Paperisille tunnuslukulistoille suunnitellaan nyt korvaajia – Aktian toimitusjohtaja ihmettelee vaatimusta maksuttomasta tunnistuslaitteesta: ”Eihän valtiokaan anna passia ilmaiseksi” - Talous - Aamulehti

Paperisille tunnuslukulistoille suunnitellaan nyt korvaajia – Aktian toimitusjohtaja ihmettelee vaatimusta maksuttomasta tunnistuslaitteesta: ”Eihän valtiokaan anna passia ilmaiseksi”

Aktia ratkaisee kesällä, miten se korvaa paperiset verkkopankin tunnuslukulistansa.

Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayubin mielestä nuorten talousosaamiseen on kiinnitettävä huomiota.

5.4.2019 11:46

Aamulehti

Verkkopankin paperiset tunnuslukulistat ovat tulossa tiensä päähän ilman EU:n direktiiviäkin.

Näin sanoo Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub. Hänen mukaansa muut tekniset ratkaisut ovat syrjäyttämässä paperiliuskat joka tapauksessa.

– Moni käyttää paperista tunnuslukulistaa vanhasta tottumuksesta. Digitaaliset ratkaisut ovat kuitenkin helpompia ja turvallisempia, Ayub sanoo.

Verkkopankkien tietoturvavaatimukset kiristyvät syyskuussa.

Uudet määräykset liittyvät EU:n maksupalveludirektiiviin. Sen mukaan paperiset tunnuslukulistat eivät enää täyttävän tietoturvavaatimuksia.

Suomessa Finanssivalvonta on todennut, että pankkien on itse ratkaistava, miten lainsäädännön muutokseen vastataan.

Aktiassa on käytössä mobiilitunnistautuminen ja paperiset tunnuslistat. Se, milloin tunnuslukulistoista luovutaan, ratkaistaan kesän aikana. Aktia kampanjoi asiakkailleen mobiilimaksamisen ja -tunnistautumisen puolesta. Myös erillisen tunnistuslaitteen käyttöönottoa harkitaan.

Eläkeläisjärjestöt ovat huolissaan pankkiasioinnista. Eläkeläisliittojen etujärjestö on esittänyt, että tunnistautumisen muutoksista ei saa aiheutua lisäkuluja, siirtymäajan on oltava riittävän pitkä ja tunnuslukulaitteet on tarjottava halukkaille ilmaiseksi.

– Tämä on pankkitoimialaa koskeva ongelma. Asiakkaat lähtevät siitä, että palveluiden pitää olla ilmaisia. Millä muulla toimialalla toimintaan näin? Ei valtiokaan anna tunnistautumisvälinettä, passia, ilmaiseksi, Ayub toteaa.

Nuorille talousosaamista

Hän sanoo pankkiasioinnin digitalisoituvan kovaa vauhtia. Aktia otti mobiilimaksamisessa juuri käyttöön Apple payn. Käytössä on myös digitaalinen luottokortti, jossa tunnisteluku on kertakäyttöinen, lisäten turvallisuutta. Seuraavaksi on tulossa kasvojentunnistus mobiililaitteisiin.

Ayub toteaa tilanteen olevan hankala, sillä digitalisoituvassa yhteiskunnassa on ihmisryhmiä, jotka uhkaavat jäädä palvelujen ulkopuolelle.

– Vanhemmat ikäluokat nousevat helposti esille. Liian vähän kiinnitetään huomiota nuoriin, joilla ei ole osaamista hallita omia raha- ja talousasioitaan. Se on vakava ja surullinen tilanne. Nuorten talousosaamiseen on kiinnitettävä huomiota, Ayub sanoo.

Tampere kasvualue

Kotitalouksien asuntolainoista Aktian markkinaosuus oli viime vuoden lopussa 4,1 prosenttia.

Aktian Tampereen aluejohtaja Aki Selkee arvioi osuuden Tampereella olevan 3–4 prosenttia.

Selkeen mukaan asuntolainakanta kasvoi 12 prosenttia, ja uusien asuntolaina-asiakkaiden määrä yli kaksinkertaistui edellisestä vuodesta.

– Tampere on meille selkeästi kasvualue, sanoo Ayub.

Asuntolainamarkkinoilla kilpailu asiakkaista on tiukkaa. Tämä painaa lainamarginaaleja.

– Merkkejä marginaalin noususta ei ole. Se on vakiintunut nykyiselle tasolle, Ayub sanoo ja muistuttaa, että marginaalin vaihteluväli asiakkaittain ja alueittain on huomattavan leveä.

Suomen Pankin tilastojen mukaan tammikuussa uusien asuntolainojen keskikorko oli 0,81 prosenttia.

Kyttäystilanne

Pankkitoimialalla odotetaan, mitä uusi maksupalveludirektiivi merkitsee maksujen välitykselle. Pankkien on avattava rajapintojaan kolmansille osapuolille.

Toimialan ulkopuolella uskotaan olevan kiinnostusta maksujenvälitykseen. Ayubin mukaan meneillään on kyttäystilanne.

– Globaalisti toimivat taloushallintojätit varmasti miettivät olisiko niiden seuraava askel mennä maksujenvälitysalustaksi, Ayub sanoo.

Hän näkee uudessa tilanteessa Aktian kannalta enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Ayub sanoo, että muutos voi avata keskikokoiselle Aktialle väyliä asiakaskuntiin, jotka eivät luontaisesti ottaisi Aktiaa kumppaniksi.

– Ei ole itsestään selvää, että maksamisen murroksessa suuret pankit voittavat kisan. Pienellä toimijalla ei ole infrastruktuuria, jonka murenemisesta pitäisi olla huolissaan, Ayub sanoo.

Aktia

Liiketoiminnan tuotot viime vuonna 210 miljoonaa euroa.

Liikevoitto 67,6 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos 0,81 euroa

Osinkoehdotus 0,61 euroa.

Asuntolainakanta 4,7 miljardia euroa.

Hallinnoitavat asiakasvarat 8,8 miljardia.

Henkilöasiakkaita 330 000.

Yritys- ja instituutioasiakkaita 40 000.

Henkilöstö 790.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: