Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja säästömahdollisuuksiin vahvistuivat tammikuussa - Talous - Aamulehti

Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja säästömahdollisuuksiin vahvistuivat tammikuussa

Vahva luottamus. Kuluttajien talousluottamus vahvistui tammikuussa. Kuvassa Gigantin myymälä Vantaan Tammistossa.

28.1.2019 12:26

Kuluttajien luottamus talouteen säilyi vahvana ja osittain parani tammikuussa, kertoo Tilastokeskuksen luottamusindikaattori. Sen lukema on tammikuussa 17,2, kun joulukuun lukema oli 16,1 ja marraskuun 18,3. Viime vuoden tammikuussa lukema oli selvästi korkeampi 24,2.

Joulukuuhun verrattuna kuluttajien luotto omaan talouteensa ja säästömahdollisuuksiinsa paranivat tammikuussa. Odotukset näistä olivat hyvin valoisat, säästämisen osalta valoisimmat koskaan, Tilastokeskus kertoo.

Sen sijaan näkemykset Suomen taloudesta ja työttömyyskehityksestä pysyivät tammikuussa ennallaan. Kuva työttömyydestä oli kohtuullinen mutta odotus Suomen taloudesta pessimistinen.

Kotitaloutensa rahatilanteen kuluttajat arvioivat tammikuussa erittäin hyväksi. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla yhä hieman vähentynyt viime aikoina. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle ja hyvänä myös kestotavaroiden ostamiselle mutta ei niinkään lainanotolle. Rahankäyttöaikeet vuoden sisällä kestotavaroihin olivat tammikuussa hyvin vaisut.

Tammikuun talousluottamus oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja heikointa Itä-Suomessa. Suurinta optimismia osoittivat alemmat toimihenkilöt, kun taas heikoimmat talousnäkymät oli eläkeläisillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos