Sampo Tukiainen kärsi vakavasta ilmastoahdistuksesta ja päätti toimia – Nyt hän valmistaa hiilidioksidia varastoivaa biohiiltä Tampereen Hiedanrannassa - Talous - Aamulehti

Sampo Tukiainen kärsi vakavasta ilmastoahdistuksesta ja päätti toimia – Nyt hän valmistaa hiilidioksidia varastoivaa biohiiltä Tampereen Hiedanrannassa

Tamperelainen Carbofex vie 95 prosenttia tuottamastaan biohiilestä Ruotsiin. Yrittäjä Sampo Tukiaisen mukaan Suomi on länsinaapuriin verrattuna vaatimaton biohiilen käyttäjä.

Tamperelainen Carbofex on tällä hetkellä Euroopan suurin sertifioitu biohiilen valmistaja. Yritystä johtaa Sampo Tukiainen.

5.8.2019 6:38

Tampere

Carbofex Oy:n laitos on ollut toiminnassa vasta 2,5 vuotta, mutta toimitusjohtaja Sampo Tukiainen on omistanut koko 20-vuotisen työuransa vähähiilisille ratkaisuille.

Tukiainen kertoo sairastaneensa aikoinaan ”ilmasto-burnoutin” eli kärsineensä vakavasta ilmastoahdistuksesta. Sen jälkeen hän on kehittänyt erilaisia kiertotalouden ratkaisuja hiilidioksidin sidontaan.

–Koko elantoni ja tavoitteeni ovat aina perustuneet vähähiilisyyteen tai hiilinegatiivisuuteen.

Biohiili valmistetaan harvennushakkuista saatavasta kuusesta.

Tukiainen on kehittänyt Carbofexin käyttämän laitteiston ja tuotantoteknologian itse. Laitteisto on kehitetty niin, että biohiilen valmistusprosessista voidaan ottaa talteen pyrolyysiöljyä ja ylijäämälämpöä, joita yritys hyödyntää kaukolämmöksi.

Laitokselta on myyty hiilinegatiivista kaukolämpöä Tampereen Sähkölaitokselle viime syksystä lähtien.

Yritys aikoo laajentaa toimintaansa myymällä ennemmin teknologiaa kuin suurentamalla biohiilen vientialuettaan.

Carbofex valmistaa biohiiltä kuumentamalla pirkanmaalaista harvennuskuusta Tampereen Hiedanrannassa.

Biohiili varastoi yli kolme kertaa oman painonsa verran hiilidioksidia ilmakehästä. Se ottaa myös talteen haitallisia ravinteita vesistöistä.

Carbofex ratkaisee joka kesä ilmenevää sinileväongelmaa ja siitä aiheutuvia metaanipäästöjä viemällä vesistöihin biohiililauttoja.

Kuutio biohiiltä sitoo itseensä 5–10 kilogrammaa fosforia.

– Kun saamme kilon fosforia Itämerestä tai rehevästä järvestä, vesistössä kasvaa tonni vähemmän sinilevää, Tukiainen kertoo.

Kun biohiileen on kerätty vesistöille haitallisia ravinteita, Carbofex myy ravinteilla kyllästetyn hiilen esimerkiksi pelloille tai muille kasvualustoille, jossa ravintopitoisuutta voidaan hyödyntää.

Carbofex vie 95 prosenttia tuottamastaan biohiilestä Ruotsiin. Tukiaisen mukaan biohiilen hyödyntäminen Suomessa on Ruotsiin verrattuna vielä vaatimatonta.

Tukholman kaupunki on vuodesta 2009 lähtien käyttänyt biohiiltä osana kaupunkirakentamista. Biohiiltä sekoitetaan viherkaistojen kivimurskeeseen, jolloin biohiili suodattaa hulevettä, kerää ravinteita ja vähentää esimerkiksi rankkasateista johtuvia tulvia.

Tukiainen kertoo, että Tukholmassa on huomattu vanhojen rakennusten vajoamisen hidastuvan, kun pohjavesitaso pysyy aiempaa korkeampana.

– Tukholmassa on rakennettu katuosuutta tällä mallilla sen verran, että se on vaikuttanut pohjaveden imeytymiseen, ja rakennusten painuminen on hidastunut tai pysähtynyt.

Carbofex Oy

Tekee: Valmistaa biohiiltä ja sen tuottamiseen käytettävää teknologiaa

Perustettu: 2016

Kotipaikka: Tampere

Toimitusjohtaja: Sampo Tukiainen

Henkilöstö: 5

Liikevaihto: 201 000 euroa (12/2018)

Nettotulos: –76 000 euroa (12/2018)

Omistus: Sampo Tukiainen, Veikko Kantero, Kim Lehiö, Reijo Louko, Carbons Finland

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos