Rakennusalalla kolkuttaa jo taantuma – asuntobuumi jäähtyy ja kauppakeskusprojektit valmistuvat - Talous - Aamulehti

Rakennusalalla kolkuttaa jo taantuma – asuntobuumi jäähtyy ja kauppakeskusprojektit valmistuvat

Rakentamista ennakoivat indikaattorit viittaavat rakennusalan ajautuvan taantumaan ensi vuonna.

26.11.2018 7:00

Teollisuustuotanto saattaa jäädä tänä vuonna hieman odotettua ripeää kasvua pienemmäksi. Näin arvioidaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Etlan tänään julkaisemassa toimialakatsauksessa. Arvio perustuu siihen, että teollisuuden tuotanto kasvoi tammi-syyskuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. Loppuvuodesta tuskin on mahdollista kiriä niin, että tuotanto kasvaisi neljään prosenttiin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi syyskuun ennusteessaan teollisuustuotannon kasvavan tänä vuonna neljä prosenttia ja ensi vuonna 3,3 prosenttia. Tutkija Birgitta Berg-Andersson Etlasta luonnehtii kuitenkin muutosta pieneksi.

Berg-Andersson muistuttaa, että monella teollisuuden alalla tuotanto on jo ylittänyt vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin edeltävän tason. Näin on käynyt esimerkiksi koneiden ja laitteiden valmistuksessa, kemianteollisuudessa ja metallien jalostuksessa. Sen sijaan sähkö- ja elektroniikkateollisuus ei ole yltänyt finanssikriisiä edeltävälle tasolle.

Rakennuslupien hakemukset vähentyneet

Etlan toimialakatsauksen mukaan rakentamista ennakoivat indikaattorit viittaavat rakennusalan ajautuvan taantumaan ensi vuonna. Näin kertovat uudistalojen aloitukset ja lupahakemukset sekä suhdannekyselyt. Syyskuussa Etla arvioi, että rakentamisen tuotos kasvaa tänä vuonna 4,1 prosenttia ja arvonlisäys 3,6 prosenttia.

Etlan katsauksen mukaan pitkään jatkunut asuntobuumi jäähtyy, ja uudisasuntotuotannon kasvu hidastuu tämänvuotisesta kymmenestä prosentista pariin prosenttiin ensi vuonna.

Berg-Anderssonin mukaan rakennustuotantoa laskee ensi vuonna myös se, että suurimpiin kaupunkeihin rakenteilla olleet kauppa- ja liikekeskukset valmistuvat.

Myös rakennusyritysten kansainvälisen toiminnan odotetaan laantuvan lähialueiden investointikysynnän kasvun hidastumisen myötä.

Laivatilaukset vetävät

Uusien laivatilauksien ansiosta kone- ja metallituoteteollisuuden tilauskanta on kasvanut merkittävästi. Koneiden ja laitteiden tuotanto Suomessa oli kuluvan vuoden tammi-syyskuussa jo liki kuusi prosenttia korkeampi kuin vuonna 2008 vastaavana ajanjaksona. Esimerkiksi Saksassa tuotantomäärä on nyt vuoden 2008 lukemissa.

Moottoriajoneuvojen eli käytännössä Uudenkaupungin autotehtaan vienti lisääntyy tänä vuonna hieman vähemmän kuin aiemmin arvioitiin, koska vientimäärä putosi yllättäen voimakkaasti elokuussa. Berg-Anderssonilla ei ole tiedossa mikä on syynä autotehtaan viennin notkahdukseen elokuussa, mutta selittävä tekijä voisi olla se, että heinäkuussa tehdas aloitti uuden automallin tuotannon ja voi kestää hetken ennen kuin tuotanto on täydessä vauhdissa.

Kemianteollisuuden uusien tilausten arvo on nousussa ja tuotannon odotetaan kääntyvän kasvuun ensi vuonna. Elintarviketeollisuuden vienti kehittyy tänä vuonna heikommin kuin kansainvälinen vientikysyntä, mutta ensi vuonna viennin odotetaan piristyvän. Esimerkiksi lihateollisuus on saanut vientinsä käyntiin Kiinaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos