Nokian kannattavuus parani ennakoitua enemmän vuoden lopussa – edessä haastava siirtymävuosi - Talous - Aamulehti

Nokian kannattavuus parani ennakoitua enemmän vuoden lopussa – edessä haastava siirtymävuosi

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan vuodesta 2021 tulee haastava siirtymävuosi. Lundmark kuvattiin hallituksen huoneessa Nokian pääkonttorissa Espoossa 17. joulukuuta 2020.

4.2. 8:39

Helsinki

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus parani viime vuoden lopussa ennakoitua enemmän. Yhtiön liikevaihto oli 6,6 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 1,1 miljardia euroa.

Yksi syy kannattavuuden paranemiseen on, että Nokia on onnistunut kasvattamaan järjestelmäpiirejä hyödyntävien viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan tuotteidensa myyntiä. Järjestelmäpiirien keskeinen etu on, että niiden tuotekustannukset ovat pienemmät. Viime vuoden lopussa järjestelmäpiirien osuus Nokian myymistä 5g-tuotteista oli 43 prosenttia. Vuoden 2019 lopussa osuus oli kymmenen prosenttia.

Analyytikot arvioivat ennalta, että Nokian liikevaihto olisi ollut loka–joulukuussa 6,5 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 952 miljoonaa euroa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kuvaa, että yhtiön viimeisen neljänneksen tulos oli vakaa ja koko vuoden tulos aiemmin Nokian antamien arvioiden vaihteluvälin ylälaidassa.

Lundmarkin mukaan kuluvan vuoden tärkeimpiä tavoitteita ovat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän muutosohjelman loppuunsaattaminen ja pohjan luominen sen kannattavuuden parantamiselle.

– Kuten sanoin kolmannen vuosineljänneksen yhteydessä, olemme valmiita investoimaan niin paljon kuin 5G-teknologiajohtajuuden saavuttaminen edellyttää. Olen luottavainen, että olemme oikealla tiellä, vaikka työtä on vielä edessä, Lundmark sanoo tiedotteessa.

Nokian koko viime vuoden liikevaihto (ei-IFRS) oli 21,87 miljardia euroa, kun se vuonna 2019 oli 23,34 miljardia euroa. Liikevoitto (ei-IFRS) noin 2,1 miljardia euroa.

Lisäinvestointeja 5G-tuotekehitykseen

Nokia julkaisi vuoden 2020 lopussa uuden toimintamallinsa. Lundmarkin mukaan vuosi 2021 on yhtiölle haastava siirtymävuosi, jota rasittavat markkinaosuuden supistuminen ja hintaeroosio Pohjois-Amerikassa.

– Lisäksi uuden toimintamallimme toteutus edellyttää meiltä lisäinvestointeja 5G-tuotekehitykseen, mikä puolestaan tarkoittaa jossain määrin lyhyen aikavälin kannattavuuden uhraamista 5G-teknologiajohtajuuden ja pitkän aikavälin kannattavuuden varmistamiseksi, Lundmark sanoo.

Lundmarkin mukaan Nokian operatiiviseen suoritukseen ja kassan vahvistumiseen ollaan tyytyväisiä. Nokian hallitus ei kuitenkaan ehdota osinkoa tai pyydä osingonjakovaltuutusta tilikauden 2020 osalta.

Lundmarkin mukaan tämä johtuu siitä, että Nokia voi riittävästi investoida 5G:hen ja muihin strategisesti tärkeisiin alueisiin samalla kun yhtiö ylläpitää vahvaa kassavirtaa. Nokia antaa päivityksen osinkopolitiikastaan viimeistään pääomamarkkinapäivänä 18. maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos