Stockmannin yritys­saneerausselvitys paljastaa tietoja yhtiön epäonnistumisista - Talous - Aamulehti

Yritys­saneerausselvitys paljastaa tietoja Stockmannin epäonnistumisista: Yksi suurista virheistä oli ruokaosastojen myynti

Herkku-ruokakauppojen myynti S-ryhmälle kaksi vuotta sitten vähensi dramaattisesti tavaratalojen asiakasmääriä. Tiloja myös vuokrattiin S-ryhmälle tappiolla.

Stockmann julkisti maanantaina asianajaja Jyrki Tähtisen tekemän yrityssaneerausselvityksen, joka valottaa yhtiön ongelmien syitä.­

18.8.2020 6:00

Stockmannin maanantaina julkistettu yrityssaneerausselvitys paljastaa karuja tietoja tavarataloyhtiön epäonnistumisista.

Monet virheet, kuten liian massiiviset rakennushankkeet, myöhästyminen verkkokaupan kehittämisessä ja epäonnistuminen kanta-asiakaskunnan palvelemisessa, ovat olleet tiedossa. Asianajaja Jyrki Tähtisen laatima selvitys tuo kuitenkin myös uutta valoa ongelmien syihin.

Stockmann Oyj Abp

Helsinkiläinen yritys, jonka pääasiallinen toimiala on tavaratalotoiminta.

Perustettiin vuonna 1919.

Toimitusjohtaja on Jari Latvanen. Yhtiö työllisti edellisellä tilikaudella (2019) 1422 työntekijää. Työntekijämäärä laski edelliseltä tilikaudelta 11,6 prosenttia.

Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 305 miljoonaa ja tilikauden tulos -288 000 euroa. Liikevaihto laski edelliseltä tilikaudelta 4,9 prosenttia.

Asiakirja paljastaa, miten suuri virhe Herkku-ruokaosastojen myynti näyttäisi olleen S-ryhmälle kaksi vuotta sitten. Selvityksen mukaan kauppa johti ”merkittäviin asiakasmäärien vähentymisiin muussa tavaratalotoiminnassa”. Tappiollisista ruokaosastoista luopuminen siis ilmeisesti karkotti monet kanta-asiakkaat tavarataloista kokonaan.

Lisäksi Tähtisen selvitys paljastaa, että Herkkujen tilat alivuokrattiin joissain tavarataloissa halvemmalla S-ryhmälle kuin mitä Stockmann itse tiloista maksoi. Vuokrasuhde oli siis Stockmannille tappiollinen.

Ylipäätään tavaratalokiinteistöistä hyvinä aikoina solmitut kiinteähintaiset ja pitkät vuokrasopimukset ovat osoittautuneet yhtiölle raskaaksi taakaksi.

Koronakevät painoi Stockmannin tuloksen tappiolle,  liikevaihto supistui lähes neljänneksen

Lindexin osto velkaannutti

Selvitys muistuttaa, että Stockmannin menestys perustui sen historiassa ”viimeisimpien kansainvälisiltä markkinoilta hankittujen laadukkaitten tuotteiden” myyntiin.

– Yhtiö on eksynyt alkuperäisestä markkina-asemastaan useimmista kauppakeskuksista saatavien tavaroiden myyjäksi jatkuvilla alennuskampanjoilla ja saman aikaisesti heikentänyt asiakaspalvelukokemusta, selvityksessä lukee.

Nyt tuota markkina-asemaa yritetään kohentaa.

Selvitys myös muistuttaa, että vuonna 2007, kuumimmassa suhdannehuipussa, 867 miljoonalla eurolla ostetun vaatekauppaketju Lindexin osto velkaannutti Stockmannia rajusti. Toisaalta vaikeina vuosina juuri hyvin kannattavasta Lindexistä on tullut tavarataloyhtiön pelastaja.

Sitä se on ollut myös koronaviruskriisin puhkeamisen jälkeen. Vaateketju on selvinnyt hämmästyttävän hyvin kivijalkakauppojen pakkosulkemisista verkkokauppaa kasvattamalla.

Saneeraus parempi kuin konkurssi

Työeläkeyhtiö Varma haki Stockmannia yrityssaneeraukseen huhtikuun alussa, kun jo ennestään talousvaikeuksissa ollut yhtiö ajautui maaliskuun lopussa lähes maksukyvyttömäksi.

Tähtisen arvion mukaan saneerausmenettely tulee tuottamaan Stockmannin velkojille paremman lopputuloksen kuin konkurssi. Siksi se kannattaa viedä läpi.

Merkittävä osuus Stockmannin veloista on tulevaisuuden vuokravelkoja. Näitä vuokrasopimuksia Stockmann neuvottelee nyt uusiksi. Ruokaosastoista S-ryhmältä saamiaan vuokria Stockmann pyrkii puolestaan korottamaan.

Selvittäjän näkemyksen mukaan uudelleen neuvotellut vuokrasopimukset ovat vuokranantajille parempi vaihtoehto kuin konkurssin vuoksi kokonaan tyhjentyvät tilat.

Selvityksen mukaan muidenkin vakuudettomien velkojen pääomia pitää todennäköisesti leikata ja maksuohjelmia muuttaa, jotta Stockmann selviäisi.

Ruotsin veroriita vielä auki

Stockmann on jo aiemmin kertonut harkitsevansa kaiken liikenevän myyntiä. Pohdinnassa on jopa Helsingin keskustan tavaratalon kauppa. Selvityksen julkaistusta versiosta arviot eri tavaratalokiinteistöjen ja Lindexin käyvistä arvoista oli poistettu, koska ne ovat liikesalaisuuksia.

Kirsikkana kitkerän kakun päällä on Stockmannin Ruotsin verottajan kanssa auki oleva veroriita. Jos Stockmann häviää, sille lankeaa maksuun vielä 36,5 miljoonan euroa veroja. Se on selviämistaistelua käyvälle yhtiölle iso lasku.

Yrityssaneeraus ei ole oikotie onneen – Tutkimusten mukaan suurin osa päätyy konkurssiin

Lopullisen yrityssaneeraussuunnitelman Tähtinen laatii joulukuun alkuun mennessä, jolloin käräjäoikeus käsittelee sen.

Stockmann-konserni koostuu kahdeksasta tavaratalosta, 464 muotimyymälästä, kolmesta tavaratalokiinteistöstä ja verkkokaupoista. Konsernin tavarataloista kaksi sijaitsee Helsingissä ja muut Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Tallinnassa ja Riikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?