Suomalaispankit selvisivät hyvin stressitesteistä – tilanne parempi kuin kaksi vuotta sitten - Talous - Aamulehti

Suomalaispankit selvisivät hyvin stressitesteistä – tilanne parempi kuin kaksi vuotta sitten

Pankkien stressitestit tehdään kahden vuoden välien.

2.11.2018 21:49

Suomalaiset pankit selvisivät hyvin eurooppalaisten pankkien stressitestissä. Euroopan pankkiviranomainen EBA julkaisi stressitestien tulokset perjantaina seitsemän aikaan.

–Suomalaiset pankit selvisivät testistä hyvin. Pankkien vakavaraisuus säilyi vaatimukset täyttävinä myös heikoissa kehitysskenaarioissa. Pankit ovat siis hyvässä kunnossa, Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jyri Helenius sanoo.

Hänen mukaansa eurooppalaisten pankkien vakavaraisuus oli aiempaa paremmalla tasolla jo stressitestin lähtötilanteessa.

–Pankkisektorissa vakavaraisuus säilyi stressitesteissä aiempaa paremmin. Pankkien tilanne on siis kehittynyt hyvään suuntaan siitä, kun testit tehtiin viimeksi kaksi vuotta sitten, hän sanoo.

Euroopan keskuspankin EKP:n valvonnassa olevista suomalaispankeista stressitestiin osallistui OP Ryhmä. Stressitestin tuloksen perusteella heikon kehityksen skenaariossa OP Ryhmän ydinvakavaraisuus alenee tasolle 15,3 prosenttia, mutta ei laske alle vakavaraisuusvaatimuksen.

–Stressitestin tulokset osoittivat, että OP Ryhmä on varautunut hyvin talouden kriiseihin. Vahvan vakavaraisuutemme turvin toimintakykymme säilyy vakaana myös talouden kriisitilanteissa, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio toteaa OP:n tiedotteessa.

Suomeen pääkonttorinsa siirtänyt Nordea osallistui EBAn stressitestiin ruotsalaisena pankkikonsernina.

–Kaikkein epäsuotuisimman talouskehityksen skenaariossa Nordean ydinvakavaraisuussuhteen arvioidaan laskevan vuoden 2017 lopun 19,3 prosentista 16,2 prosenttiin vuoden 2019 lopussa. Luku ylittäisi edelleen huomattavasti vähimmäispääomavaatimuksen, Nordea kommentoi tuloksia omassa tiedotteessaan.

EKP:n pankkien stressitestissä testataan sitä, miten rahoituslaitos selviäisi taloudellisten shokkien aikana. Nyt tehty testi kattoi vuoden 2018–2020.

Finanssivalvonta teettää myös kansalliset stressitestit pienemmille suomalaispankeille. Fivan stressitesti tehdään niille pankeille, jotka ovat sen valvonnan alla.

–Kokonaistulokset ovat samansuuntaisia eli pienten pankkien yhteenlaskettu vakavaraisuus säilyy hyvänä myös erittäin heikon talouskehityksen skenaariossa, Jyri Helenius sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos