Tamperelainen Fit Biotech jätti konkurssihakemuksen - Talous - Aamulehti

Pörssissä kyseenalaisen ennätyksen tehnyt tamperelainen terveysalan yhtiö Fit Biotech jätti konkurssihakemuksen – Ennen kaupankäynnin keskeytystä osakkeen arvo oli 0,0002 euroa

Toimitusjohtaja Erkki Pekkarinen sanoo olevansa äärimmäisen pettynyt.

25.2.2019 13:04 | Päivitetty 26.2.2019 8:46

Helsingin pörssin First North -listalla noteerattu bioteknologiayhtiö Fit Biotech tiedotti maanantaina päättäneensä jättää konkurssihakemuksen.

Kaupankäynti yhtiön osakkeilla keskeytettiin jo ennen pörssin avautumista.

Konkurssin syynä on yhtiön rahoitussopimuksen keskeytyminen.

Yhtiö tiedotti jo viime viikon keskiviikkona aikovansa jättää konkurssihakemuksen, mikäli se ei saa perjantaihin mennessä puolen miljoonan euron maksuerää.

Lisärahaa brittiläiseltä pääomasijoitusyhtiöltä, jonka rahoilla tamperelaisyhtiö viimeiset kuukautensa eli, ei koskaan tullut.

– Voimassa olevasta rahoitussopimuksesta huolimatta Alpha Blue Ocean ei ole maksanut sopimuksen mukaisia 500 000 euron määräisiä maksueriä 12. marraskuuta 2018 jälkeen, yhtiö kertoi maanantaina.

– Olen äärimmäisen pettynyt siihen, että yhtiön rahoitus loppui kesken sovitun rahoitusohjelman. Tämän seurauksena olemme joutuneet keskeyttämään lukuisat meneillään olleet yhtiön liiketoimintaan ja lääkekehitykseen liittyneet kehitysprojektimme, toimitusjohtaja Erkki Pekkarinen kommentoi tiedotteessa.

Lue myös:

Tamperelaiselle pörssiyhtiölle julkinen varoitus – Yhtiö: syynä tekninen virhe

Vuonna 1995 perustettu Fit Biotech listautui First Northiin vuonna 2015. Se suunnitteli vielä viime vuonna rinnakkaislistautumista First North Sweden -markkinapaikalle, mutta ilmoitti huhtikuussa haudanneensa suunnitelman.

Fit Biotech kehitteli vuosien varrella lukuisia lääkeaihioita, muun muassa dna-rokotetta hiv-potilaiden hoitoon, mutta varsinainen liikevaihdon tekeminen jäi haaveeksi.

Kun Fit Biotech listautui First North -listalle, osakkeen merkintähinta oli 1,56 euroa. Viime aikoihin asti yhtiöllä on ollut yli 3 500 kotimaista omistajaa, vaikka osakkeen kurssi on laskenut yhä lähemmäs nollaa.

Viime syksynä, jolloin Fit Bio­techin osakkeen arvo oli 0,0008 euroa, Aamulehti uutisoi, ettei minkään yhtiön osake ollut koskaan ollut niin halpa Helsingin pörssissä. Sen jälkeen kurssi laski edelleen.

– Koskaan ei ole ollut näin alhaista hintaa millään yhtiöllä, sanoi Nasdaq Helsingin viestintäjohtaja Maarit Bystedt silloin.

Ennen kaupankäynnin keskeytystä osakkeen arvo oli 0,0002 euroa, mikä teki yhtiön markkina-arvoksi noin 700 000 euroa.

Yhtiön osakkeilla voidaan käydä normaalisti kauppaa, vaikka hinta olisi ainoastaan 0,0001 euroa. Sen alle hinta ei voi laskea.

Fit Biotech on työllistänyt kourallisen ihmisiä Tampereella. Henkilöstön määrä oli viime kesäkuun lopussa oli 10.

Fit Biotech

Tampereella sijaitseva bioteknologiayhtiö on perustettu vuonna 1995.

Listattiin Nasdaq Helsingin First North -listalle heinäkuussa 2015.

Yhtiön patentoimalla geeninsiirtomenetelmällä on mahdollista kehittää lääkeaihioita eri lääkesovelluksiin.

Yhtiön edistynein tuote on dna-rokote, jota kehitetään hiv-potilaiden hoitoa varten.

Viime vuonna yhtiö sai 599 000 euron apurahan kansainvälisestä, EU:n tukemasta tutkimushankkeesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: