Valtiovarainministeriö kohensi arviota tämän vuoden talouskehityksestä – ylijohtaja kehottaa palaamaan kriisinhoidosta julkisen talouden vakauttamiseen - Talous - Aamulehti

Valtiovarainministeriö kohensi arviota tämän vuoden talouskehityksestä – ylijohtaja kehottaa palaamaan kriisinhoidosta julkisen talouden vakauttamiseen

Ennuste perustuu oletukselle, että koronatartunnat vähenevät vuodenvaihteen aikana rajoitustoimien myötä.

Ylijojhtaja Mikko Spolander neuvoi päättäjiä. Pitäisi katsoa jo koronan jälkeistä aikaa

17.12.2020 12:25

Helsinki

Valtiovarainministeriö parantaa talousennustettaan tälle vuodelle.

Suomen bruttokansantuote (bkt) supistuu tuoreen ennusteen mukaan tänä vuonna 3,3 prosenttia. Edellisessä, lokakuussa julkaistussa ennusteessaan ministeriö ennusti Suomen talouden heikkenevän tänä vuonna 4,5 prosenttia.

Ensi vuoden näkymä on lähes ennallaan: ministeriö ennustaa 2,5 prosentin kasvua, kun se aiemmin ennusti 2,6 prosenttia. Ministeriö arvioi, että talouden kasvu alkaa vuoden toisella neljänneksellä ja jatkuu ripeänä vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla sen jälkeen, kun koronapandemia väistyy.

Ennuste perustuu oletukselle, että koronaepidemiaan liittyvät tautitapaukset vähenevät vuodenvaihteen aikana rajoitustoimien myötä. Finanssineuvos Jukka Railavo kertoi ministeriön tiedotustilaisuudessa, että epidemian toinen aalto hidastaa talouskasvua tilapäisesti vuodenvaihteen ympärillä.

Rokotteiden käyttöönotto kevään aikana palauttaa ministeriön mukaan yhteiskunnan toimintoja kohti normaaleja aikoja.

Ministeriö kuitenkin huomauttaa, että koronapandemian vuoksi talouden kehitys voi yllättää vielä molempiin suuntiin. Rokotteilla voi olla ennakoitua kohentavampi vaikutus tai vaihtoehtoisesti tautitilanne voi myös kurjistua, mikä kurittaisi taloutta.

Epätasapaino yhä vaivana

Yhtä kaikki ylijohtaja Mikko Spolander kehotti päättäjiä siirtämään huomiota epidemian jälkeiseen aikaan.

– Kun alkaa tämän kuvan perusteella olla selvää, että olemme siirtymässä epidemian jälkeiseen aikaan, talouspolitiikassakin painopisteen olisi perusteltua siirtyä akuutista kriisinhoidosta talouden kasvun edellytysten vahvistamiseen ja julkisen taloudenpidon vakauttamiseen, Spolander sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ministeriön mukaan julkinen velka kasvaa tänä vuonna 69 prosenttiin suhteessa bkt:hen koronakriisin hoidon seurauksena. Julkisen talouden epätasapainon sekä väestön ikääntymisen vuoksi velkasuhde kuitenkin jatkaisi kasvua ja saavuttaa 75 prosentin rajan vuonna 2025.

Ensi vuoden jälkeen talouskasvu hidastuu ministeriön ennusteen mukaan. Vuonna 2022 bkt:n arvioidaan kasvavan 2 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,4 prosenttia.

Aiemmin tällä viikolla Suomen Pankki julkaisi parantuneen näkymän kuluvan vuoden taloudesta. Se ennusti tälle vuodelle 3,8 prosentin bkt:n laskua ja ensi vuodelle 2,2 prosentin nousua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos