Euro täytti pyöreitä vuosia – muistatko millä luvulla markkahinnat muutettiin euroiksi? - Talous - Aamulehti

Euro täytti pyöreitä vuosia: Kaikkien piti opetella luku 5,94573, kahvikupin hinnasta motkotettiin ja samalla unohdettiin muuttaa palkat euroiksi

Vuoden 2001 kymmenen markkaa oli viime vuonna euroina 2,11 euroa.

2.1.2019 21:10

Vuosi vaihtui, mutta aika harva juhlahumussa taisi muistaa syntymäpäivää viettänyttä euroa.

Vuodenvaihteessa tuli täyteen 20 vuotta siitä, kun euro otettiin käyttöön tilivaluuttana. Kyse oli hallinnollisesta toimenpiteestä. Markka sidottiin kiinteällä vaihtosuhteella euroon. Vasta kolmen vuoden kuluttua siitä eurot käteisenä syrjäyttivät markat.

Euro otettiin käteisvaluuttana käyttöön vuoden 2002 alussa, mutta markkamääräiset setelit ja kolikot olivat rinnakkaisvaluuttana käytössä vielä helmikuun loppuun asti.

Euron käyttöönotto oli yhtä matematiikkaa. Kaikkien piti opetella luku 5,94573. Se oli yhden euron arvo markkoina, ja lukua käytettiin valuuttamuuntimena. Arjessa käytettiin kerto- ja jakolaskussa kuutosta.

Kun piti saada selville, montako euroa oli kymmenen markkaa, piti kymppi jakaa 5,94573:lla, ja tulokseksi tuli 1,68 euroa.

Kaupat, erilaiset yritykset ja pankit jakoivat pieniä laskimia laskutoimitusten helpottamiseksi.

Hintojen vertailu aiheutti jatkuvaa päivittelyä siitä, miten kuluttajat häviävät euroihin siirtymisen seurauksena. Yleinen motkotuksen aihe oli kahvikupin hinnan kallistuminen euron myötä. Jos kahvilassa kuppi kahvia maksoi 1,50 euroa, muistutettiin, että markkoina se oli melkein kympin verran. Samalla saatettiin unohtaa muuttaa käteen jäävä palkka euroiksi.

Vuosia euron käyttöönoton jälkeenkin osa kansalaisista on mielenkiinnosta tai muusta syystä muuttanut eurohintoja markoiksi.

–Aina voi käyttää kerrointa 5,94, mutta silloin muunnos ei sisällä inflaation vaikutusta, toteaa yliaktuaari Kristiina Nieminen Tilastokeskuksesta.

Rahamuseon sivulla on rahanarvolaskuri, joka kertoo elinkustannusindeksiin nojautuen, kuinka paljon tietyn vuoden rahasumma on nykyrahassa.

Vuoden 2001 kymmenen markkaa oli viime vuonna euroina 2,11 euroa.

Vuoden 2002 yhtä euroa vastaava rahamäärä oli viime vuonna 1,24 euroa. Yksi euro vuonna 2002 oli yhtä arvokas kuin 1,24 euroa vuonna 2018. Inflaatio on heikentänyt rahan arvoa.

Vanhempi neuvonantaja Tomi Korpela Suomen Pankista toteaa kysymyksen euron markka-arvosta olevan hyvin teoreettinen, koska markalle ei ole enää muuntokerrointa tai valuuttakurssia. Jos markkoja vaihdettaisiin euroihin, olisi Korpelan mukaan todennäköistä, että edelleen käytettäisiin vaihtokurssia 5,95.

Kysymys euron markka-arvosta liittyy euron ostovoiman kehitykseen.

Kuluttajaindeksin avulla voidaan Korpelan mukaan laskea, että vuodesta 2002 hintataso on noussut noin 30 prosenttia Suomessa.

–Tällöin voidaan ajatella, että nykyisen euron muuntokurssi on vuoden 2002 markkaa vastaan noin 4,5, Korpela toteaa.

Euro

Euro otettiin tilivaluuttana käyttöön vuoden 1999 alussa.

Yhteisen valuutan otti käyttöön yksitoista maata, Suomin mukaan lukien.

Tällä hetkellä 19 EU-maata käyttää euroa.

Käteinen euro eli kolikot ja setelit tulivat Suomessa käyttöön vuoden 2002 alussa.

Markat muuttuivat euroiksi niin, että 5,95 markalla sai yhden euron.

Suomen Pankin mukaan markkaseteleitä ja kolikoita oli mahdollista vaihtaa euroiksi vuoden 2012 helmikuun loppuun asti.

Kääntäen ilmaistuna vuonna 2002 sadalla markalla sai noin 17 euroa, kun nyt vuoden 2002 sadalla markalla saisi 22 euroa.

–Laskutoimitus kertoo kuitenkin suoraan vain sen, miten euron ostovoima on kehittynyt kyseisenä aikana. On hyvä huomata, että euroaikana hintataso on Suomessa noussut suhteellisen vähän verrattuna historiaan. Suomen markan viimeisenä 20 vuotena hintataso nousi Suomessa sata prosenttia, Korpela sanoo.

Korpela muistuttaa, että laskutoimituksesta ei voi päätellä, miten kotitalouksien ostovoima on kehittynyt minäkin aikana.

Rahanarvolaskurissa on mahdollista vertailla myös tiettyjen hyödykkeiden hintoja eri vuosina.

Laskurin mukaan vuonna 2001 työmiehen tuntipalkka oli 75,33 markkaa, ja vuonna 2018 se oli 17,36 euroa.

Puolen kilon voipaketin hinta oli 14 markkaa, kun hinta viime vuonna oli 2,48 euroa. Kahvipaketti maksoi 18 markkaa, ja viime vuonna 3,87 euroa. Puolen litran Pöytäviinapullon hinta vuonna 2001 oli 82,50 markkaa, kun se viime vuonna 13,69 euroa.

Vuonna 2001 inflaatio oli 2,6 prosenttia, kun viime vuonna hinnat nousivat keskimäärin 0,5 prosenttia.

Rahanarvolaskuri on yksi keino vertailla nykytilaa ja mennyttä, mutta laskuri ei ota huomioon esimerkiksi palkkojen ja korkojen muutosta. Laskuri kertoo hintojen muutoksesta, mutta ei ostovoiman muutoksesta.

Suomen Pankin mukaan markkaseteleitä ja kolikoita oli mahdollista vaihtaa euroiksi vuoden 2012 helmikuun loppuun asti.

Määräpäivään mennessä seteleitä ja kolikoita jäi palautumatta yhteensä 1 626 miljoonaa markkaa eli 273 miljoonan euron arvosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos