Asuntolainalupauksen voi saada jopa parissa päivässä – Nordea, S-Pankki ja OP - Talous - Aamulehti

Ovatko pankit nyt asuntokaupan tukko? Näin vastaavat Nordea, S-Pankki ja OP – "Kysyntä on kasvanut todella paljon"

Asuntoja rakennetaan, mutta ostaminen voi olla vaikeaa, jos lainalupausta ei saa riittävän nopeasti.­

14.6.2018 6:26

Kiinteistönvälittäjät ovat kritisoineet voimakkaasti pankkien hitautta asuntolainojen myöntämisessä. Tampereen Kotijoukkue oy:n toimitusjohtaja Jyrki Vuorinen kritisoi keskiviikkona Aamulehdessä pankkeja siitä, että kauppoja menee jopa sivu suun, koska lainojen myöntäminen kestää viikkoja.

Asuntolainoista vastaava johtaja Tom Miller Nordeasta pitää tilannetta poikkeuksellisena.

–Jos oikeasti menee kaupat sivu suun sen takia, että pankista ei saa viikkoihin aikaa, niin joku on mennyt prosesseissa pankin puolella pahasti pieleen. Silloin on kyllä isommasta ongelmasta ja sähläyksestä kyse.

Miller myöntää, että tällä hetkellä kovan kysynnän vuoksi Nordea ei pysty palvelutasoon, johon pankki pyrkii.

–Jos soitat meille nyt pääkaupunkiseudulta ja haluat fyysisen tapaamisen, niin siihen voi mennä viikko. Verkkotapaamiseen voi mennä vähemmän kuin viikko.

Poikkeustapauksissa pankki pyrkii järjestämään lainaneuvotteluja nopeamminkin.

–On tapauksia, joissa on oikeasti kiire, kaupat pitäisi tehdä samana päivänä ja saada rahat samana päivänä maksettua myyjälle.

Miller odottaa ratkaisua ruuhkaan digitaalisesta lainalupauksesta, jolloin neuvottelujen odottelu vähenisi.

–Saat saman tien palautteen, saatko lainan. Näen, että isolle osalle asiakkaista lainalupaus on muutaman kuukauden sisällä digitaalinen. Mikäli kertomasi asiat ovat totta, niin voit hakea asuntoa ja palata asiaan, kun asunto löytyy.

Odotukset digitaalisille palveluille ovat Nordeassa kovat.

–Mielestäni meidän pitää pystyä antamaan lainalupaus saman tien, se on tavoitetila. Tekniset valmiudet pitää saada ensin kuntoon.

Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Elina Lampinen sanoo, että valtakunnallisessa verkostossa Nordealla on 450 työntekijää palvelemassa asuntolainan ottajia. Lisäksi Tampereella on oma erillinen vain Tampereen seudun asiakkaita palveleva tiimi. Siinä on nyt kaksi työntekijää, mutta juhannuksen jälkeen vahvuus on viisi henkilöä.

–Varmistamme nopean pääsyn neuvotteluihin Tampereen seudulla. Odotusaika on päivä tai kaksi, Lampinen sanoo.

Lainanhakijan määräaikaista työsuhdetta ei karsasteta entiseen malliin

S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttusen mukaan lähes kaikki asiakkaat lähestyvät pankkia asuntolaina-asioissa nykyisin verkkohakemuksella. Asiakkaaseen pyritään olemaan yhteydessä tämän jälkeen vuorokauden sisällä. Ennen lainapäätöstä tai lainalupausta on käytävä aina neuvottelu, jolle on varattava aika. Asiakas voi myös varata suoraan ajan itse verkon kautta. Neuvottelu on mahdollista käydä joko puhelimitse, verkkotapaamisena tai kasvotusten.

–Kysyntä on kasvanut todella paljon. Keväällä ja kesällä jonoa neuvotteluihin on helposti viikko tai enemmän. Joillakin paikkakunnilla voidaan päästä alle viikkoon, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jonoa on nyt korkeasesonkina ollut vähintään viikko.

Ensimmäisen neuvottelun jälkeen asiakas saa tarvittavien kriteerien täytyttyä ehdollisen lainalupauksen, jonka kanssa voi tehdä ostotarjouksen asunnosta. Lopullinen laina voidaan myöntää, kun asiakas on toimittanut kaikki pankin tarvitsemat tiedot.

–Tarvitsemme lainan vakuudeksi tulevasta kodista tarkat tiedot. Usein tarvitaan lisäksi esimerkiksi lisävakuuksia vanhemmilta, Huttunen kertoo.

S-Pankissa pohditaan laina-asiantuntijoiden määrän lisäämistä lähiaikoina.

–Samalla henkilöstömäärällä mennään hiljaisemmatkin ajat.

Huttusen mukaan pankkien asuntolainan myöntämisen peruskriteerit eivät ole juurikaan muuttuneet viime vuosina. Yksi oleellinen muutos on kuitenkin tullut parin viime vuoden aikana.

–Aiemmin asiakkaan takaisinmaksukykyä katsottaessa piti olla vakituinen työ. Nykyisin työsuhteet ovat muuttuneet monimuotoisimmiksi, ja määräaikaisia työsuhteita käsitellään pääsääntöisesti tasavertaisina.

OP ja Danske Bank antavat lainalupauksen parissa päivässä

OP Helsingin operatiivinen johtaja Päivi Jääskeläinen kertoo, että verkon kautta tehtyyn lainahakemukseen saa lainatarjouksen keskimäärin kahden vuorokauden kuluessa. Siellä, missä kysyntä on suurinta, lainaneuvotteluun pääsy voi kestää pidempään.

Osuuspankissa kiireelliset hankkeet pyritään hoitamaan asiakkaan aikataulussa. 17 osuuspankilla ympäri Suomen on käytössä digitaalinen lainapalvelu, jonka kautta asiakas voi hakea asuntolainaa mobiililaitteella ja saada päätöksen välittömästi vaikka asuntonäytön aikana. Palvelun käyttöön ottavia pankkeja tulee kesällä vähintään saman verran lisää.

OP Tampereen pankinjohtajan Kirsi Välimäen mukaan Tampereella rekrytoidaan parhaillaan uusia henkilöitä asuntorahoittamiseen.

Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainapalveluista vastaavan johtajan Sari Takalan mukaan lupauksen rahoitukselle saa parissa päivässä, jos asiakkaalla on jo kohde olemassa. Asuntolainan saa tällä hetkellä arviolta kahden viikon kuluessa. Käsittelyajoissa on kasvua suuresta kysynnästä johtuen.

–Asiakkaiden kannattaa itsekin olla ajoissa liikkeellä. Jos tietää suurin piirtein millaista asuntoa on ostamassa ja mistä, niin alustava lainamääräarvio kannattaa käydä hakemassa jo ennen asuntonäytöille menoa, Takala sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?