Naisten Pankki auttaa kehitysmaiden naisia yrityksen perustamisessa - Talous - Aamulehti

Kehitysmaissa nainen saa uuden alun jo 30 eurolla – naisyrittäjyyden tukeminen voisi kasvattaa maailmantaloutta biljoonilla

Kansainvälisen selvityksen mukaan naisten kannustaminen yrittämiseen voisi tuoda maailmantaloudelle biljoonien hyödyn. Naisten Pankki auttaa kehitysmaiden naisia alkuun yrityksen perustamisessa. Myös Suomessa naisten osuus kaikista yrittäjistä voisi olla vielä nykyistä suurempi.

Tampereen Naisten Pankin hallituksen jäsen Riitta Varpe kertoo, että Naisten Pankin toiminta on avointa kaikille. – Vaikka toiminta keskittyy pääasiassa naisten auttamiseen, Naisten Pankin jäseninä, tukijoina ja osakkaina on myös iso joukko miehiä.

14.9.2019 8:43

Aamulehti

Jos naiset ja miehet toimisivat yhtäläisesti yrittäjinä, sillä voisi olla merkittäviä vaikutuksia maailmantalouteen. Kansainvälisen konsulttiyhtiön Boston Consulting Groupin tuore selvitys osoittaa, että naisyrittäjien tukeminen voisi kasvattaa globaalia bruttokansantuotetta 3-6 prosenttia ja hyödyttää maailmantaloutta jopa viidellä biljoonalla dollarilla.

Lähes kaikkialla maailmassa miehet perustavat tällä hetkellä enemmän yrityksiä kuin naiset. BCG:n selvityksen mukaan naisyrittäjät kohtaavat vaikeuksia rahoituksen saamisessa ja heidän verkostonsa ovat puutteelliset.

Tehtävää riittää erityisesti kehitysmaissa, jossa Suomen Naisten Pankki auttaa naisia alkuun yritysten perustamisessa.

Naisten Pankki

Vapaaehtoisyhteisö, joka tukee naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kehitysmaissa muun muassa Keski-Afrikan tasavallassa, Ugandassa, Kambodzassa, Nepalissa ja Myanmarissa.

Varoja kerätään lahjoituksilla, ja Naisten Pankki on mukana muun muassa urheilu- ja kulttuuritapahtumissa.

Vuodesta 2007 alkaen Naisten Pankin hankkeissa on ollut hyödynsaajina 59 000 ihmistä. Varoja on kerätty 15 648 116 euroa. Toimintakulut ovat 17,1 prosenttia.

Kirkon Ulkomaanapu hallinnoi Naisten Pankin varoja ja toteuttaa hankkeet kehitysmaissa. Toiminta on riippumatonta politiikasta, uskonnosta tai arvokysymyksistä.

Naisten Pankin pääpaikka on Helsingissä, ja lisäksi yhteisöllä on noin 40 alueellista toimijaa.

Kävele naiselle ammatti

Hyväntekeväisyyskävely Kävele naiselle ammatti järjestetään tänä vuonna kymmenettä kertaa eri paikkakunnilla Suomessa ja ulkomailla

Tampereella kävellään Pyynikin maastossa sunnuntaina 15.9. kello 11-15. Lähtö noin 2,5 kilometrin lenkille on Pyynikin näkötornilta.

Osallistumislahjoitus on 30 euroa, mutta halutessaan lahjoituksen voi tehdä myös pienemmällä summalla.

Tampereen tapahtumassa alkujumpasta vastaa UKK-instituutti. Mukana on myös muun muassa Pyynikin Munkkikahvila ja ohjelmassa on kaivuriajelua sekä lemmikkikuvausta.

Miksi kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä on niin tärkeä tukea, Tampereen Naisten Pankin hallituksen jäsen Riitta Varpe?

– Naisten Pankin idea on, että auttamalla naisia, autamme samalla myös lapsia, perheitä ja koko kyläyhteisöä. Kun naiset saavat itselleen ammatin, joka maksaa käytännössä noin 30 euroa, se mahdollistaa lapsille koulunkäynnin ja sitä kautta sivistyksen, hyvinvoinnin ja paremman tulevaisuuden.

– Totta kai se heijastuu myös globaaliin talouteen. Auttamalla naisia ja tyttöjä työllistymään omalla kotiseudullaan, vähennetään myös heidän riskiään joutua kansainvälisen ihmiskaupan uhriksi.

Millaista apua naisille tarjotaan?

– Päällimmäinen asia on naisten yrittäjyyden, toimeentulon ja koulutuksen tukeminen, mutta auttamiseen liittyy myös valistusta ympäristökysymyksistä, terveydestä ja hygieniasta. Perustamme paikallisia osuuskuntia sekä säästö- ja lainaryhmiä, joiden kautta osakkaat saavat lainaa yrityksen alulle panemiseen. Toiminta on kokonaan osakkaiden käsissä, eikä kukaan ulkopuolinen tee sillä voittoa.

Millaisella summalla yrityksen voi perustaa?

– Mittasuhteet ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Hyvin pienellä rahalla saadaan aikaan suuri vipuvaikutus. Lainojen koot vaihtelevat maasta riippuen kahdeksasta eurosta muutamaan sataan euroon. Keskimääräinen laina on alle 200 euroa.

Millaisia yrityksiä naiset ovat perustaneet?

– Esimerkiksi Ugandassa laina- ja säästöryhmän jäsen otti 27 euron lainan, jolla hän osti kanoja ja pystyi aloittamaan kanalatoiminnan. Toinen jäsen osti 63 euron lainalla ompelukoneen, ja Nepalissa eräs jäsen rakennutti 160 euron lainalla kaksi kasvihuonetta tomaatinviljelyyn. Lainoilla on pistetty alkuun myös esimerkiksi leipomo, ravintola, kauneushoitola ja päivittäistavarakauppa.

Ovatko miehet tervetulleita Naisten Pankin toimintaan?

– Vaikka toiminta keskittyy pääasiassa naisten auttamiseen, Naisten Pankin jäseninä, tukijoina ja osakkaina on myös iso joukko miehiä. Toiminta on avointa kaikille. Meillä on Tampereella yli 400 vapaaehtoista, ja myös yrityksiä sponsoreina.

Yrittäjäperheessä kasvanutta Holopaista yrittäjyydessä on aina kiehtonut monipuolisuus, joka tuo mukanaan paitsi vapautta myös vastuuta. Holopaisen isä otti perheen lapsia jo nuorena kesätöihin nimellisellä palkalla, ja Holopainen on halunnut jatkaa perinnettä. Joka kesä Gronlund Palvelut tarjoaa tutustumismahdollisuuden työelämään muutamalle alle 18-vuotiaalle, joilla ei ole vielä lainkaan työkokemusta.

Naisyrittäjyydessä on Suomessakin yhä runsaasti käyttämätöntä potentiaalia. Koko maassa yrittäjistä vain noin kolmannes on naisia.

Aloittelevia yrittäjiä neuvovan Ensimetri-palvelun viime vuoden luvut kallistuivat kuitenkin Tampereen seudulla lupaavaan suuntaan. Ensimetrin kautta perustetuista hieman alle 800 yrityksestä jo 57 prosentissa perustajana oli nainen.

Ensimetristä vastaavan Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Marko Lehtimäki muistuttaa, ettei lukuja kannata tuijottaa liian tarkasti, sillä monet perustavat yrityksen tiimissä tai yhdessä puolison kanssa. Lehtimäen mukaan yhteiskunnan on tärkeää raivata esteitä, jotta kaikkien osaaminen saadaan käyttöön.

- Meillä ei Suomessa ole varaa hukata yhtään talenttia. Kaikki se mitä meissä on ja mitä osaamista mainio koulujärjestelmämme meihin kippaa, se kaikki on päästettävä valloilleen.

Perinteisesti naisten perustamat yritykset ovat keskittyneet palvelualoille kuten kauneus- ja hyvinvointialaan sekä kaupan alaan. Lehtimäkeä ilahduttaa, että viime vuosina naisten yrityksiä on alkanut useammin nousta myös asiantuntija-aloille. Hammaslääkäripalvelut ja tilintarkastus ovat esimerkkejä aloista, joissa naiset ovat alkaneet vallata yhä suurempaa osuutta yrityskentästä.

- Toivoisin, että erityisesti sote-sektorilla syntyisi tekemistä ja markkinaa myös pienille erikoistuneille toimijoille, koska ala on hyvin naisvaltainen. Siellä olisi potentiaalia.

Naiset ryhtyvät yrittäjiksi keskimäärin vanhempana kuin miehet. Lehtimäen mukaan tämä voi vaikuttaa siihen, että naiset ovat yritystä perustaessaan usein erittäin huolellisesti valmistautuneita.

- Monet keräävät elämänkokemusta eri aloilta, ennen kun kiteytyy päätös siitä, mitä haluaa tehdä. Yksi taustatekijä on, että työmarkkinat eivät ole Suomessa vieläkään ihan tasa-arvoiset, ja naiselle lankeaa usein enemmän vastuuta perheestä.

Kasvattajasta yrittäjäksi

Yrittäjäksi lähtemistä harkitsevia jännittää usein eniten se, kuinka yhtiön talousasiat järjestyvät. Sama jännitys oli 15 vuotta sitten Tiina Holopaisella, kun hän päätti vaihtaa esi- ja alkuopetuksen opettajan tehtävät siivouspalveluyritys Gronlund Palvelujen toimitusjohtajan pestiin.

– Mietin, että kuinka pääsen numeroihin käsiksi, koska en ollut tehnyt sitä aiemmin. Mutta sain erittäin hyvin tukea, ja olen tässä matkan varrella kouluttautunut lisää. Sekin jännitti, etten ollut koskaan aiemmin johtanut aikuisia ihmisiä.

15 vuodessa Gronlund Palvelut on kasvanut muutaman kymmenen työntekijän pienestä perheyrityksestä yli sata henkilöä työllistäväksi liiketoiminnaksi. Holopainen kertoo saaneensa vuosien varrella paljon oppia muun muassa yrityskummeilta, verkostoiltaan ja yhtiön hallitukselta.

– Kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta. Apua saa, jos apua tarvitsee. Varmasti Tampereelta ja Pirkanmaalta löytyy kokeneita johtajia, jotka ovat valmiita jakamaan omaa osaamistaan.

Holopaisen mukaan työ toimitusjohtajana on osoittanut, ettei kasvatustieteiden tutkinto ole ollut lainkaan huono tausta yrityksen johtamiseen,

– Siivouspalveluala on niin työvoimavaltainen, että hyvä henkilöstöjohtaminen on selkeä kilpailuetu.

Holopainen näkee, että naiset menestyvät henkilöstöjohtamisessa välillä miehiä paremmin pehmeämmän näkökulman ansiosta

– Pelkästään kovilla arvoilla ei voi johtaa. Nykyään työntekijät valitsevat sen, minne he haluavat tulla töihin.

Tänä vuonna kolmekymppisiään juhliva perheyritys Gronlund Palvelut on ottanut uusia askeleita digitalisaation saralla kehittämällä älypuhelinsovelluksen, josta siivoojaa löytää muun muassa työtehtävien kuvaukset ja ohjevideot. –  Se on tulevaisuutta, että ihmisten työtä tuetaan erilaisilla digitaalisilla ratkaisuilla. Ei se tarkoita, että digitalisaatio tulee ja vie meidän työpaikkamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: