Vuoden Uusyrittäjä -palkinnon voittanut tamperelainen Unikie aikoo kolminkertaistaa liikevaihtonsa viime vuodesta - Talous - Aamulehti

Tamperelainen Unikie kasvoi kolmessa vuodessa 150 henkilön yritykseksi – Palkittu yritys aikoo kolminkertaistaa liikevaihtonsa viime vuodesta

Vuosituhannen vaihteessa Esko Mertsalmi kilpaili rallin MM-sarjassa Juuso Pykälistön kartanlukijana. Siitä on ollut yllättävää hyötyä autoteollisuudessa. –Autovalmistajilla moottoriurheilu on kruununjalokiven asemassa. Parhaat tuotekehittäjät pääsevät töihin moottoriurheilupuolelle. Rallitaustani on tuonut minulle arvotonta arvonnousua, sillä siitä on saanut hyvän keskustelunavaajan, Unikie Oy:n toimitusjohtaja Mertsalmi kertoo.

1.11.2018 6:50

Kun Esko Mertsalmi ja hänen neljä yhteistyökumppaniaan olivat perustamassa yritystä, Mertsalmi joutui kuuntelemaan ihmettelyä.

–Aika moni ihminen kommentoi, että miksi teette tuota samaa? Palvelumyyntiä ei pidetä niin arvokkaana. Ihmeteltiin, että miksi te teette vain toisille, jo 2000-luvun alkupuolella Symbiossa pitkän alihankkijauran tehnyt Mertsalmi kertoo.

Ihmettelyn toki ymmärtää, sillä Nokian partnerina tunnettu Symbio oli vuosikymmenen vaihteessa elänyt vaikeita aikoja suomalaisen mobiiliklusterin kriisissä. Myös Mertsalmi ja hänen yhteistyökumppaninsa olivat pohtineet toimialan vaihtoa, vaan toisin kävi.

–Me näimme, että toimialakehitys oli sellaisessa vaiheessa, että ajoitus oli täydellinen. Enemmän oli sellainen olo, että olisi ollut hölmöä olla tekemättä, Mertsalmi perustelee nyt.

Kieltämättä olisi: Kolmessa vuodessa Mertsalmen johtama, itseohjautuvien ajoneuvojen ohjelmistoratkaisuja rakentava Unikie on kasvanut 150 hengen yritykseksi, jonka liikevaihto oli viime vuonna 5,8 miljoonaa. Tänä vuonna myynnin ennustetaan kolminkertaistuvan.

Toimipisteitä Unikiella on suomalaisten paikkakuntien lisäksi Saksan Münchenissä ja San Josessa Yhdysvalloissa. Torstaina Unikie palkittiin Uusyrityskeskus Ensimetrin Vuoden Uusyrittäjä -palkinnolla.

Kärsivällisyyttä

Itseohjautuvista autoista puhutaan julkisuudessa paljon, mutta Mertsalmen mukaan ei ole mitenkään varmaa, että täysin autonominen auto tekisi laajan läpimurron aivan lähiaikoina. Ennusteet vaihtelevat vuosien 2025–2075 välillä.

–Teknisesti valmius varmaan jo olisikin, mutta asiassa on myös autonvalmistaja- sekä aluekohtaisia standardieroja ja maakohtaisia lainsäädäntöeroja, Mertsalmi perustelee.

Hän veikkaa, että ensimmäinen laajamittainen autonomisen liikenteen kokeilu nähdään Kiinassa, siellä kun hallintomalli mahdollistaa nopeat päätökset.

Juuri nyt houkuttelevin on kone- ja laitepuolen markkina.

–Esimerkiksi satamia, kaivoksia ja varastoja automatisoidaan täysin. Yleensä ne ovat paikkoja, joiden toiminta lamaantuu, kun ihminen menee alueelle.

Hieman vaativampaa onkin hybridikäyttö: vaikkapa automatisoitu satama-alue, jonne ihmiskuljettaja voi kuitenkin ajaa rekka-auton.

–Kohdemarkkinat laajentuvat huikeasti, kun löytyy tekniikka, jolla voidaan järkevästi yhdistää automaattinen operaatio ja ihmiset samalla alueella. Lainsäädäntö- ja standardointiongelmia ei tule, kun kyse on rajatusta alueesta. Toiminnallinen turvallisuus on kyllä tehtävä pilkulleen oikein.

Unikie on voitollinen yritys, mutta samalla yhtiön strategiana on investoida tuotekehitykseen niin paljon kuin on mahdollista.

–Hyvien työntekijöiden saamisen näkökulmasta ohjelmistokehitys on osaltaan myös imagoasia. Lähtökohtaisesti tuloksen pitäisi olla plussalla, Metrsalmi perustelee.

–Meille tärkein asia on teknologiainvestointi. Toinen vaihtoehto olisi panostaa rajusti myyntiin. Mutta meillä on riittävä rajallinen määrä laadukkaita asiakaskontakteja valmiina oman verkostomme kautta, ja tämän ymmärryksen valossa olemme yrittäneet tunnistaa kohdemarkkinamme. Se on kantanut hedelmää.

Mertsalmen mukaan suomalaisen insinöörivetoisen organisaation kiusauksena on halu olla edelläkävijä silloinkin, kun se ei kannattaisi.

–Sellainen realismi, että tehdään sitä, mikä on tänä päivänä tarpeellista, vaatii enemmän nöyryyttä koska silloin täytyy pitäytyä tekemästä kaikkein hienoin tekninen ratkaisu, jota ei kukaan nyt halua ostaa.

Unikie Oy

Perustettu 2015.

Henkilöstöä n. 150. (53 henkilöä 12/2017).

Liikevaihto (2017) 5 784 000 eur.

Liikevoitto 775 000 eur.

Kasvanut paitsi orgaanisesti, myös yrityskaupoilla.

Toimitusjohtaja tuotantotalouden DI Esko Mertsalmi.

Uusyrityskeskus Ensimetrin Vuoden Uusyrittäjä 2018.

Kunniamaininta Kangasalle

Ensimetri antoi kilpailussa kunniamaininnan Kangasalla sijaitsevalle TopSet Oy:lle.

Se on vuonna 2014 perustettu sisärakentamiseen erikoistunut yritys. Se työllistää noin 70 henkilöä, ja sen liikevaihto on 6,5 miljoonaa euroa.

25 vuotta

Tampereen Seudun Uusyrityskeskus ry Ensimetri täytti keskiviikkona 25 vuotta.

Keskus on auttanut 16 065 yrityksen perustamisessa. Neljä viidesosaa on toiminut ainakin viiden vuoden ajan.

Ensimetriä sen alusta asti luotsannut Jari Jokilampi jäi keskiviikkona eläkkeelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: