Nokia leikkaa kuluja 700 miljoonaa - Talous - Aamulehti

Nokia myllää toimintojaan: tavoitteena 700 miljoonan euron vuotuiset säästöt, leikkaa työpaikkoja

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

25.10.2018 8:22

Nokia suunnittelee näiden säästöjen kertyvän laajalta alueelta. Se aikoo investoida digitalisointiin automaation ja tuottavuuden lisäämiseksi, vähentää tukitehtäviä, priorisoida ja vähentää voimakkaasti t&k-hankkeita, yhdistää toimintoja ja toteuttaa lisävähennykset kiinteistöistä ja muista yleiskustannuksista, yhtiö kertoo tiedotteessa..

Näiden suunniteltujen muutosten seurauksena on henkilöstömäärän nettovähennys globaalisti. Henkilöstövähennyksistä neuvotellaan paikallisten vaatimusten mukaisesti työntekijöiden edustajien kanssa, kun yksityiskohtaiset suunnitelmat on tehty. Näiden suunniteltujen muutosten toteuttamisesta aiheutuvat kertakustannukset ovat arviolta 900 miljoonaa euroa ja vaikutus kassavirtaan noin 900 miljoonaa euroa.

–Jatkuva kustannusten seuranta on elintärkeää toimialallamme, sanoi toimitusjohtaja Rajeev Suri.

–Vaikka nämä suunnitellut toimenpiteet ovat oikeita liiketoimintamme kannalta, tiedostamme niiden johtavan henkilöstövaikutuksiin ja suhtaudumme tilanteeseen vakavasti. Tulemme ponnistelemaan lujasti huolehtiaksemme niistä henkilöistä, joita suunnitellut muutokset koskettavat. Toimimme avoimesti ja tarjoamme tukea sitä tarvitseville, Suri sanoo.

Tulos jäi odotuksista

Nokian kolmannen neljänneksen tulos ei yltänyt aivan odotuksiin, mutta 5g-markkina osoittaa vihdoin heräämisen merkkejä.

Verkkoyhtiö Nokian heinä–syyskuun tulos jäi hieman odotuksia heikommaksi. Nokian ei-IRFS-liikevoitto heinä–syyskuussa ylsi 487 miljoonaan euroon, kun analyytikot odottavat 502 miljoonan euron voittoa. Vielä vuotta aiemmin Nokia teki samassa ajassa 668 miljoonan euron voiton.

Liikevaihto laski hieman odotettua vähemmän. Kolmoskvartaalilla Nokia teki 5 458 miljoonan euron liikevaihdon, kun vuosi sitten se oli vielä 5 500 miljoonaa euroa. Analyytikot odottivat yhtiöltä nyt 5 425 miljoonan euron vaihtoa.

Laimennettu osakekohtainen tulos (ei-IFRS) jäi kolmannella vuosineljänneksellä 0,06 euroon, kun vielä vuosi sitten se oli 0,09 euroa. Analyytikot myös odottivat yhtiöltä 0,06 euron EPSiä.

Analyysipalvelu Factsetin konsensusennuste perustui 33 analyytikon ennusteisiin.

Positiivisena signaalina Nokian tuloksessa voi pitää sitä, että verkkoliiketoiminnan liikevaihto nousi 4 823 miljoonasta eurosta 4 888 miljoonaan euroon. Analyytikot odottivat Networks-yksiköltä 4 802 miljoonaan euron vaihtoa.

Yksikön liiketulos jäi 290 miljoonaan euroon, kun se oli vuotta aiemmin vielä 334 miljoonaa. Analyytikoiden odotus Networks-yksikön tulokseksi oli kuitenkin vain 270 miljoonaa euroa, joten 5g-markkina alkaa vähitellen herätä.

Technologies-liiketoiminnassa Nokia teki 351 miljoonan euron liikevaihdon, kun se oli vuosi sitten vielä 483 miljoonaa euroa. Tulos vajosi 290 miljoonaan viime vuoden 390 miljoonasta eurosta.

Analyytikot odottivat Technologies-yksiköltä 295 miljoonan euron tulosta 366 miljoonan euron liikevaihdolla. Tärkeänä selityksenä pudotukselle on LG-sopimuksesta saatu kertatuotto, joka osui viimevuotiselle vertailukaudelle.

Nokia toistaa vuodelle 2018 annetun laimennettua ei-IFRS-osakekohtaista tulosta koskevan ohjeistuksen. Yhtiö kertoo olevansa edelleen aikataulussa 1,2 miljardin euron jatkuvien vuotuisten kustannussäästöjen saavuttamisessa.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: