Tamperelainen menestystarina: Autonpesukoneiden kauppa käy ja vienti vetää - Talous - Aamulehti

Tamperelainen menestystarina: Autonpesukoneiden kauppa käy ja vienti vetää

Uusin 700T-malli on täysautomaattinen tietokoneohjattu pesukone. Lista ominaisuuksista on pitkä. Auton päälle tulee värillistä laavavaahtoa eli pesuvaahtoa.

2.9.2016 9:38

Tähän on tultu: autonpesukoneessa vaihtuvat vihreät, siniset ja punaiset led-valot ikään kuin pesuhallissa leiskuisivat revontulet.

Auton päälle ruiskutettavaan pesuvaahtoon taas johdetaan valoa, jotta lopputulos näyttäisi valuvalta laavalta. Tavoitteena on tehdä autonpesusta näyttävä ja viihtyisä kokemus.

Tamperelainen autonpesukoneita valmistava Tammermatic juhlii 50-vuotistaivaltaan perjantaina. Puoli vuosisataa sitten huoltoaseman yrittäjä tai työntekijä käveli autonpesukoneen vieressä ja ohjasi konetta auton muotojen mukaan. Hänellä oli muutama nappi ja vipu harjakoneen käyttämistä varten.

Nyt yhtiön huoltopäälliköllä Tommi Ronkaisella on reaaliaikainen videokuva- ja tietoliikenneyhteys kymmeniin pesuhalleihin ja -koneisiin. Ronkaisen työpiste on Tammermaticin etävalvomossa Tampereen Tesomalla.

Ronkainen pystyy etäyhteyden avulla korjaamaan vaikkapa Kanadassa olevan autonpesukoneen ohjelmisto-ongelman. Pesuhalleissa ei nykyisin tarvita henkilökuntaa, ja siksi osa pesupisteistä on miehittämättömiä.

- Tyypillinen puhelu liikenneasemalta kertoo, että pesuhalli ei toimi. Etäyhteyden avulla voimme selvittää koneen vian. Video kertoo, onko auton pesettäjä tehnyt jotain poikkeavaa, esimerkiksi tullut ulos autosta ja saanut koneen häiriötilaan. Sekin selviää, onko vika hallin ovissa.

Tammermatic täyttää 50 vuotta: Katso, miten uusi innovaatio, laavavaahto toimii auton pesussa:

Lähtökohta sama

Autonsa pesukoneeseen ajavalla asiakkaalla on sama tarve kuin 50 vuotta sitten: likainen menopeli pitää saada puhtaaksi.

- Pohjoismainen ympäristö on paras testikenttä konevalmistajalle. Jos täällä kurassa ja loskassa saa auton puhtaaksi, se onnistuu missä tahansa, toimitusjohtaja Juha Soutolahti sanoo.

Toiminnan alkuvuosina Tammermatic teki pelkän koneen ja toimitti sen huoltamon pesuhalliin. Siitä eteenpäin oli huoltamon asia, mistä ja mitä pesuaineita se hankki ja kuinka se konettaan käytti.

Nyt konevalmistajan liikevaihdosta 40 prosenttia tulee palveluista, kuten edellä kuvatusta etävalvonnasta, koneiden huollosta sekä pesuaineiden ja varaosien myynnistä. Tammermaticin tehtaalta lähtee vuodessa noin 2,5 miljoonaa litraa pesuainetta.

Sovellus puhelimeen

Tarina on tyypillinen konevalmistajan kertomus. Pelkkä raudan myyminen ei enää elätä tai ainakin konekaupan vaihtelut ovat niin rajuja, että niitä pitää täydentää tasaisella palvelukaupalla.

Eikä kehitys jää tähän. Tuotekehitysjohtaja Lauri Hurme kertoo, että lähiaikoina otetaan käyttöön yhtiön ja huoltamoketjujen älypuhelinsovellus, jonka kautta asiakas voi maksaa pesuja etu- tai jälkikäteen. Sovellus on myös markkinointikanava: se muistuttaa, jos auto on ollut pesemättä pari kuukautta.

Kurkistus pesukoneen sisään paljastaa, että muovikuorten alla on paljon elektroniikka ja venttiilejä. Teollinen internet lisää antureiden määrää. Niiden avulla koneesta saadaan tietoa huoltojen ennakointia varten.

- Tulevaisuudessa voidaan ehkä yhdistää sääennusteita ja -havaintoja koneen käyttämään pesuaineen määrään tai vahvuuteen.

Soutolahti sanoo, että konepesun suosio kasvaa tasaisesti. Iäkkäät autoilijat eivät jaksa pestä itse autoaan, eivätkä nuoret halua tai ehdi. Lisäksi monet kaupungit ovat ympäristösyistä kieltäneet autojen kuuraamiseen pihoilla.

Tammermatic aloitti Wilcomatic-merkkisillä koneilla. Ne olivat käsikäyttöisiä. Koneissa oli vain harjapesu ja yksi pesuohjelma. Vuonna 1968 tuli automaattinen Tammermatic 200A. Se myös vahasi ja kuivaajan sai lisävarusteena.

Perustettu: 1966

Perustaja: Reino Lamminen. Yritys oli tuolloin nimellä Kone-Lamminen.

Alkuvaiheet: Yhtiö aloitti vihreissä kaarihalleissa Rantatien varressa Tampereella. Ennen Tesomalle siirtymistä tehdas sijaitsi Hatanpään valtatiellä entisessä Salmisen Nahkatehtaan rakennuksessa. Tammermatic-nimi 1970-luvun alussa, kun yritys siirtyi Ab Electrolux Oy:n omistukseen.

Nykyinen rakenne: Tammermatic Oy on osa Tammermatic Groupia. Siihen kuuluu myös Yhdysvaltain Ann Arborissa (Michigan) pääpaikkaansa pitävä InterClean Equipment. InterClean suunnittelee ja tekee erikoisajoneuvojen pesukoneita.

Konsernin liikevaihto vuosittain: 22–30 Me. Tästä Tammermatic Oy:n (Suomen yhtiö) liikevaihto on 15–20 Me.

Henkilöstö: Koko konserni 120, josta Suomessa 70, USA:ssa 40 ja Ruotsissa 10.

Omistajat: Sentica Kasvurahasto II Ky (noin 80%) ja yksityishenkilöitä.

Sami SuojanenAamulehtiTammermaticin liikevaihdosta 60–70 prosenttia tulee viennistä. Pohjoismaat ovat perinteisesti olleet yhtiölle vahvoja markkina-alueita.

Viime vuonna se koki kovia Venäjällä ja Norjassa, mutta toimitusjohtajaJuha Soutolahdenmukaan esimerkiksi Venäjän konemarkkina alkaa taas herätä.

Viime vuonna Tammermaticin myynti laski ja tulos meni tappiolliseksi, mutta Soutolahden mukaan tänä vuonna myynti- ja tuloskehitys on kasvu-uralla.

- Meillä on raamisopimus junanpesukoneista Venäjän Rautateiden kanssa. Olemme toimittaneet sinne jo viisi konetta ja lisää tulossa. Yhden projektin arvo 1–2 miljoonaa euroa.

Joustoa työaikapankista

Euroopasta Tammermatic on saanut tilauksia muun muassa Saksasta, Ranskasta ja Romaniasta.

Hongkongiin Tammermatic tekee useita raskaan kaluston pesulinjoja jätepolttolaitoksen yhteyteen.

Siellä jokaisen tyhjennyksen jälkeen kuorma-autot on pestävä.

Soutolahti ei valita Suomen kilpailukyvystä.

- Meillä ei ole halvinta konetta. Kilpailemme laadulla. Keskitymme tuotekehitykseen, kokoonpanoon ja palveluun. Komponentit tulevat alihankkijoilta.

- Tärkeää on hyvä keskusteluyhteys henkilöstön kanssa. Käytämme työaikapankkia ja ihmiset tietävät yhtiön työtilanteen tarkkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos