Kommentti: Pankkien tulokset Pirkanmaalla kertovat kahdesta ilmiöstä - Talous - Aamulehti

Pankkien tulokset Pirkanmaalla kertovat kahdesta ilmiöstä

Yksikään pankeista ei ole valitellut vuoden 2020 olleen erityisen huono Pirkanmaalla, kirjoittaa toimittaja Henriikka Korte.

16.2. 12:56

Aamulehti

Pirkanmaalla toimivat pankit ovat viime päivinä kertoneet yksi toisensa jälkeen rikotuista asuntorahoittamisen ennätyksistä.

Ensimmäisenä Nordea kertoi, että pirkanmaalaiset hakivat ennätystahdissa asuntolainoja viime vuonna. Myös myönnettyjen asuntolainojen määrä kasvoi. Pankki myönsi Pirkanmaalla 17 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin vuonna 2019.

Sen jälkeen Oma Säästöpankki kertoi suunnittelevansa toimintansa laajentamista Pirkanmaalla. Myös nämä suunnitelmat kytkeytyvät asuntokauppaan. Pankin asuntolainakanta kasvoi Suomessa 19 prosenttia viime vuonna. Talousjohtaja Susanna Liirin mukaan kasvukeskusten rooli kasvussa korostuu.

Pankki ei julkista aluekohtaisia lukuja, mutta aluejohtaja Harri Karjalainen sanoo, että kasvukeskus-viittauksesta voi vetää johtopäätöksiä siitä, minne pankki aikoo rekrytoida lisää työntekijöitä Pirkanmaalla.

Vaikka OP Tampereen myöntämien asuntolainojen määrä laski yli seitsemän prosenttia, pankki sai viime vuonna peräti 18 prosenttia enemmän asuntolainahakemuksia kuin vuotta aiemmin. OP Koti Pirkanmaa teki liikevaihtoennätyksensä ja paransi tulostaan.

Maanantaina oli Aito Säästöpankin vuoro. Se kertoi asuntolainakantansa kasvaneen 4,3 prosenttia viime vuonna.

Yksikään pankeista ei ole valitellut vuoden 2020 olleen erityisen huono Pirkanmaalla. Se kertoo kahdesta ilmiöstä.

Koko koronapandemian ajan on toisteltu, että kriisi jakaa yhtiöitä voittajiin ja häviäjiin. Moni pankki näyttää tilinpäätösten perusteella olevan Pirkanmaalla vähintään selviytyjä.

Pankkien viime vuosi ja onnistumiset etenkin asuntopuolella kertovat myös kehittyvän Tampereen ja Pirkanmaan vetovoimasta. Kun asunnot vaihtavat omistajaa ja uutta rakennetaan, rahoitusta tarvitaan. Sitä ei koronaviruskaan muuttanut.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut