Nokialla Tampereella 600 työntekijää – "Vain 700 miljoonan euron säästötavoite on tiedossa" - Talous - Aamulehti

Nokialla on Tampereella edelleen 600 työntekijää – Luottamushenkilö laskee, että vuodesta 2003 lähtien yt-neuvotteluita on käyty keskimäärin kerran vuodessa

Tämä oli odotettavissa, sanoo Nokian Tampereen yksikön luottamushenkilö Jari Nummikoski yhtiön ilmoitettua suurista säästötavoitteista.

25.10.2018 10:08 | Päivitetty 25.10.2018 13:22

Nokian uusimpien säästösuunnitelmien vaikutukset Suomessa ja Tampereella selviävät vasta myöhemmin.

Verkkoyhtiö ilmoitti torstaina, että se tavoittelee 700 miljoonan euron vuotuisia säästöjä toimintaansa tehostamalla.

– Vain säästötavoite on toistaiseksi tiedossa, mutta johdon tavoitteena on mahdollisimman nopeasti tarkentaa suunnitelmia. Silloin selviävät myös henkilöstövaikutukset, kertoo Tampereen toimipisteen luottamushenkilö Jari Nummikoski.

Nokialla on Tampereella 600 työntekijää ja koko Suomessa noin 6 000 työntekijää.

– Tampere on vahva verkonhallintajärjestelmien sekä 5G:ssä tarvittavien komponenttien piirisuunnittelun keskus.

Tuotekehitys maksaa

Nummikosken mukaan uusi säästöohjelma ei tullut nokialaisille yllätyksenä. 5G-teknologian tuotekehitys on vielä käynnissä. Toimitukset asiakkaille alkavat vasta ensi vuoden puolella.

– Tuotekehitys maksaa eikä rahaa vielä tule sisään. Meillä on jo pitkin syksyä ollut tiukka kulukuuri käynnissä, Nummikoski sanoo.

Uutisen yllätysvaikutusta vähensi myös se, että Tampereen Nokialla on ollut vuodesta 2003 lähtien yt-neuvottelut keskimäärin kerran vuodessa.

– Välillä on mennyt pari vuotta ilman, mutta vastaavasti joinakin vuosina on ollut kahdetkin yt-neuvottelut.

5G kasvualue

5G-teknologia on Nokialle tärkeä kasvualue. Se mahdollistaa moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet nykyiseen verrattuna, lisää verkon kapasiteettia ja mahdollistaa valtavan laitemäärän liittämisen verkkoon.

Viime kesänä 5G-teknologian tuotekehitykseen haettiin Tampereelle toistakymmentä työntekijää.

– Nämä uudet työntekijät on palkattu osa-alueeseen, johon nyt investoidaan ja jota kehitetään. Heitä tulevat yt-neuvottelut eivät koske, Nummikoski sanoo.

Nokian kolmannen neljänneksen tulos ei yltänyt aivan odotuksiin, mutta 5G-markkina osoittaa vihdoin heräämisen merkkejä.

700 miljoonan vuosisäästöt

Nokian tavoitteena on 700 miljoonan euron vuotuiset säästöt liiketoimintakuluissa ja tuotannon yleiskustannuksissa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Säästöistä noin 500 miljoonan euron on arvioitu koostuvan liiketoimintakuluista.

Nokian mukaan säästöjä haetaan laajalta alueelta.

Yhtiö aikoo investoida digitalisointiin automaation ja tuottavuuden lisäämiseksi, vähentää tukitehtäviä, priorisoida ja vähentää voimakkaasti t&k-hankkeita, yhdistää toimintoja ja toteuttaa lisävähennykset kiinteistöistä ja muista yleiskustannuksista.

Yt:t viimeksi keväällä

Nokian edelliset yt-neuvottelut käytiin Suomessa viime keväänä. Maaliskuussa päättyneiden neuvottelujen tuloksena työt loppuivat yli 350 henkilöltöä.

Tampereella vähennystarve saatiin pudotettua noin 60 henkilöstä 44 henkeen. Heistä 25 henkilöä kyettiin sijoittamaan uudelleen talon sisällä. Reilu neljäsosa otti paketin ja lähti hakemaan uusia mahdollisuuksia Nokian ulkopuolelta.

– Ict-alan työnäkymät ovat nyt selvästi valoisammat kuin pari vuotta sitten, Nummikoski sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: