Nokian pehmopaperitehtaalla alettiin paiskia ylitöitä, kun vessapaperi katosi kauppojen hyllyiltä – ”Tehdään kaasu pohjassa tuotteita, eikä mikään riitä” - Talous - Aamulehti

Nokian pehmopaperitehtaalla alettiin paiskia ylitöitä, kun vessapaperi katosi kauppojen hyllyiltä – ”Tehdään kaasu pohjassa tuotteita, eikä mikään riitä”

Toissa viikonloppuna Nokian pehmopaperitehtaan tehdastyöntekijät määrättiin ylitöihin vessapaperin hamstrauksen vuoksi.

Pehmopaperituotteiden kauppa käy. Prosessispesialisti Jarkko Lehtonen seisoo raakarullan edessä Nokian Paperi -tehtaalla. Tällaisista raakarullista jalostetaan nenäliinoja, talouspaperia tai vessapaperia.­

3.4.2020 8:10

Nokian pehmopaperitehtaan prosessispesialisti Jarkko Lehtonen pyydettiin toissa viikonloppuna ylitöihin. Syy oli koronapandemiatilanteen kiristyminen Suomessa ja siitä seurannut ennennäkemätön pehmopaperin hamstraus. Ylitöihin joutuminen viikonloppuna ei Lehtosta haitannut.

– Hyvä henki on itsellä ja kavereilla, jotka ovat töissä. Tiedostamme sen, että poikkeusoloja tässä eletään. Ihmiset ovat mielellään tulleet ylitöihin, Lehtonen sanoo.

Nokian pehmopaperitehdas kuuluu ruotsalaiseen Essity-yhtiöön, joka on globaali hygienia- ja terveysalan yritys. Tehtaalla valmistetaan esimerkiksi Lotus Soft Embo- ja Luonnonystävän-vessapapereita sekä Lotus Nessu -nenäliinoja.

Nokian pehmoparitehtaan tehtaanjohtaja Heikki Mustaniemi kertoo, ettei tehdas ollut varautunut näin äkilliseen pehmopaperituotteiden kysynnän kasvuun.

– Se oli se toissa viikon torstai, kun kaupat olivat yhtäkkiä tyhjinä vessapaperista. Onneksi meillä oli kohtuullisen hyvä varasto tuotteita, Mustaniemi sanoo.

Mustaniemi on samaa mieltä Lehtosen kanssa siitä, että ylitöitä on paiskittu tehtaalla hyvällä mielellä.

– Tehdään kaasu pohjassa tuotteita, eikä mikään riitä, Mustaniemi päivittelee.

Kesätyöntekijät pyydettiin apuun

Lehtonen on työskennellyt Nokian pehmopaperitehtaalla 27 vuotta. Hän aloitti tehtaalla 23-vuotiaana ja jäi sille tielle.

– Lukiopohjalta tulin paperitehtaaseen miettimään mitä sitä elämällä tekisi ja jäin sitten tänne, hän sanoo.

Lehtosen vastuualueelle kuuluu jalostuslinjojen toiminnan varmistaminen ja tarvittaessa ongelmatilanteiden ratkominen yhdessä koneenhoitajien ja kunnossapidon kanssa.

Käytännössä hänen tehtävänään on siis muun muassa pitää huoli siitä, että tehtaan koneet toimivat hyvin ja tuotantotehokkuus nousee – siis olla etulinjassa varmistamassa, että Suomessa riittää vessapaperia vaikeinakin aikoina.

– Päivätyössä pyrin ratkaisemaan ongelmia ja tuotantojarruja, jotka eivät ole linjoilla selvinneet. Kyseessä on aika monipuolinen työ, Lehtonen sanoo.

Lehtonen ja Mustaniemi kertovat, että pehmopaperituotteiden kysyntä heilahtelee tavallisestikin jonkin verran, mutta kumpikaan ei ainakaan äkkiseltään muista, että vessapaperin tuotantoa olisi koskaan aiemmin pitänyt kasvattaa yhtä paljon ja yhtä nopeasti kuin nyt.

Tilanne on vaikuttanut muun muassa siihen, että kesätyöntekijät aloittavat tehtaalla ennakoitua aiemmin, mikä on poikkeuksellista aikana, jona monella alalla ihmisiä lomautetaan.

– Koronavirus ei kauhean tasapuolisesti kohtele eri aloja. Ollaan onnellisessa asemassa, että töitä tässä kohtaa riittää. Tiedostamme sen, että monella muulla alalla tilanne on nyt paha, Lehtonen sanoo.

Kahden viikon ylityörupeaman jälkeen Lehtosella on vihdoin vapaa viikonloppu.

– Viikonloppu menee ehkä maastopyöräilyn ja kuntoilun merkeissä. Harrastukset ovat jääneet tauolle, joten tässä täytyy nyt keksiä korvaavia juttuja, Lehtonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?