VM:n budjettiehdotus vuodelle 2021 on 61,6 miljardia - Talous - Aamulehti

Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa

Budjettia valmistellaan aiemmasta poiketen siten, ettei VM:n ja muiden ministeriöiden kahdenkeskisiä neuvotteluja järjestetä, vaan ne korvattiin kaikkien ministeriöiden yhteisellä neuvottelulla. Kuvassa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

12.8.2020 15:42 | Päivitetty 12.8.2020 19:21

Helsinki

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitteli tänään valtiovarainministeriön ehdotusta ensi vuoden budjetiksi.

Ehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna. Valtiovarainministeriö neuvottelee ehdotuksen pohjalta seuraavaksi muiden ministeriöiden kanssa. Hallitus linjaa budjetista budjettiriihessään syyskuun puolivälissä. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

Tulevaisuusinvestoinnit ja EU:n elvytyspaketti sovitetaan yhteen, ja niistä linjataan myöhemmin.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa. Summa on 3,9 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2020 varsinaisessa talousarviossa, mutta 5,7 miljardia euroa vähemmän kuin vuodelle 2020 on budjetoitu mukaan lukien lisätalousarviot.

Ehdotus on 7,0 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 132 miljardiin euroon, ministeriö kertoo.

Valtion talousarvion tuloiksi vuodelle 2021 arvioidaan 54,6 miljardia euroa, josta 46,5 miljardia euroa on verotuloja. Tuloarvio perustuu kesäkuun ennusteeseen.

–  Jaan monen suomalaisen huolen valtion nopeasta velkaantumisesta. Projektini on saada velkaantuminen hallintaan. Tämä edellyttää, että hallitus huolehtii viruksen leviämisen estämisestä ja palaa kehyssääntöön. Lisäksi on päätettävä ripeästi työllisyystoimista ja sote-uudistuksesta, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Verotulojen kasvua vauhdittaa muun muassa koronan aiheuttama huojennettu maksujärjestely, jonka ansiosta verojen maksamista on tänä vuonna voinut lykätä ensi vuoteen.

–  Verotuksen muutokset ovat melko marginaalisia eli tulojen lisäystä ei hankita verojen kiristyksillä. Ansiotulon verotus säilyy käytännössä ennallaan, Vanhanen sanoi.

Ei muutoksia hallitusohjelmaan

Hallitusohjelmaan ei ehdotuksessa esitetä muutoksia, eikä Vanhasen mielestä nyt ole finanssipolitiikan kiristämisen aika. Budjetilla vastataan hänen mukaansa kasvun ja työllisyyden tarpeisiin.

Jotta velkaantuminen saadaan hallintaan, hallituksen tulee huolehtia koronaviruksen leviämisen estämisestä ja palattava kehystasoon eli hallitusohjelmassa sovittuun menojen ylärajaan.

–  On tärkeää, että keskellä tätä epävarmuutta pystymme tekemään päätöksiä, joilla vahvistamme luottamusta. Olemme laatimassa budjettiriiheen kestävyystiekartan eli suunnitelman siitä, millä tavalla vuoteen 2030 mennessä velkaantuminen pystytään taittamaan, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tämä kaikki edellyttää työllisyystoimien ripeää toteuttamista ja lausunnoilla olevan sote-uudistuksen saamista maaliin asti.

–  Valtiovarainministeriön virkamiesesitys työllistämistoimista julkistetaan perjantaina, ja siitä alkavat hallituksen neuvottelut kohti budjettiriihtä.

Epävarmuus suurta

Valtiovarainministeriön mukaan epävarmuus tulevasta on suurta niin kauan, kun koronavirukseen löydetään rokote tai muu parannuskeino. Epävarmuus hidastaa ministeriön arvion mukaan talouden toipumista.

–  Suomessa yksityinen kulutus on tiettyjä palveluita lukuun ottamatta toipunut nopeasti. Viennin ja investointien näkymät ovat heikommat maailmantalouden huonomman kehityksen seurauksena, tiedotteessa sanotaan.

Tukea vientiteollisuuteen

Vientiteollisuutta valtiovarainministeriö tukisi ennen kaikkea jatkamalla väylämaksujen puolittamista laiva- ja rahtiliikenteessä sekä alentamalla teollisuuden sähköveron EU-minimiin. Jälkimmäinen vähentää verotuottoja noin 245 miljoonaa euroa ensi vuonna.

–  Se on vastaus teollisuuden vientiongelmiin ja niitä toimia, joissa pystymme itse päätöksen tekemään.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että sähkövero alennetaan EU-minimiin hallituskauden aikana. Nyt VM:n ehdotus on, että se tehdään kertaratkaisuna ensi vuonna.

Ainoa merkittävä muutos hallitusohjelmaan liittyy Vanhasen mukaan siihen, että siinä sovitut tulevaisuusinvestoinnit yhdistetään ehdotuksessa yhdeksi kokonaisuudeksi EU:n noin kolmen miljardin euron suuruisen elvytyspaketin kanssa.

Vanhasen mukaan VM koordinoi elvytyksestä tehtäviä linjauksia tavalla, jossa jokaista hanketta arvioidaan kustannustehokkuuden kannalta.

Tulevassa budjetissa kolme asiaa on muita tärkeämpiä Pirkanmaalle – Näitä valtiovarainministeriön ehdotukselta odotetaan

Tulevassa budjetissa kolme asiaa on muita tärkeämpiä Pirkanmaalle – Näitä valtiovarainministeriön ehdotukselta odotetaan

Edit 12.8. kello 19.20: Päivitetty kauttaaltaan ja lisätty tietoja muun muassa vientiteollisuuden tuista, hallitusohjelman kirjauksista ja verotulojen kasvusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: