Uusi Ideapark avataan tänään Seinäjoelle – Sukarin lempilapsi Lempäälässä voi hyvin - Talous - Aamulehti

Uusi Ideapark avataan tänään – Lempäälän kauppakeskuksen asiakasmäärä kasvanut merkittävästi: ”Tämä on täysin poikkeuksellinen tilanne”

Kolmas Ideapark avataan tänään Seinäjoelle. Oulu myytiin jo pois, mutta yhtiöstä kiistetään Seinäjoen uuden kauppalan pikamyyntiaikeet.

Yrittäjä Toivo Sukari on kutsunut Lempäälän Ideaparkia lempilapsekseen.

14.11.2019 7:58

Yrittäjä Toivo Sukarin konsernin toimitusjohtaja Tuomas Henttula vastaa puhelimeen ja kertoo olevansa keskellä uutta Seinäjoen Ideaparkia.

63 000 neliötä ostostilaa parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta avataan torstaina kello 10. Väkeä havitellaan paikalle ainakin Pohjanmaan suurimmalla ja näyttävimmällä ilotulituksella.

Kyseessä on maan kolmas Ideapark. Ensimmäinen, 115 000 neliön jättikeskus avattiin joulukuussa 2006 Lempäälään. Oulun Ideapark, huomattavasti pienempi 30 000 neliön keskus, aukesi 2014.

– Meitä oli minä, tietysti Sukarin Topi ja Virkkusen Toni. Viitalan Jarmo tuli rakentajana mukaan. Siinä konseptia hiottiin ja ajatusta haettiin Amerikasta asti mall-ostoskeskuksista. Haimme yksinkertaista, selkeää, yhdessä tasossa olevaa konseptia.

Suomesta piti tulla Ideaparkien maa, mutta kaikki ei ole mennyt kuten villeimmissä visioissa. 2010-luvun taitteessa kaatuivat Pieksämäen, Vihdin ja Kiimingin Ideaparkien suunnitelmat.

– Niissä kaikissa oli niin, ettei ollut kaavallisia valmiuksia toteuttaa sellaista kuin olisimme halunneet. Viritelmiä oli useita, mutta meistä riippumattomista syistä ei näissä hankkeissa päästy eteenpäin.

Tunnelmia viime joulun alta Lempäälän Ideaparkista:

Oulu myytiin pian

Viimeisimpänä avatun Oulun Ideaparkin tilanne on ollut kaksijakoinen. Kauppakeskus ei ole saanut lupaa laajentua.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että osa yrittäjistä on ollut tyytymättömiä siihen, ettei Ideaparkin yhteyteen ole saatu päivittäistavarakauppaa. Esimerkiksi nyt avattavaan Seinäjoen Ideaparkiin muuttaa iso, 12 500 neliön Citymarket.

Petri Häli johti alusta asti Oulun kauppakeskusta ja siirtyi vuoden alusta vetämään Seinäjoen projektia.

Hän sanoo, että isossa kuvassa myös Oulun Ideapark on ollut menestys.

– Mutta kyllähän tuommoinen kauppakeskus vaatii todella hyvin toimiakseen päivittäistavarakaupan. Sitä lupaa ei ollut, ja kun me omistimme sen, sitä ei ehtinyt tulla. Nyt tulevaisuus näyttää, josko se saadaan. Se varmasti lisää sitä vetovoimaa.

Tuomas Henttulan mukaan Oulun Ideaparkin myynti tapahtui osin sattumalta.

– Oulussa ei ollut aktiivista myyntiajatusta, mutta tapasimme vähän muissa asioissa sijoittajaporukan kanssa. Siitä oikeastaan sitten lähtivät keskustelut. Ne etenivät ja syvenivät niin, että katsoimme kaupan olevan hyvän molemmin puolin.

Julkisuudessa on jo puhuttu, että Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin pois pikimmiten. Henttula kiistää tämän.

– Seinäjoen suhteen ei ole vielä myyntiaikeita. Rahoitus- ja vuokrasopimukset ovat pitkät. Topi tietysti totesi kauppamiehenä, että jos riittävän hyvä tarjous tulee, hän on valmis myymään.

Tuomas Henttula johtaa Sukarin yhtiötä.

Ei vain kauppaa

Seinäjoen Ideaparkia vetävä Häli odottaa menestystarinaa. Kauppakeskusbisneksessä voi pärjätä, vaikka verkkokaupan pelättiin aiemmin vievän asiakkaita.

– Verkkokauppa oli jonkinlainen mörkö kymmenen vuotta sitten, mutta ihmiset haluavat viihtyä kauppakeskuksissa. Kauppakeskusten suosio on noussut. Seinäjoella tullaan hyvään tilanteeseen ja myös joulusesonkiin. Elämyksellisyydellä, viihteellä ja muulla lisäpalveluilla saadaan varmasti jatkossa kiinnostavuutta hiljaisempiin aikoihin, hän kertoo.

Ideaparkien suosio perustuukin taustavoimien mukaan pitkälti siihen, että niissä järjestetään kaikenlaista oheisohjelmaa. Avainasemassa ovat erilaiset muut viihdykkeet, elämykset ja tapahtumat.

Seinäjoella kauppakeskusta on odotettu yli kymmenen vuotta. Tekijät uskovat sen vastaavan yli 300 000 pohjalaisen kauppatarpeisiin. Tavoitteena on kolme miljoonaa asiakasta vuosittain.

– Pitää olla ajan hermolla ja meillä on kattavat ravintola- ja kahvilapalvelut, erityyppisiä elämyksiä, virtuaalipuistot, e-sports-areenat ja viihdekeskukset, sanoo Häli.

Lempäälän Ideaparkin asiakasmäärä on ollut tänä vuonna 7,2 miljoonaa.

Lempäälä porskuttaa

Lempäälän Ideaparkissa, jota Toivo Sukari on kutsunut lempilapsekseen, järjestetään yli 150 erilaista tapahtumaa vuosittain.

Toimitusjohtaja Visa Vainiola kehuu, että tapahtumissa käy yli puoli miljoonaa ihmistä, ja väkeä tulee kaukaa.

13 toimintavuotta tulee täyteen viikon päästä. Monista muista kauppakeskuksista poiketen Lempäälän Ideaparkin vuokrausaste on hurja: lähes 100.

– Viikon päästä vuokrausaste on 100 prosenttia, eli kaikki tilat on vuokrattu. Yksi sote-alalle varattu ei-kaupallinen tila ei ole vuokrattu, kaikki kaupalliset tilat on, sanoo Vainiola.

Hän hehkuttaa myös kauppakeskuksen kasvulukuja. Tänä vuonna asiakasmäärä on ollut 7,2 miljoonaa, jossa kasvua on 4 prosenttia.

– Kauppakeskuksissa yleensä kasvu on ollut 0,2 prosenttia, eli käytännössä olematonta. Meillä tämä on täysin poikkeuksellinen tilanne. Kaikki kaupan toimialat, pukeutuminen, urheilu, sisustus ja muut erikoisliikkeet ovat kaksinumeroisissa myynnin kasvuluvuissa.

Ideaparkit ovat Toivo ”Topi” Sukarin luomus.

Lempäälän Ideaparkin kokonaismyynti on 330 miljoonaa euroa. Vuokrattavan pinta-alan mukaan keskus on Suomen suurin ennen kuin Vantaan Jumbo ja Flamingo yhdistyvät.

– Keskimäärin täyttöaste lienee 94 prosenttia, mutta se ei kerro koko totuutta. Täyttöasteeltaan samanlaisia kuin Ideapark on ehkä Helsingin Kamppi. Sitten on isoja ongelmia paikoissa, joissa puhutaan 80–85 prosentista. Niillä joilla menee hyvin, menee hyvin nyt ja jatkossa.

Uusia Ideaparkeja tuskin Seinäjoen jälkeen heti nähdään.

– Suomi alkaa olla tilanteessa, että suurissa kaupungeissa kauppakeskuksensa on jo. Hetken aikaa puhalletaan uusien Ideaparkien suhteen. Tietysti koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, kertoo Tuomas Henttula.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos