Kesko julkisti torstaina historiansa parhaan osavuosituloksen - Talous - Aamulehti

Kesko julkisti torstaina historiansa parhaan osavuosituloksen – ”Talouskasvun hidastumisesta huolimatta näkymämme ovat positiiviset”

Kesko julkisti odotukset ylittävän kolmannen kvartaalin liiketuloksen.

Keskon päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi 3,7 prosenttia. Liikevaihto kasvoi kaikissa ruokakauppaketjuissa sekä Kesprossa.­

24.10.2019 18:35

Kauppajätti Kesko ylitti odotukset kolmannella kvartaalilla eli heinä-syyskuussa.

Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos oli 152,0 miljoonaa euroa kun taas vertailukaudella se oli 137,0 miljoonaa euroa. Vara Researchin analyytikoiden konsensusennuste odotti 150,1 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa ja 2,79 miljardin euron liikevaihtoa.

Keskon liikevaihto nousi vertailukauden 2 641,8 miljoonasta eurosta 2 803,9 miljoonaan euroon.

– Keskon kolmas vuosineljännes oli jälleen historiamme kaikkien aikojen paras. Päivittäistavarakaupan sekä rakentamisen ja talotekniikan kaupan kehitys oli kautta linjan vahvaa. Autokauppa kävi odotuksiamme vaisummin, mutta piristyi vuosineljänneksen loppua kohti, pääjohtaja Mikko Helander kommentoi tiedotteessa.

– Talouskasvun hidastumisesta huolimatta näkymämme ovat positiiviset. Ennakoimme vertailukelpoisesti jatkuvien toimintojen liikevaihdon seuraavalta 12 kuukauden ajanjaksolta ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason. Jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 1,01 euroa. Vertailuluku puolestaan oli 0,81 euroa.

Päivittäistavarakauppa ja rakentaminen nousussa

Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi 3,7 prosenttia. Liikevaihto kasvoi kaikissa ruokakauppaketjuissa sekä Kesprossa.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevaihto kasvoi 8,4 prosenttia. Vertailukelpoisesti liikevaihto kasvoi 3,8 prosenttia.

Autokaupassa liikevaihto kasvoi 11,3 prosenttia ja laski vertailukelpoisesti 5,9 prosenttia. Autokaupan kuluttajamarkkinassa kysyntää heikensi epävarmuus autoverotuksesta ja autojen käyttövoimaan liittyvä keskustelu sekä muutos WLTP-päästömittausmenetelmässä.

Sama ongelma autokaupalla oli myös toisella kvartaalilla.

Syyksi esitettiin silloinkin WLTP-päästömittausmenetelmää, joka syrjäytti viime vuonna vuodesta 1990 lähtien käytössä olleen NEDC-menetelmän. Tämä vaikutti esimerkiksi Volkswagenin mallien toimitukseen, koska kaikki autot joutuivat läpäisemään uudet aikaa vievät testit.

– Päästömittausmenetelmä on merkittävästi häirinnyt uusien autojen kauppaa Euroopassa. Tilanne paranee vuoden jälkipuoliskolla ja uskoisin, että 2020 ollaan takaisin normaalissa päiväjärjestyksessä. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla se on tuntunut aika paljon”, Helander totesi toisen kvartaalin päätyttyä. Tuolloin hän myös kertoi, miksi Kesko on jo pidemmän aikaa maalaillut positiivisia näkymiä autokaupalle.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat