Osavuosikatsaus: Stockmannin liikevaihto supistui reippaasti - Talous - Aamulehti

Keväällä yrityssaneeraukseen hakeutuneen Stockmannin liikevaihto supistui reippaasti, mutta tulos parani – Koronan uskotaan keikuttavan konsernin loppuvuotta

Vaate-ketju Lindex siivitti Stockmann-konsernin tuloksen voitolle. Lindexin osuus sen liikevaihdosta oli heinä–syyskuussa jo 70 prosenttia.

Ratikkatyömaa valmistui Tampereen Stockmannin edustalla jo viime vuoden puolella. Se helpotti tavaratalon johtajan mukaan asiakaskulkua selvästi.­

30.10.2020 8:52 | Päivitetty 30.10.2020 10:43

Aamulehti

Huhtikuussa yrityssaneeraukseen hakeutuneen tavaratalokonserni Stockmannin liikevaihto laski heinä-syyskuussa. Vastaamaan aikaan viime vuonna konsernin liikevaihto oli 225,3 miljoonaa euroa, tänä vuonna 207,3 miljoonaa euroa.

Vaikka liikevaihto supistui, konsernin liiketulos oli selkeästi plussalla. Heinä-syyskuun oikaistu liiketulos nousi viime vuoden 5,4 miljoonasta eurosta 13,9 miljoonaan euroon.

– Poikkeuksellinen toimintaympäristö huomioon ottaen Stockmann-konserni onnistui toiminnassaan katsauskaudella hyvin. Liikevaihdon laskusta huolimatta Stockmann-konsernin liikevoitto parani ja oli 11,7 miljoonaa euroa, ja rahavarat olivat 132 miljoonaa euroa, toimitusjohtaja Jari Latvanen sanoo tiedotteessa.

Positiivista tulosta selittää pitkälti konsernin omistama Lindex-ketju, joka on onnistunut selättämään koronakriisiä tavaratalopuolta paremmin. Lindex on paikannut myymälöidensä myynnin supistumista verkkokaupan kasvulla.

Lindex tuotti Stockmannin liikevaihdosta heinä-syyskuussa 146 miljoonaa euroa, mikä vastaa lähes kolme neljäsosaa koko konsernin liikevaihdosta. Lindexin oikaistu liiketulos oli 22,3 miljoonaa euroa. Liikevaihto pysyi lähes ennallaan.

Stockmannin tavaratalokaupan liikevaihto jäi noin 20 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna eli 61,6 miljoonaan euroon. Tavaratalokaupan liiketappio syveni 7,5 miljoonaan euroon.

Lue lisää:Yritys­saneerausselvitys paljastaa tietoja Stockmannin epäonnistumisista: Yksi suurista virheistä oli ruokaosastojen myynti

Konsernin tavaratalojen ja myymälöiden kävijämäärät nousivat heinä-syyskuussa kohti normaalitasoa. Katsauskauden lopulla koronan tuomat muutokset alkoivat kuitenkin vaikuttaa liiketoimintaan.

Stockmann arvioi, että sen liikevaihto jää tänä vuonna viime vuodesta. Liiketuloksen ennustetaan jäävän tappiolliseksi. Koronapandemia on yhtiön mukaan tuonut sen toimintaan tavanomaista suurempaa epävarmuutta vuoden viimeiselle neljännekselle.

Stockmann haki keväällä yrityssaneeraukseen, kun korona syvensi sen talousvaikeuksia. Asianajaja Jyrki Tähtisen valmisteleman yrityssaneeraussuunnitelman on tarkoitus valmistua joulukuun alussa.

Osana yrityssaneerausta selvitetään Stockmannin kiinteistöjen myymistä ja takaisinvuokrausta. Lindexin omistukseen liittyviä strategisia vaihtoehtoja koskeva prosessi on toistaiseksi keskeytetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?