"Todella varoitan mittavista yrittäjien veronkiristyksistä" – Suomen Yrittäjät huolissaan tulevan hallituksen politiikasta - Talous - Aamulehti

"Todella varoitan mittavista yrittäjien veronkiristyksistä" – Suomen yrittäjät on huolissaan tulevan hallituksen politiikasta

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että menossa on katteettomien vaalilupausten kilpalaulanta. Hän edellyttää, että menojen lisäystä esittävä kertoo myös rahoitusmallin.

8.3.2019 19:27

Pienten sote-yritysten epävarmuus tulevasta jatkuu soten kaaduttua.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että kunnat jatkavat ulkoistuksia sote-uudistuksissa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäinen uskoo näin tapahtuvan, mutta tilanne ei hänen mukaansa ole voitto pienille sote-yrityksille, mikäli palveluseteleitä ei saada laajalti käyttöön.

Soten valmistelun aikana yksityinen terveydenhoitoala on jatkanut keskittymistään. Alan isot yritykset ovat Pentikäisen mukaan "kasvaneet voimakkaasti ja hallitsemattomasti". Yrittäjäjärjestössä arvioidaan, että ala keskittyy ylikansallisille ja julkisomisteisille toimijoille.

–Epävarmuus yritysten keskuudessa jatkuu ja ehkä pahenee. Tässä tilanteessa on todella tärkeää, että palveluseteleitä lisätään. Realistisesti hinnoiteltu palveluseteli turvaa sote-alan yritysrakenteen monipuolisuuden ja terveen elinkeinorakenteen, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät kiertää parhaillaan Suomea vaalibussilla. Perjantaina vuorossa oli Pirkanmaa.

Pentikäisen mukaan nykylainsäädännön puitteissa palveluseteleitä pystytään merkittävästi lisäämään. Palvelusetelin avulla asiakas voisi valita keneltä palveluja hankkii. Sote-alalla toimii noin 19 000 yritystä. Palvelusetelit turvaavat Pentikäisen mukaan palvelun laadun, toiminnan kehityksen ja tuo terveen kilpailun elementtejä.

Soten kaatuminen johtaa Pentikäisen mukaan myös siihen, että terveysvakuutusten kysyntä kasvaa.

–Varsinkin niissä kunnissa, missä julkinen puoli ei kunnolla toimi. Niitä, jotka ovat työterveyden piirissä, soten kaatuminen ei hetkauta mihinkään suuntaa, Pentikäinen toteaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että hallituksen kaatuminen oli yllätys. Hänen mielestään valinnanvapaus on sanana saastunut. Sen tilalle keksitään uusi termi ja viedään asiaa eteenpäin.

Sdp on aiemmin ilmoittanut, että sille valinnanvapaus ei käy. Pentikäisen mielestä sote-uudistuksen kaatuminen ei kuopannut valinnanvapautta.

–Ehkä valinnanvapaus kuopattiin poliittisena käsitteenä, mutta palveluseteliin sisältyy valinnanvapaus, Pentikäinen sanoo ja arvioi, että myös sdp on palvelusetelin kannalla.

Pentikäinen odottaa, että jokainen puolue esittää uskottavan suunnitelman siitä, miten sote-palvelut järjestetään jatkossa.

–Meille tärkeintä on, että on laajat hartiat, yksittäistä kuntaa suuremmat. Myös tuottaja ja järjestäjä on eriytettävä. Jos näin ei tehdä, johtaa se oman organisaation optimointiin, ei alueen ihmisten palveluiden optimointiin, Pentikäinen sanoo.

Varoituksen sanoja

Suomen Yrittäjät varautuvat siihen, että seuraavan hallituksen aikana yrityksille voi koittaa hankalammat ajat.

Tulevaa hallitusta järjestö varoittaa kiristämästä yrittäjien verotusta.

–Todella varoitan päättäjiä tekemästä mittavia yrittäjien veronkiristyksiä, Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa veronkiristykset ovat pois uusista työpaikoista, investoinneista ja kasvusta.

–Jos sille tielle mennään, voidaan saman tien haudata 75 prosenttia korkeammat työllisyysasteet, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjäjärjestölle pahinta on, jos puututaan yrittäjien voitonjakoon eli kiristetään listaamattomien yritysten osinkoverotusta. Myös yrittäjävähennyksen poistaminen iskisi moneen pieneen yritykseen. Yrittäjävähennys auttaa pienituloisia yrittäjiä.

Kaikkein tärkeimpänä yksittäisenä asiana uudelle hallitukselle yrittäjäjärjestö pitää työmarkkinauudistusta. Keskiössä on työlakien paikallisen sopimisen kieltojen poistaminen.

–Annetaan kaikille mahdollisuus sopia toisin kuin työehtosopimuksiin on kirjattu ja kirjataan se lakiin, sanoo Pentikäinen ja tunnustaa, että tätä ei ole helppo viedä läpi nykyisessä poliittisessa ilmastossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos