Pirkanmaalla tarvitaan lisää kasvavia yrityksiä – Tampereen seudun yrityspalvelut oy palvelee alkavia yrityksiä kymmenen hengen voimin - Talous - Aamulehti

Pirkanmaalla tarvitaan lisää kasvavia yrityksiä – Aloittavien yritysten auttamiseksi piti keksiä uusi tapa, koska aikaisempaa voitiin pitää kiellettynä

Pirkanmaalle halutaan uusia kasvavia yrityksiä. Niitä alkuun auttaa Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelut oy, jonka perustajia ovat Business Tampere, Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari, Tampereen seudun uusyrityskeskus ja Tampereen aikuiskoulutuskeskus Takk. Kuvituskuva.

23.1.2019 7:00

Uusi yhtiö palvelee alkavia yrittäjiä Pirkanmaalla.

Tampereen seudun yrityspalvelut oy:n liiketoiminta käynnistyi vuoden alussa. Yhtiö osti viime joulukuun alussa liiketoimintakaupalla Ensimetri ry:n yrityspalvelut. Ensimetri hoiti toimintaansa määräaikaisella hankerahoituksella ja osakaskuntien panostuksilla sekä yritysten jäsenmaksuilla.

Rahoituspohjaan täytyi tehdä muutos, koska kuntien maksamat jäsenmaksut voitiin katsoa kielletyksi valtionavuksi. Kunnat erosivat Ensimetrin jäsenyydestä viime vuoden aikana.

Yhtiö hakee parhaillaan toimitusjohtajaa. Paikka kiinnostaa. Ilmoitus tehtävästä oli sunnuntain Aamulehdessä.

–Ensimmäiset yhteydenotot tulivat heti aamukymmeneltä, sanoo Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelut oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Salo.

Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelut oy:n perustajia ovat Business Tampere, Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari, Tampereen seudun uusyrityskeskus ja Tampereen aikuiskoulutuskeskus Takk.

Salo sanoo, että omistus jakautuu siten, että kauppakamarilla, yrittäjäjärjestöllä ja Business Tampereella on jokaisella 30 prosentin osuus. Kahdella muulla on viiden prosentin osuudet.

Uuden yhtiön henkilöstön vahvuus on kymmenen henkilöä.

Ensimetri-palvelut ja alkavien yrittäjien neuvonta ovat uuden yrityksen ensimmäinen liiketoiminta-alue.

–Tampereen seudulla on paljon yrityksiä, mutta kansainvälistyviä ja kasvavia on aika vähän. Toimintamme liittyy kasvuun ja kansainvälistymiseen, sanoo Salo.

Salo vakuuttaa, että lähipalvelut eli palvelupisteet säilyvät.

Ensimetri toimii 14 eri toimipisteessä ja auttaa yrittäjäksi aikovia koko Pirkanmaalla. Neuvontaa on 25 vuoden aikana saanut jopa 44 400 asiakasta ja Ensimetrin avulla perustettuja yrityksiä on yli 16 000. Perustetuista yrityksistä yli viisi vuotta toimineita on 80 prosenttia, kun kaikista Suomessa perustetuista yrityksistä yli puolet pistää pillit pussiin ennen viidettä ikävuottaan.

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö. Miksi Ensimetri-palveluja ei liitetty osaksi Business Tamperetta?

–Kyse ei ole julkisen puolen toiminnasta, sillä enemmistö omistajista on yksityisiä toimijoita, Salo toteaa.

Uusi yhtiö tähtää tulevan maakuntauudistuksen mukaiseen maailmaan, joka lisää palveluiden hankintatapoja ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

–Neuvontaa ja apua tarvitsevat yrittäjät hankkivat palveluja palveluseteleillä, Salo toteaa.

Pirkanmaalla on tavoitteena pilotoida kasvupalvelujen järjestämistä ja tuottamista palveluseteleiden avulla. Tampereen kaupunkiseudulla on jo kokeiltu innovaatiosetelijärjestelmää. Tulokset ovat olleet hyviä.

Maakuntauudistuksen myötä palveluseteleitä tulee myöntämään Ely/TE.

Palvelusetelillä voi palveluja ostaa kaikilta, jotka on hyväksytty palveluntuottajiksi.

–Haluamme säilyttää paikalliset palvelupisteet ja asiantuntijaverkoston, jossa on 180 asiantuntijaa eri aloilta. He antavat neuvoja ilmaiseksi. Tätä verkostoa ylläpitää edelleen Uusyrityskeskus ry, sanoo Salo.

Pirkanmaan vahvuus on Salon mukaan juuri yritysten vahva osallistuminen alkavien yrittäjien auttamiseen. Tämän takia yritykset haluavat toimivan Ensimetri-mallin edelleen säilyvän, ja ovat omistamassa Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelut oy:tä.

Alkavan yrittäjän neuvontapalveluiden hankinta on kilpailutettu. Tampereen kaupunki tekee sopimuksen valittavan palveluntarjoajan kanssa. Kaupungin lisäksi hankintasopimuksen osapuoliksi tulevat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala ja Vesilahti. Sopimuskausi alkaa aikaisintaan maaliskuun alussa.

Hankintailmoituksen mukaan palvelut tulee tuottaa Tampereen kaupunkiseudun alueella. Numeerinen tavoite on auttaa alkuun 500 yritystä vuositasolla.

–Kilpailu on aina yllätyksen mahdollisuus. Olemme toki miettineet mahdollisuutta ettei palveluiden sopimuksellinen toteutus olisikaan meidän vastuullamme, sanoo Salo. Hän luottaa siihen, että vaikuttavuus, näytöt ja hyvä asiakastyytyväisyys ratkaisevat kilpailutuksen, ja "niissä olemme ehdottomasti kärjessä".

Yrityspalvelut

Tampereen seudun yrityspalvelut oy:n palvelun ytimenä ovat Ensimetri-palvelut, jotka siirtyivät uudelle yhtiölle sellaisenaan liiketoimintakaupassa.

Palvelut säilyvät ennallaan, mutta tavoitteena on lisätä yrittäjän kasvutaipaleen palvelutarjontaa.

Palveluja tarjotaan 14 eri toimipisteessä Pirkanmaalla.

Toimipisteet sijaitsevat Tampereella, Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Ylöjärvellä, Akaassa, Valkeakoskella ja Pälkäneellä.

Yritysneuvojien lisäksi yrittäjiä auttavat eri alojen asiantuntijat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos