Spotify syyttää Applea - Talous - Aamulehti

Spotify syyttää Applea kilpailun vääristämisestä – haluaa eroon 30 prosentin ”Apple-verosta” ja saman kohtelun Uberin kanssa

Spotifyn johto valitti Applen toiminnasta EU-komissiolle.

13.3.2019 13:36

Ruotsalainen musiikkisovellusyhtiö Spotify kertoo jättäneensä EU-komissiolle valituksen Applesta, joka Spotifyn mukaan rikkoo reilun kilpailun sääntöjä sovelluskaupassaan.

–Viime vuosina Apple on tuonut App Storeen sääntöjä, jotka tarkoituksellisesti rajoittavat valintaa ja tukahduttavat innovaatiota käyttäjäkokemuksen kustannuksella – pohjimmiltaan yhtiö toimii sekä pelaajana että tuomarina asettaakseen tahallaan muita sovelluskehittäjiä epäedulliseen asemaan, Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek kertoo asiasta blogitekstissään.

–Yritettyämme ratkaista nämä asiat suoraan Applen kanssa, pyydämme nyt komissiota ryhtymään toimiin reilun kilpailun takaamiseksi, hän jatkaa.

Ekin mukaan Apple vaatii Spotifylta ja joiltakin muilta sovelluksilta 30 prosentin veron ostoista, jotka tehdään Applen omalla sovelluksen sisäisellä maksujärjestelmällä. Spotify voi joko maksaa veron ja siten nostaa kuluttajien hintoja maksullisista tilauksistaan tai kärsiä Applen rajoittavista ominaisuuksista, jos sovelluksessa käytetään muuta maksutapaa.

Ek kertoo, että Applen maksujärjestelmän ”veron” kiertäminen johtaa teknisiin rajoituksiin sovelluksen ja käyttäjän välisessä viestinnässä. Apple on hänen mukaansa muun muassa estänyt Spotifyn päivityksiä ja sulkenut sovelluksen ulos Siri-, HomePod- ja Apple Watch -palveluista.

–Emme hae erityiskohtelua. Haluamme yksinkertaisesti saman kohtelun kuin lukuisat muut sovellukset saavat App Storessa, kuten Uber ja Deliveroo, jotka eivät ole Applen veron alaisia ja joita samat rajoitukset eivät siten koske, Ek kertoo.

Spotify katsoo Applen toiminnan johtuvan siitä, että sovellus on kilpailija Applen omalle Apple Music -sovellukselle.

–Apple on sekä iOS-käyttöjärjestelmän että App Storen omistaja – ja samalla kilpailija Spotifyn kaltaisille palveluille. Teoriassa tämä sopii. Mutta Applen tapauksessa yhtiö jatkaa epäreilun edun antamista itselleen joka käänteessä, Ek muotoilee.

Spotify vaatii kanteessa muutosta kolmeen asiaan: sovellusten pitäisi pystyä kilpailemaan reilusti omistussuhteista riippumatta, maksujärjestelmässä pitäisi olla todellinen valinnan mahdollisuus ilman rajoittavia ominaisuuksia, ja sovelluskauppojen ei pitäisi sallia hallita palveluiden ja käyttäjien välistä viestintää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos