Sähköpotkulaudat jäävät Tampereen katukuvaan - Talous - Aamulehti

Sähköpotkulaudat ovat tulleet jäädäkseen Tampereen katukuvaan – Koko Suomessa vuokralaudoilla on ajeltu jo miljoonia matkoja

Sähköpotkulaudoilla on ajettu Suomessa niitä vuokralle tarjoavien yritysten mukaan miljoonia kertoja, joten ne ovat tulleet Suomen kaupunkeihin jäädäkseen. Uusi bisnes kiinnostaa myös pääomasijoittajia.

Tampereen katukuvassa on nähty tänä kesänä Tier- ja Voi-sähköpotkulautoja. Sähköpotkulautojen levittäytyminen kaupunkeihin on lähtenyt tarpeesta löytää uusia vähäpäästöisiä liikkumisen muotoja, sanovat alan yritykset.

20.9.2019 9:37

Ensimmäiset sähköpotkulautayritykset rantautuivat Suomeen keväällä, ja kesällä seuraan liittyi uusia haastajia. Kesä sujui niin hyvin, että yritykset ovat päättäneet jatkaa skuuttien vuokrausta.

Sekä ruotsalainen Voi, saksalainen Tier, suomalainen Hoop, yhdysvaltalainen Lime ja venäläinen Samocat aikovat jäädä Suomeen. Tampereella ovat toimineet tänä kesänä Voi ja Tier.

– Ilman muuta jäämme. Suomi on ollut mainio markkina meille. On mahdollista, että ensi kesänä mukaan tulee uusia kaupunkeja, sanoo Voin Suomen operatiivisesta toiminnasta vastaava päällikkö Max Thelen.

Tierin Suomen-maajohtaja Katja Ojala kertoo, että myös saksalaisyhtiön lautoja nähdään Suomessa tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa asiakkaat ovat ottaneet skuuttipalvelun upeasti vastaan.

Tuhansia lautoja

Tier ja Voi ovat isoimmat sähköpotkulautayritykset Suomessa. Kumpikin vuokraa skuutteja Helsingin lisäksi Tampereella ja Turussa. Tierillä on Suomessa 2 500 sähköpotkulautaa, Voilla lautoja on ”tuhansia”.

Helsingissä joukkoliikenteen järjestäjä HSL ei ole vielä päättänyt, jatkaako se yhteistyötä Samocatin kanssa.

Kesällä HSL ja Samocat kokeilivat sähköpotkulautoja Vuosaaren kaupunginosassa Helsingissä.

Toistaiseksi on vaikea saada täsmällistä tietoa siitä, millaista liiketoimintaa skuuttien vuokraaminen Suomessa on. Se tiedetään, että pääomasijoittajat ovat olleet kiinnostuneita uudenlaisista kaupunkien liikkumispalveluista. Ainakin Tier, Voi ja Lime ovat saaneet ulkopuolista rahoitusta.

Ojala kertoo, että Tierin sähköpotkulautoja on vuokrattu Suomessa miljoona kertaa. Thelenin mukaan myös Voilla on ajoja päälle miljoona. Yritykset aloittivat Suomessa maaliskuussa.

Ojala ei ota kantaa liiketoiminnan kannattavuuteen, mutta kertoo, että Tierin ”liiketoiminta kasvaa erittäin positiiviseen suuntaan”. Thelenin mukaan Voin toiminta on Pohjoismaiden pääkaupungeissa kannattavaa, ”mikä ei ole näin nuorella alalla itsestäänselvyys”.

Hoop-lautoja operoivan RideHoopin perustajajäsen ja talousjohtaja Ville Väätäinen toteaa, että kun yritykset keskittyvät kasvuun, kannattavuutta on alussa vaikea saavuttaa.

– Pääomat laitetaan kasvuun, joka on tietysti loogista, koska kysyntä on suurta. Maailmalla markkinaa ja kaupunkeja riittää yrityksille, joilla on investointikykyä. Tarve kaupunkiliikenteen täydentämiselle on selkeä, Väätäinen sanoo.

Turvallisuus kaupunkilaisten huolena

Kilpailu tuo uudelle liikkumisen palvelulle potkulautayritysten mukaan enemmän näkyvyyttä ja kysyntää.

– Kilpailu myös pitää osaltaan huolta siitä, että asiakaskokemusta pitää kehittää ja parantaa jatkuvasti, Ojala kertoo.

Sähköpotkulaudat jakavat mielipiteitä. Huolta on herättänyt esimerkiksi turvallisuus, sillä usein skuuteilla liikutaan kovaa vauhtia ja ilman kypärää.

Myös lautojen pysäköinnistä on tullut palautetta. Useiden firmojen skuuteilla ei ole kiinteää telakointipysäköintipaikkaa, ja toisinaan sähköpotkulautoja on parkkeerattu esimerkiksi keskelle jalkakäytävää.

– Meille on selvää, että muun muassa pysäköintiin tulee löytää nykyistä järkevämpiä ratkaisuja. Tavoitteemme on, että myös kaupunkilaiset, jotka eivät käytä alan palveluita, hyväksyvät toiminnan, Hoopin Väätäinen sanoo.

Voin Thelenin mukaan skuutti on monelle tapa taittaa matkan loppupätkä, joka muuten käveltäisiin bussipysäkiltä kotiin tai työpaikalle.

– Suuri osa meidän visiotamme on, että ihmiset jättävät kulkematta keskustaan autolla.

Potkulautabisnes

Saksalainen Tier ja ruotsalainen Voi ovat merkittävimmät sähköpotkulautayritykset Suomessa.

Kumpikin vuokraa lautoja Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Tierillä on Suomessa 2 500 sähköpotkulautaa, Voilla lautoja on ”tuhansia”.

Muita toimijoita ovat yhdysvaltalainen Lime, suomalainen Hoop ja venäläinen Samocat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut