Yhteenveto pörssiyhtiöiden kolmannesta vuosineljänneksestä - Talous - Aamulehti

Finnair, Neste ja metsäyhtiöt takovat tulosta – Asiantuntijat niputtavat pörssiyritysten yllättäjät ja pettymykset

Juuri nyt perinteiset toimialat ja yhtiöt loistavat. Finnair, Neste ja UPM julkistivat erinomaisen tuloksen. Yhtiöt saavat voimaa talouden kasvusta ja omista investoinneistaan.­

15.11.2017 13:13

Lähes kaikki pörssiyritykset ovat julkistaneet kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa. Seniorianalyytikko Hannu Angervuo eQ:sta ja pääanalyytikko Sauli Vilen Inderesistä tiivistävät viime viikkojen tulosjulkistusten annin.

Yleishuomio

Angervuo: Kolmas neljännes oli pitkälti odotusten mukainen. Tämä oli pörssiyhtiöiden viides peräkkäinen kasvuneljännes, kun mittarina käytetään yhtiöiden yhteenlaskettua liikevaihtoa. Yritykset ovat siirtyneet pitkästä saneerauksesta kasvun tielle.

Yhteenlaskettu liikevaihto pörssin päälistan yhtiöillä kasvoi 3,3 prosenttia. Tulos ennen veroja vertailukelpoisena kasvoi 6,9 prosenttia.

Vilen: Tulokset ovat vastanneet odotuksia. Talouden hyvä veto näkyy yhtiöiden tuloksissa. Suomen pörssi on Eurooppa-riippuvainen. Nyt Euroopan talouden veto vauhdittaa suomalaisyhtiöitä. Niiden tulokset kasvoivat 6–7 prosenttia.

–Liikevaihdot kasvavat, ja sitä kautta tulokset paranevat. Kustannusinflaatio eli palkkojen ja raaka-aineiden hinnannousu ei vielä merkittävästi tunnu yrityksissä. Se alkaa pikku hiljaa tulla läpi, mutta ei vielä merkittävästi.

Yllättäjät

Angervuo: Metsäteollisuus yllätti. Kaikki metsätoimialan yhtiöt paransivat selvästi. Metsäkoneyhtiö Ponsse kohensi rajusti. Rahoitusalalta Evli otti merkittävän loikan.

Vilen: Yhtiöistä Finnair, Neste ja metsäsektori kokonaisuudessaan menivät odotettuakin paremmin. Finnair ja Neste olivat älyttömän hyviä. Neste oli tuloskauden ehdoton ykkönen. Yhtiön biodieselinvestoinnit kantavat nyt hedelmää.

–Finanssisektori oli vahva. Rahoitusmarkkinat vetävät: omaisuusarvot nousevat ja transaktioita on paljon. Siksi eQ ja Evli tekevät huikeita tuloksia.

Pettymykset

Angervuo: Nokia oli pettymys. Sen tulos ylitti analyytikoiden ennusteet ja se nosti osinkoaan ennakoitua enemmän. Huonoa Nokian tuloksessa oli se, että analyytikoiden mukaan tulos tuli aivan väärästä paikasta eli patenteista eikä verkoista.

Rakentaminen kokonaisuutena oli pettymys, sillä rakentaminen on ollut kovassa kasvussa, mutta tuloksenteko on unohtunut useimmilla yhtiöillä.

Vilen: Kaikki kaupan alan yhtiöt pettivät. Se oli hassua, sillä Suomen talous kasvaa nyt hyvin. Kuluttajilla on hyvä tilanne. Kullakin yhtiöllä on omat ongelmansa, niillä ei ole yhtä yhteistä nimittäjää.

Olihan Nokia pettymys. Siitä ei ole kahta sanaa. Yhtiön näkymä on huono ja siksi kurssireaktio oli raju.

Odotus jatkosta

Angervuo: Jatko lähikuukausina sujunee hyvin, sillä vienti Suomesta on kasvanut yhdeksän kuukauden aikana 15 prosenttia ja teollisuuden uudet tilaukset ovat nousseet niin ikään 15 prosenttia.

Vilen: Tämä vuosi on jo pitkälti kirjoissa. Neljäs vuosineljännes on hyvä, koska talous vetää. Tuloskasvu jatkuu. Kustannusinflaatio nostaa pikku hiljaa päätään, mutta se ei vielä oleellisesti vaikuta tässä vaiheessa.

Jatkossa yksi keskeinen kysymys on se, kuinka yritykset pystyvät siirtämään kustannusten nousun asiakkaille. Siinä mitataan yritysten hinnoitteluvoimaa. Eurokriisin jälkeen kustannusinflaatio on ollut matala. Se on johtanut siihen, että heikonkin hinnoitteluvoiman yritykset ovat menestyneet. Jatkossa tilanne todennäköisesti muuttuu. Ihan perustavaran tekijät ovat heikoilla, hinnoitteluvoimaiset yritykset ovat vahvoilla.

Ovatko kurssit jo huipussaan?

Angervuo: Nousua on kestänyt jo eurokriisin ajoista eli yli viisi vuotta. Yhdysvalloissa nousu on ollut kolmisen vuotta Eurooppaa pidempää. Taitaa olla viimeinen vaihe menossa ja siksi kannattaa lukea pörssioppaita, mitkä ovat sen vaiheen tunnusmerkit.

Vilen: Korot ovat nollassa ja käytännössä pakottanut korkosijoittajat osakemarkkinoille. Hinnat ovat korkealla suhteessa historiallisiin arvostustasoihin. Toisaalta suhteessa korkoihin osakkeiden arvostustasot ovat perusteltavissa.

Jos yritysten tulokset kasvavat ja reaalitalous jatkaa nousua, niin nämä kumpikin tukevat pörssikurssien nousua. Jos reaalitalous sakkaa ja tulokset heikkenevät, nykyisiä hintoja on vaikea perustella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?