SRV aloittaa koko Suomen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – ”Panostukset kohdistetaan harvempiin hankkeisiin” - Talous - Aamulehti

SRV aloittaa koko Suomen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – ”Panostukset kohdistetaan harvempiin hankkeisiin”

Rakennuskonserni SRV Yhtiöt käynnistää kannattavuuden parantamiseen tähtäävän tervehdyttämisohjelman. Liikevoittotasoa pyritään nostamaan ja kustannuksia karsimaan.

Tampereen Kannen ja areenan työmaalla sade ei juurikaan ole hidastanut työntekoa. Arkistokuva.­

31.10.2019 8:55 | Päivitetty 31.10.2019 8:59

Tampereen Kansi ja areena -hankkeen rakennuttajana tunnettu rakennuskonserni SRV aloittaa yt-neuvottelut ja tervehdyttämisohjelman kannattavuutensa parantamiseksi.

SRV ilmoitti torstaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista syistä sekä toiminnan mahdollisesta uudelleen organisoinnista johtuen.

Neuvottelut koskevat SRV:n Suomen henkilöstöä. Arvioitu henkilöstön sopeuttamistarve on 90 henkilötyövuotta, joka vastaa noin 6 miljoonan euron vuotuista kustannusvaikutusta.

Tervehdyttämisohjelman lyhyen tähtäimen tavoite on varmistaa, että vuoden 2020 operatiivinen liikevoitto ja kassavirta ovat positiivisia, sekä palauttaa vuoden 2021 operatiivinen liikevoitto vuoden 2017 tasolle.

Tervehdyttämisohjelma keskittyy organisaation ja toimintakulttuurin uudistamiseen, taseen keventämiseen ja kassavirran vahvistamiseen sekä kustannussäästöihin.

– Taseen keventämistä jatketaan myymällä muun muassa valmiita asuntoja, tontteja ja sijoituksia nopeutetussa tahdissa. Tämän lisäksi yhtiö selvittää mahdollisuuksia alentaa omistusosuuttaan eri yhteistyöhankkeissa. Tavoitteena on keventää tasetta 40 miljoonalla eurolla vuoden 2020 aikana.

Omaan taseeseen rakentamista SRV aikoo vähentää siirtämällä tuotannon painopistettä omaperusteisista hankkeista omakehitteisin hankkeisiin, jotka SRV myy sijoittajalle ennen rakentamisen aloittamista.

– Omaperusteisten ja omakehitteisten hankkeiden valintaa tiukennetaan ja panostukset kohdistetaan harvempiin potentiaalisiin hankkeisiin, mikä tuo hankekehitykseen vähintään miljoonan euron vuotuiset säästöt. Lisäksi hankevalinnassa rajoitetaan korkean riskin hankkeiden osuutta hankekannasta, jolloin tarjoustoiminta suunnataan kannattaviin hankkeisiin ja terveeseen volyymiin.

Keskeinen osa tuloksen parantamista on SRV:n mukaan asuntotuotannon hankintojen edelleen keskittäminen, toimitilarakentamisen hankintakategorioiden johtamisen vahvistaminen ja kansainvälisen hankinnan osuuden lisääminen kokonaisvolyymista.

– Tavoitteena on saavuttaa useiden prosenttiyksiköiden säästöt yhtiön satojen miljoonien eurojen hankintavolyymistä. Lisäksi epäsuorien hankintojen ja toimitilaratkaisujen kautta haetaan vähintään miljoonan euron vuosittaiset säästöt vuoden 2020 loppuun mennessä.

Tulos odotuksiakin heikompi

SRV:n tappiot kasvoivat vuoden kolmannella neljänneksellä odotettuakin suuremmiksi. Tulos oli heinä-syyskuussa heikko. Se ei ollut yllätys, sillä yhtiö antoi tulosvaroituksen kolme viikkoa sitten, jolloin se kertoi tämänkin vuoden jäävän tappiolliseksi toisin kuin aiemmin odotettiin.

SRV:n operatiivinen liiketappio kasvoi syysneljänneksellä 7,0 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten tappiota tuli 3,1 miljoonaa euroa. Venäjän sijoitusten arvonalennukset sekä hankkeiden kateheikennykset pienensivät operatiivista liikevoittoa. Factsetin keräämä analyytikkojen konsensusennuste odotti 4,0 miljoonan euron tappiota.

Konsensusennuste perustuu neljän analyytikon näkemyksiin. Esimerkiksi Inderesin ennuste oli synkempi sen ennakoitua tappion yltävän 5,3 miljoonaan euroon.

Kaiken synkkyyden keskellä SRV:n liikevaihto kasvoi hieman kivuten 227,1 miljoonaan euroon, kun analyytikot odottivat 230 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavaan aikaan liikevaihtoa syntyi 208,4 miljoonaa euroa.

Tilauskantaan kirjattiin uusia sopimuksia viime vuotta vähemmän, eli 123,3 miljoonan euron edestä vertailuluvun ollessa 128,3 miljoonaa euroa.

– Tammi-syyskuun tulostaso oli pettymys johtuen Venäjän sijoituksiin kohdistuvista arvonalennuksista ja kahden tänä vuonna valmistuvan projektin kateheikennyksistä. Toisaalta vertailukauteen verrattuna asuntoja valmistui ja tuloutui hieman enemmän, toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo yhtiön tulostiedotteessa.

Sipolan mukaan asuntotuotannon aloitukset laskevat tänä ja ensi vuonna kuten yhtiö on jo aiemmin ennakoinut. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntojen kysynnässä on hänen mukaansa nähtävissä hiipumista aiempiin vuosiin verrattuna. Sijainniltaan hyvät, erityisesti pienet asunnot käyvät kaupaksi, ja niiden sijoittajakysyntä jatkuu vahvana.

Venäjällä kaikkien kauppakeskusten vuokrausasteet, kävijämäärät ja myynti kasvoivat.

Sipolan mukaan SRV:n haasteet ovat selkeästi rajattavissa tiettyihin toiminnan osiin, mutta niiden syvyys vaikuttaa koko yhtiön toimintaan laajasti. Määrätietoisin toimenpitein yhtiön kehityssuunta on hänen mukaansa kuitenkin käännettävissä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat