Koskikeskus 30 vuotta: Ratina ei pelota - Talous - Aamulehti

Ratinan uusi kauppakeskus ei pelota Koskikeskuksen johtajaa: "Kahvia, kasvohoitoa ja tunnelmaa ei voi tilata – Tenniskentät voisivat olla taas in"

Koskikeskuksen johtaja Mari Laaksonen aloitti työnsä Cityconilla, kun Koskikeskus täytti 20 vuotta.

19.3.2018 7:05

Tampereen Koskikeskus on torstaina ollut auki 30 vuoden ajan. Aamulehti kysyi Cityconin kaupalliselta johtajalta Mari Laaksoselta, millaiselta kauppakeskusten tulevaisuus Suomessa näyttää.

Laaksonen arvioi, että tulevaisuudessa muodin osuus kauppakeskuksissa laskee, ja tilaa valtaavat kahvilat, ravintolat elämys- ja hyvinvointipalvelut, terveydenhuolto sekä julkiset palvelut.

–Nykyään ihmiset arvostavat henkilökohtaista palvelua ja uniikkia tunnelmaa. Olemme puhuneet, että nyt keskuksen katolla parina ensimmäisenä vuonna olleet tenniskentät voisivat olla taas in.

Kelaakin kiinnostaa

Kaupan siirtyminen verkkoon on puraissut pahiten muodin toimialaan. Urbaanissa yhteiskunnassa elävät ihmiset tilaavat vaatteensa netistä, mutta janoavat kokemuksia ja elämyksiä. Kahvia, kasvohoitoa tai tunnelmaa ei kuitenkaan voi tilata. Koskikeskus luottaa juuri siihen.

Kauppakeskuksen pitää kehittyä jatkuvasti: Ilmettä kannattaa viilata ja vuokralaisia vaihdella, jotta asiakkaiden mielenkiinto säilyy. Laaksosen mielestä viime vuosina on ollut taloustilanteen vuoksi vaikea saada uusia ketjuja tulemaan Suomeen.

–Isoimpiin kauppakeskuksiin pitää saada melkein kaikki ketjut, jotta kaikki tilat saa vuokratuksi. Tärkeä tavoite on, että saamme uusia yrityksiä Suomen markkinoille.

Citycon neuvottelee jatkuvasti myös erilaisten terveyspalveluiden kanssa. Julkisia palveluita ja terveysyrityksiä kauppakeskuksiin houkuttelevat ihmiset ja Suomen talvi.

–Ihmiset käyvät täällä ja haluavat hoitaa asiat kätevästi kerralla, joten kauppakeskus myös julkisille palveluille kiinnostava paikka. Sote-uudistus on herättänyt kiinnostusta terveysalan yrityksissä.

Espoon Ison Omenan palvelutorilla julkisia palveluita käytti puolessa vuodessa noin miljoona asiakasta. Laaksonen jatkaa, että Citycon on käynyt keskusteluita kaupunkien eri palveluiden, jopa Kelan kanssa. Tampereella yhteistyöstä Kelan kanssa ei ole keskusteltu.

Koskikeskus on toiminut 30 vuotta.

Kauhistuttaako kilpailija?

Verkkokaupan vaikutuksesta Laaksonen ei ole enää huolissaan. Hän on todennut, että viiden vuoden takainen ajatus siitä, että liikkeet pienenevät ja niistä tulee nettikaupan showroomeja osoittautui vääräksi. Kuluttajat haluavat edelleen kauppaan tullessaan nähdä ja kokeilla.

Entä huolettaako naapuriin kohoava pinta-alaltaan suurempi kilpailija?

–Ihan meidän kauppakeskusten kylkeen kiinni ei ole aiemmin Suomessa rakennettu. Paljon on esimerkkejä, joissa on rakennettu kilometrin, parin päähän, mutta se on ihan eri asia. Tässä ei tarvitse valita, kumpaan lähdet, vaan asioinnin pystyy yhdistämään, Laaksonen sanoo.

Vain muutaman kymmenen metrin päähän kohoavaan kilpailijaan on Koskikeskuksessa kyllä varauduttu. Laaksonen sanoo, että kuusi vuotta sitten valmistunut remontti jo tehtiin Ratinaa silmällä pitäen.

–Heillä vain kesti sitten yllättävän kauan, että investointipäätös saatiin tehtyä.

Parhaillaan Koskikeskuksessa on menossa julkisivuremontti. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä koskimaisema kieltää koskemisen läntiseen julkisivuun, mutta idänpuoleiseen seinään on luvassa muutoksia. Punaiset laatat korvataan metallinsävyisillä.

–Tämä on konkreettisesti kilpailijan tuloon valmistautumista. Halusimme tuoda rakennuksen tälle vuosituhannelle.

Cityconin kaupallinen johtaja Mari Laaksonen.

“Kyllä kauppa on sitten tässä”

Laaksosen mukaan Koskikeskuksen tilanne on ollut viime vuodet poikkeuksellinen, koska kaikki tilat ovat olleet vuokrattuina. Uuden kilpailijan saapuminen näkyy kuitenkin jo tänä vuonna siten, että osaa päättyvistä määräaikaisista sopimuksista ei ole jatkettu.

Sopimukset solmitaan yleensä vähintään 3 vuodeksi.

–Jonkin verran on niitä, jotka jatkavat molemmissa keskuksissa, osa lopettaa meillä tänä vuonna ja osa on jo lopettanut ja olemme vuokranneet tilan uudelleen.

Laaksosen mukaan on vaikea arvioida, jääkö Koskikeskukseen tyhjiä liiketiloja, koska vuokraneuvottelut kestävät yleensä kuukausia. Tällä hetkellä talossa on tyhjeneviä tiloja, joihin ei vielä ole tiedossa uutta vuokralaista.

–Tilanne on täysin normaali kaikille kauppakeskuksille. Vaihtuvuutta on aina, eikä se liity Tampereeseen tai Ratinan tuloon, hän sanoo.

Koskikeskuksen johtaja siis katselee työtilansa ikkunan taakse nousevaa kilpailijaa toistaiseksi varsin myönteisin mielin.

–Hämeenkatu on isossa muutoksessa ja sieltä on jo paljon toimijoita siirtynyt tänne ja menossa Ratinaan. Jos miettii Tampereen keskustaa huhtikuun jälkeen, niin kyllä kauppa keskittyy vahvasti tälle alueelle.

Koskikeskus

33000 m2 vuokrattavaa pinta-alaa

Noin 90 liikettä

5,5 miljoonaa kävijää vuonna 2017

Vilkkaimmat kuukaudet ovat heinä- ja joulukuu

Mari Laaksonen

Cityconin kaupallinen johtaja, vastaa 8 kauppakeskuksesta

Asuu Tampereella

40-vuotias

Työskennellyt Cityconilla 10 vuotta

Kotoisin Huittisista

Muutti Tampereelle opiskelemaan tradenomiksi vuonna 1996

“Työssä parasta on työn monipuolisuus ja ihmiset. Jokainen päivä on erilainen.”

Citycon

Kiinteistösijoitusyhtiö, jolla on toimintaa Pohjoismaissa ja Baltiassa

Nettovuokratuotto vuonna 2017 oli 228,5 miljoonaa euroa

Tilikauden tulos vuonna 2017 oli 152,3 miljoonaa euroa

165 miljoonaa kävijää vuodessa

2,1 miljoonaa vuokrattavaa neliömetriä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: