Pihlajalinnalta ennakoitu tulosparannus – ”Investoinnit alkavat tuottaa tulosta” - Talous - Aamulehti

Pihlajalinnalta ennakoitu tulosparannus – ”Investoinnit alkavat tuottaa tulosta”

Pihlajalinnan kannattavuus koheni alkuvuonna selvästi vuodentakaisesta vertailukaudesta, jolloin yhtiö teki tappiota. Tulos ja liikevaihto osuivat lähelle analyytikoiden ennakko-odotuksia.

Tehostamisohjelmalla Pihlajalinna arvioi saavuttavansa noin 17 miljoonan euron kustannussäästöt.

3.5.2019 8:51

Terveyspalveluyritys Pihlajalinnan taloudelliset luvut kohenivat selvästi tammi-maaliskuussa vuoden takaisesta vertailukaudesta, joka oli tulosluvuilla mitattuna pörssihistorian heikoin yhtiölle.

Pihlajalinnan voitto ennen veroja ylsi 2,5 miljoonaan euroon, kun liikevaihto hyppäsi 132,5 miljoonaan euroon. Tulosluvut vastaavat suurin piirtein analyytikoiden ennakko-arvioita.

Infrontin keräämässä ennusteessa Pihlajalinnan tammi-maaliskuun liikevaihdoksi oli ennakoitu 128 miljoonaa euroa ja voitoksi ennen veroja 2,4 miljoonaa euroa.

Pihlajalinnan osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa, joka osui täsmälleen analyytikoiden ennusteeseen. Vuosi sitten vastaavaan aikaan Pihlajalinnan osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa tappiolla.

Pihlajalinna myös toistaa ohjeistuksensa ja ennakoi koko vuoden liikevaihdon kasvavan sekä oikaistun liikevoiton paranevan selvästi viime vuodesta.

Kaikki tulosluvut on oikaistu IFRS 16 -standardin mukaisiksi. IFRS 16 tuli voimaan tänä vuonna.

Investoinnit tuottavat tulosta

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen iloitsee osavuosikatsauksessa hyvää tulosta.

– Viime vuonna tehdyt uusien lääkärikeskusten ja sairaalojen investoinnit alkavat tuottaa tulosta, ja Turun, Oulun ja Seinäjoen lääkärikeskus-sairaaloiden liikevaihdot kasvoivat selvästi niin vertailujaksoon kuin viime vuoden viimeiseen kvartaaliin nähden.

Aaltosen mukaan Pihlajalinnalla on silti varaa vielä parantaa.

– Vuoden alun tulos heijastaa vielä viime vuoden suuria rakenteellisia muutoksia: uusi organisaatiorakenne ja muut tehostamistoimet ovat vaikuttaneet positiivisesti tuloskehitykseen, mutta matkaa tavoitteeseemme on.

Sote-kentästä lisää kasvua

Aaltosen mukaan Suomen sosiaali- ja terveyspalveluihin pitää saada aikaan muutos.

– Sote-uudistus kumoutui, mutta muutoksen tarve ei ole kadonnut. Suomen kuntien talous on heikentynyt edelleen. Sote-palveluiden menot ovat jo yli puolet kunnan menoista ja peräti kaksi kolmasosaa kunnista teki alijäämäisen tuloksen vuodelta 2018.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suuri sote-uudistus kaatui ennen viime vaalikauden loppua. Aaltonen sanoo, että yhtiön liiketoiminnalle on kuntasektorilla selkeä tilaus.

– Sote-uudistuksen peruunnuttua kunnilla on nyt tarve lähteä hakemaan ratkaisua sote-haasteisiin ja näin tasapainottamaan talouttaan.

– Kunnilla on ollut myös vaikeuksia lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten rekrytoinnissa, mikä vaikeuttaa sote-palveluiden järjestämistä omana toimintana. Pihlajalinnan palvelumalleille on kuntakentässä nyt selkeää tilausta.

Pihlajalinna-konserni on perustanut kuntasektorilla useita yhteisyrityksiä kuntaulkoistuksien operointia varten. Niiden tuloksista osa tilittyy kunnille ja osa Pihlajalinnalle riippuen omistusosuuksista.

Pihlajalinna sai viime vuoden aikana kasvatettua omistusosuuttaan useammassa yhteisyrityksissä, mikä vahvistaa osaltaan terveyspalvelukonsernin tulosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos