EU-maat sopivat uusista säännöistä Venäjän Nord Stream 2 -kaasuputkelle – päätös vaikeuttanee putken rakennustöitä - Talous - Aamulehti

EU-maat sopivat uusista säännöistä Venäjän Nord Stream 2 -kaasuputkelle – päätös vaikeuttanee putken rakennustöitä

Hidaste. EU:n uusi päätös voi haitata Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista. Kuvassa putken osia varastoituna Saksassa.

8.2.2019 18:48

Euroopan unionin jäsenmaat ovat saavuttaneet yksimielisyyden uudesta sääntelystä Venäjän Nord Stream 2 -kaasuputkelle. Uudet säännökset todennäköisesti monimutkaistavat Venäjältä Itämeren kautta Saksaan kulkevan kaasuputken rakentamista.

Ranska ja Saksa olivat asiassa pitkään vastakkaisilla kannoilla, mutta maat näyttävät päässeen asiassa viime metreillä kompromissiin.

Etenkin Saksan suhteet kaasuputkeen ovat läheiset, sillä putki johtaa Saksaan, maan energiayhtiöt ovat investoineet hankkeeseen. Näihin kuuluu myös suomalaisen Fortumin pääomistama Uniper. Lisäksi Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder on kaasuputkiprojektin johdossa.

Alkuperäinen sopimus oli tuomassa kaasuputkea Euroopan energiamarkkinoiden piiriin, mutta Saksa on vastustanut vaihtoehtoa kaasuputken kannattavuudelle haitallisena. Nyt energiamarkkinoille ollaan tuomassa vain Saksan maa- ja merialueelle ulottuva osa putkesta.

Reutersin mukaan uudessa sopimuksessa Saksa ottaisi johtoaseman alueelleen ulottuvan putken sääntelyssä. Uutistoimiston mukaan EU-maiden sopimus voisi tehdä putken rakentamisesta entistä kalliimman, mutta ei estäisi sen rakentamista valmiiksi. Putken on määrä valmistua tänä vuonna.

Suhtautuminen Venäjän energiayhtiö Gazpromin rakentamaan kaasuputkeen on jakautunut Euroopassa. Esimerkiksi Itä-Euroopassa ja Baltiassa putken nähdään lisäävän huolestuttavasti Venäjän vaikutusvaltaa Euroopan energiamarkkinoilla.

Lisäksi Yhdysvallat on protestoinut venäläisvalmisteista kaasuputkea ja lobannut äänekkäästi sitä vastaan.

Korjaus 8.2.2019 kello 19.12: Uniper on Fortumin pääomistama, ei pääomistaja, kuten jutussa alun perin väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut