Lempääläläisen Robitin kurssi heilahtelee nyt rajusti – Yhtiöllä ei kuitenkaan mene hyvin, sen kasvu on pysähtynyt - Talous - Aamulehti

Lempääläläisen Robitin kurssi heilahtelee nyt rajusti – yritysostoissa epäonnistuneen yhtiön kasvu on pysähtynyt

Lempääläläinen Robit valmistaa poraustekniikkaa Kaivosteollisuudelle ja tunnelirakentamiselle.

8.1.2019 19:00

Kaivosteollisuudelle ja tunnelirakentamiselle poraustekniikkaa valmistavan Robitin kurssi on noussut tänä vuonna eli muutamassa päivässä merkittävästi. Nousu jatkui myös maanantaina, jolloin osake liikkui yli 3,80 eurossa. Nousua oli yli 130 prosenttia. Tiistaina suunta oli tosin alaspäin, kun pörssin sulkeutuessa osakkeen arvo oli 3,34 euroa.

Suunta on joka tapauksessa vaihtunut viime vuodesta, jolloin kurssi tuli alas 70 prosenttia.

Voimakkaasti laskenutta osaketta kannatti myydä ennen vuodenvaihdetta, koska siitä kertyi vähennyskelpoista myyntitappiota. Vuodenvaihteen jälkeen edullisia osakkeita on ilmeisesti haalittu takaisin.

Verosuunnittelu tuskin selittää näin rajua nousua. Sen verran poikkeukselliselta kiito näyttää.

Ei mene hyvin

Robitilla ei mene hyvin, vaikka kaivosteollisuus on saanut noususuhdanteesta vetoapua.

Lokakuussa yhtiö antoi tulosvaroituksen, kun kolmas neljännes petti. Yhtiön mukaan viime vuoden kannattavuus (ebita) laskee merkittävästi edellisestä vuodesta.

Aiemmin käynnistetty tehostusohjelma tuonee luvatut kolmen miljoonan euron säästöt tänä vuonna, mutta tulosta niillä ei korjata.

Vastoinkäymiset juontavat vuosina 2016–2017 tehdyistä yritysostoista, joiden piti vahvistaa Robitin kansainvälistä kasvua. Yritysostojen jälkeen kasvu on kuitenkin pysähtynyt, ja yhtiö on tehnyt kaksi vuotta tappiota.

Analyytikkoseuranta on ohutta. Yhden analyytikkoarvion perusteella tänä vuonna on luvassa vasta nollatulos.

Kohtalokkaat ostot

Epäonnistuminen ulkomaisissa yritysostoissa on ollut kohtalokas.

Robit osti Australiasta poraustekniikkaa valmistavan Drilling Toolsin, DTA:n, 42 miljoonalla. Tuolloin johto lupasi, että kauppa tuo 15 prosentin orgaanisen kasvun vuodessa. Brittiläisestä terien ja porakoneiden valmistajasta Bullrockista Robit pulitti 11 miljoonaa euroa.

Robit maksoi yrityksistä merkittävää ylihintaa, mistä kertyi taseeseen 25 miljoonaa euroa tuleviin kasvuodotuksiin perustuvaa liikearvoa.

Syksyllä yhtiö tunnusti virheinvestoinnit ja teki liikearvoon isot, 19 miljoonan euron alaskirjaukset. Se tarkoittaa, että suunniteltu kasvu ei ole toteutunut eikä toteudu lähivuosinakaan.

Sjöholm teki paluun

Alaskirjauksen jälkeen hallituksen puheenjohtajaksi palasi yhtiön suurin osakas Harri Sjöholm, joka oli hallituksen johdossa myös silloin, kun onnettomista yritysostoista päätettiin ja kerrottiin ”ilosanomana”.

Vaihtoon lähti samalla toimitusjohtaja Mika Virtanen. Sjöholm toimii väliaikaisen johdon vahvistuksena eli kokopäiväisenä puheenjohtajana seuraajan valintaan asti.

Tällä porukalla Robit valmistelee entistä kovempaa tehostamisohjelmaa.

Jotta tulos kääntyisi, yhtiön pitää saada myyntinsä kasvuun. Muuten tehtaat jatkavat pahasti vajaateholla.

Lainoja uusiksi

Robit joutui jo järjestelemään lainojaan uusiksi, koska käyttökatteeseen sidotut kovenantit paukkuivat.

Päärahoittaja hellitti ehtoja väliaikaisesti, mutta Robit joutuu lyhentämään velkojaan alkuvuonna yhteensä 10 miljoonalla eurolla. Myös lainamarginaali nousi toistaiseksi 1,1 prosentilla.

Lyhennyksistä yhtiö selviää yli 33 miljoonan euron kassallaan.

First Northille alun pitäen 2015 listautunut yhtiö ei ole täyttänyt lupauksiaan. Listautumishinta oli 5,70 euroa, ja vuosi sitten osake oli 7,60 eurossa.

Robitin tulosvaroitus kielii siitä, että taantuman lähestyessä kaivosala kärsii jo.

Robitin suurimmat omistajat

Osuus osakkeista, %

Five Alliance (Sjöholmin perheen sijoitusyhtiö) 21,1

SEB 11,4

Varma 7,9

Elo 7,5

Fondita Nordic Micro sij.rahasto 6,7

OP Suomi sij.rahasto 6,2

Aktia Capital sij.rahasto 4,8

Handelsbanken 4,7

Ilmarinen 3,6

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: