Tamperelainen Cimec valmistaa lasinnostimia - Talous - Aamulehti

Oli lottovoitto tamperelaisyritykselle, kun ranskalainen jättiyhtiö otti yhteyttä – Nyt tavoitteena on kasvaa 30 prosentin vuosivauhtia

Lasirakentaminen. Martti Aholan mukaan Cimecin on haettava uuden sukupolven lasinostimellaan kasvu viennistä.

25.2.2019 8:51 | Päivitetty 25.2.2019 16:31

Tamperelaisen lasinostimia ja ovi- ja ikkunateollisuuden tuotantolinjoja valmistavan Cimecin lottovoitto saattoi olla, kun Euroopan suurin lasinvalmistaja ja rakennusmateriaalijätti Saint-Gobain otti yhteyttä pari vuotta sitten.

–Heiltä tuli 20 kohdan lista siitä, miten lasinnostimia pitäisi kehittää ja niiden kanssa työskentelevien työturvallisuutta nostaa tehtaissa, sanoo Cimecin toimitusjohtaja Martti Ahola.

Cimecissä tehtiin, kuten iso asiakas toivoi, ja kehitettiin suuria jopa 300–500 kilon painoisia rakennuslaseja nostavien pneumaattisten nostimien uuden polven tuote.

Nyt ensimmäinen uudenlainen lasinnostin on lähtenyt jo Viroon tositoimiin ranskalaisyhtiön lasitehtaalle.

–Saint-Gobain kertoi, että jatkossa heidän tehtaillaan nostimilta vaaditaan uuden nostimemme ominaisuudet.

Cimecin uudessa e-sarjan nostimessa on parannetut turvallisuus- ja seurantatoiminnot ja jopa 500 kilon nostokyky, kosketusnäyttö ja kaksi akkujärjestelmää. Nostimen ohjaus on pilvipalvelun kautta yhdistettävissä tehtaan tuotannonohjausjärjestelmään. Cimec odottaa uutuudestaan myyntivalttia.

–Sähkökäyttöiseen nostimeen verrattuna pneumaattinen on turvallisempi. Siinä ei ole sähköjohdon rikkoutumisen ja äkkipysähdyksen vaaraa, Ahola sanoo.

Yhtiöllä on neljä keskieurooppalaista kilpailijaa, Wirth, Smaltz, Barbaric ja Bystronic. Ne kaikki ovat sitä paljon suurempia, mutta eivät kovin paljon suurempia lasinostimien valmistajana.

Lasialan suuryhtiö Glaston osti hiljattain sveitsiläisen Bystronicin, aiemmin se ei ole nostimia tehnyt.

Cimecin liikevaihdosta jo 40 prosenttia tulee viennistä. Tärkeimpiä vientialueita ovat Baltia ja Skandinavia sekä Itä-Euroopan maat.

–Viemme myös Saudi-Arabiaan ja Intiaan. Kiina ja Amerikka eivät ole listalla. Kiinalaisten kopiointimalli ei innosta, Ahola sanoo.

–Kasvaaksemme meidän on löydettävä lisää hyviä jakelijoita ja laajennettava jakeluverkkoa, hän sanoo.

Euroopassa lasinkäyttö rakentamisessa kasvaa viiden prosentin vuosivauhtia, mutta Suomessa vain 1–2 prosentin vauhtia.

–Suomeen on tosin syntynyt uusia näyttäviä lasirakennuskohteita kuten Oodi ja Kuopion yliopistollinen keskussairaala. Lasin tulevaisuus näyttää hyvältä, Ahola vakuuttaa.

Ikkunateollisuuden tuotantolinjoissa Cimec tekee yhteistyötä Finnbaumin kanssa, joka on automatisoitunut ikkunapuitteiden valmistusta.

–Me olemme kehittäneet robotin, joka asentaa lasin ikkunan karmeihin ja Finnbaumin laite asettaa silikonin karmeihin. Näin kaksi pientä yritystä saa yhdessä enemmän aikaan, Ahola sanoo.

Yritys ylsi 1,5 miljoonan euron liikevaihtoon vuonna 2017. Viime vuonna liikevaihdossa palattiin 1,25 miljoonaan, kun laskutus jakautui kahdelle vuodelle.

Yhtiön seuraavan kolmen vuoden tavoitteena on nostaa liikevaihto 2–2,5 miljoonaan euroon, eli kasvaa 30 prosentin vuosivauhtia. Aholan mukaan suomalaisilla pk-yrityksillä pitäisi olla enemmän kasvurohkeutta.

–Suomalaisilla pk-yrityksillä pitäisi olla enemmän kasvurohkeutta vientiin, sillä muun muassa Business Finland ja ELY-keskukset tarjoavat erittäin hyviä tukijärjestelmiä kansainvälistymiseen, markkinointiin ja rahoitukseen.

Oikaisu 25.2.2019 klo 16.30: Yhden Cimecin omistajan sukunimi on Hakosalo, ei Hakasalo, kuten tekstissä aiemmin kirjoitettiin. Lisäksi on vaihdettu kirjoituksen viimeinen kappale siten, että se viittaa selkeästi pk-yrityksiin ja korjattu Bystronic-yrityksen kirjoitusasu. Myös yrityksen perustamisvuosi oli väärin, oikea on 1995.

Cimec Oy

Tekee: Lasinostimia ja ovi- ja ikkunateollisuuden tuotantolinjoja

Perustettu: 1995

Kotipaikka: Tampere

Toimitusjohtaja: Martti Ahola

Henkilöstö: 9

Liikevaihto: 1,5 milj. euroa (2017)

Nettotulos: 53 000 euroa (2017)

Omistus: Vanitas Oy 35 %, Martti Ahola 35 %, Timo Ranta 10 %, Sampsa Salmy 10 %, Olli Hakosalo 5 % ja JK-Development 5 %

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: