli odotettua koronatilanteen pahenemisen seurauksena. Talouden tilaa on silti edelleen syytä pitää olosuhteisiin nähden hyvänä, eli ei puhuta romahduksesta.

– Vaikka suhdannetilanne ei ole huikea, ei siis ole merkkiä siitä, että talous romahtaisi samaan tapaan kuin viime keväänä. Todennäköisempää on, että lähikuukaudet mennään säästöliekillä, Appelqvist arvioi.

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi Suomen talouden kasvavan alkaneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, vaikka talouden rajoittamistoimia on kiristetty sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Odotamme talouden aktiviteetin piristyvän alkuvuoden jälkeen, kun talouden rajoittamistoimia puretaan ja massarokotukset saadaan käyntiin, hän kirjoittaa.

Täydennys 16.2.2021 kello 9.47: Juttua täydennetty ekonomistien arvioilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut