Nokian villin osakenousun taustalla monia syitä, Valkoinen talo kiinnostui: ”Ei tällaista ole nähty koskaan aikaisemmin ja markkinoilla kaikki ovat lähes sanattomia ” - Talous - Aamulehti

Nokian villin osakenousun taustalla monia syitä, Valkoinen talo kiinnostui: ”Ei tällaista ole nähty koskaan aikaisemmin ja markkinoilla kaikki ovat lähes sanattomia ”

Helsingin pörssissä yhtiön osake kallistui keskiviikkona 14 prosenttia.

Nokian osake on kallistunut taas poikkeuksellisen paljon Yhdysvalloissa. Kuvassa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

27.1. 20:30 | Päivitetty 28.1. 10:35

Verkkolaitteita valmistavan Nokia osake kallistui taas poikkeuksellisen paljon Yhdysvalloissa.

Keskiviikkona kello 19.50 Suomen osake kallistui New Yorkin pörssissä 42 prosenttia 6,7 dollariin. Vain vähän aikaisemmin osake kallistui liki 90 prosenttia, jonka jälkeen kaupankäynti sillä keskeytettiin lyhyeksi aikaa.

Keskiviikkoiltana Nokia julkaisi poikkeuksellisesti pörssitiedotteen osakkeen kallistumisesta.

– Nokia ei ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista yhtiön liiketoiminnan kehitykseen liittyvistä tiedoista tai sen toiminnassa tapahtuneista olennaisista muutoksista, joita ei olisi jo julkistettu ja jotka voisivat selittää viimeaikaisen osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin, yhtiö kommentoi tiedotteessa.

Helsingin pörssissä yhtiön osake kallistui keskiviikkona 14 prosenttia 4,4 euroon.

Torstaina tilanne rauhoittui. Nokian osake kallistui torstaina Helsingin pörssissä runsaat 15 minuuttia kaupankäynnin alkamisen jälkeen noin neljä prosenttia. Osakkeen hinta oli noin 4,6 euroa, mikä on huomattavasti paljon vähemmän kuin keskiviikkona New Yorkin pörssissä.

Syy sihen on selvä: keinottelijat ovat ottaneet Nokian kohteekseen nimenomaan Yhdysvalloissa. Keskiviikkona Nokian osake kallistui New Yorkin pörssissä 40 prosenttia.

Valkoinen talo tarkkailee

Uutistoimisto Reutersin mukaan Valkoinen talo ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ilmoittivat keskiviikkona tarkkailevansa tilannetta, joka on johtanut tiettyjen yhtiöiden osakkeiden nopeaan ja voimakkaaseen kallistumiseen.

Nokian lisäksi esimerkiksi tietokone- ja konsolipelejä myyvän Gamestopin ja muun muassa Finnkinon omistavan elokuvateatteriketju AMC Entertainmentin osakkeet kallistuivat keskiviikkona erittäin rajusti: Gamestopin yli 100 prosenttia ja AMC Entertainmentin runsaat 300 prosenttia.

Sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen osallistuu vimmaisen kaupankäynnin tarkkailuun.

Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoita valvova viranomainen (SEC) ilmoitti myös seuraavansa epävakautta osakkeissa ja optioissa turvatakseen markkinoiden reilun, järjestäytyneen ja tehokkaan toiminnan.

Osakkeen kallistuminen johtuu todennäköisesti monista eri syistä, mutta yksi niistä on keinottelijoiden internetissä toisilleen antamat suositukset. Keinottelijat pyrkivät yleensä hankkimaan osakkeista pikavoittoja, vaikka osakkeen arvoon vaikuttavissa tekijöissä ei olisi tapahtunut muutoksia.

”Ei ole nähty koskaan aikaisemmin”

Yhtiö ei ole viime päivinä kertonut mitään sellaisia merkittäviä uutisia, jotka voisivat selittää osakkeen poikkeuksellista kallistumista.

– Ei tällaista ole nähty koskaan aikaisemmin ja markkinoilla kaikki ovat lähes sanattomia tästä Nokian osakkeen käsittämättömästä kallistumisesta. New Yorkin pörssissä vapaassa kaupankäynnissä ei ilmeisesti ole enää riittävästi osakkeita vastaamaan kysyntää, sanoo nimettömänä esiintyvä Nokiaan perehtynyt analyytikko.

Hän pitää myös todennäköisenä, että keinottelijat ovat ostaneet optioita, jolloin niiden myyjät ovat suojautuneet ostamalla yhtiön osakkeita.

Toinen syy Nokian osakkeen voimakkaaseen kallistumisen voi olla se, että lyhyeksi myyjät ovat pakon edessä joutuneet purkamaan sijoituksiaan. Lyhyeksi myynnissä sijoittajat pyrkivät hyötymään osakkeen halpenemisesta.

Lyhyeksi myynnissä sijoittaja myy osakkeita, joita hän ei omista. Sen sijaan ne on lainattu korvausta vastaan osakemarkkinoilta. Lyhyeksi myynnin mahdollinen kannattavuus perustuu oletukseen, että osakkeen hinta halpenee myyntihetken ja takaisinostohetken välillä.

Kolmas syy voi olla, että monet institutionaaliset ovat alkaneet ostaa Nokian osakkeita niiden kallistumisen takia. Institutionaalisia sijoittajia ovat pankit, sijoitusrahastot ja eläkerahastot.

Nokia julkaisee osavuosikatsauksensa torstaina 4. helmikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: