Tampereelle on suunnitteilla maailman suurin biohiililaitos - Talous - Aamulehti

Tampereelle on suunnitteilla maailman suurin biohiililaitos, jossa syntyvä ylijäämä hyödynnetään lämmöntuotantoon – ”Konsepti on suoraan monistettavissa suuriin kaupunkeihin”

Tamperelainen biohiilialan teknologiayhtiö Carbofex ja Tampereen Sähkölaitos ovat rakentamassa Tampereelle maailman suurinta biohiililaitosta.

Carbofexin nykyinen laitos Tampereen Hiedanrannassa tuottaa 1 000 tonnia biohiiltä vuodessa.

11.7.2019 6:58

Tamperelainen biohiilialan teknologiayhtiö Carbofex oy on tehnyt Tampereen Sähkölaitoksen kanssa aiesopimuksen biohiililaitoksen toimituksesta ja rakentamisesta Tampereelle.

Sopimuksen arvo on 20 miljoonaa euroa, josta biohiilen tuotantoprosessin osuus on 15 miljoonaa.

Carbofex on tällä hetkellä Euroopan suurin sertifioitu biohiilen valmistaja.

Biohiili vangitsee epäpuhtauksia maaperästä, vedestä ja ilmasta. Biohiiltä voidaan käyttää hiilivarastona ja kasvun edistäjänä maaperässä.

Se voi varastoida yli kolme kertaa oman painonsa verran hiilidioksidia ilmakehästä tai sillä voidaan esimerkiksi ottaa talteen fosforia vesistöstä.

Nykyisen laitoksen vuosituotanto on 1 000 tonnia biohiiltä sekä 600 tonnia öljyä, ja uuden laitoksen kapasiteetti tulee olemaan kymmenkertainen.

Kun tehtaalla kuumennetaan puuta mineraalimuotoon, eli biohiileksi, tuotannossa syntyy samalla ylijäämälämpöä. Tuotettu kaasu ja öljy hyödynnetään lämmöntuotantoon Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkossa.

– Tämä konsepti on suoraan monistettavissa suuriin kaupunkeihin, kertoo Carbofexin toimitusjohtaja Sampo Tukiainen.

Carbofex on myynyt Tampereen Sähkölaitokselle kaukolämpöä viime syksystä lähtien, mikä tekee tamperelaisyrityksestä ensimmäisen kaupallisesti hiilidioksidinegatiivista kaukolämpöä tuottavan yrityksen Suomessa.

Lue lisää: Tampereen Hiedanrannassa jylisee biohiilitehdas, joka tuottaa myös hiilidioksidinegatiivista kaukolämpöä – Isoisältä saadut kirjat tekivät Sampo Tukiaisesta hiilen valmistajan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut