Asuntokauppojen määrä laski Tampereella – hinnat sen sijaan nousivat hieman - Talous - Aamulehti

Asuntokauppojen määrä laski Tampereella – hinnat sen sijaan nousivat hieman

Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat lähes 5 prosenttia.

19.4.2019 20:09

Käytettyjen asuntojen kauppamäärä laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä koko Suomessa lähes 3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kiinteistönvälitysketju Remax kertoo tiedotteessaan.

Kauppamäärät käytetyissä kerrostaloasunnoissa laskivat alkuvuonna koko Suomessa lähes 5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Kauppoja tehtiin koko maassa 7269 kappaletta, mikä on 376 kappaletta vähemmän kuin tammi–maaliskuussa vuonna 2018. Pääkaupunkiseudulla kauppamäärät nousivat ensimmäisellä neljänneksellä reilun prosentin.

Suurissa kaupungeissa käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärissä nousua oli Helsingin lisäksi Espoossa 2,4 prosenttia, Vantaalla ja Lappeenrannassa lähes 2 prosenttia, sekä Turussa lähes 3 prosenttia.

Kauppamäärät laskivat vuoden ensimmäisellä kvartaalilla Tampereella 4 prosenttia, Lahdessa 12 prosenttia, Jyväskylässä 8 prosenttia ja Oulussa 11 prosenttia.

Omakotitalojen kauppamäärissä kausivaihtelua

Käytettyjen omakotitalojen kauppamäärät nousivat noin prosentin koko Suomessa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen kauppamäärä oli samoissa lukemissa kuin vuoden 2018 tammi–maaliskuussa.

Vantaalla kasvua oli 10 prosenttia, Turussa 7 prosenttia, Lahdessa 4 prosenttia ja Jyväskylässä 8 prosenttia. Oulussa kauppamäärä kasvoi 14 prosenttia.

Helsingissä omakotitalojen kauppa laski 4 prosenttia, Espoossa 6 prosenttia ja Tampereella 9 prosenttia.

Lappeenrannassa kauppamäärät laskivat 50 prosenttia tammi–maaliskuussa edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Keskiarvollisesti kauppamäärät ovat kuitenkin samoissa määrissä kuin edellisinä vuosina, noin 12 kauppaa kuukaudessa.

Remaxin mukaan Lappeenrannan kokoisessa markkinassa kausivaihtelu vaikuttaa suuresti kauppamääriin ja myyntiin tuleviin kiinteistöihin. Esimerkiksi runsasluminen talvi ja eduskuntavaalit ovat saattaneet lykätä omakotitalojen myyjien ja ostajien päätöksentekoa tämän vuoden alussa, tiedotteessa kirjoitetaan.

Neliöhinnat tasaisessa kasvussa

Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat lähes 5 prosenttia verrattuna edellisen vuoden ensimmäiseen kvartaaliin. Toteutunut keskimääräinen neliöhinta käytetyissä kerrostaloasunnoissa oli 2997 euroa. Tämä on lähes 2 prosenttia enemmän kuin koko vuoden 2018 keskimääräinen neliöhinta koko Suomessa.

Helsingissä sekä Oulussa kasvua neliöhinnoissa oli lähes 5 prosenttia, Espoossa ja Tampereella 3 prosenttia sekä Vantaalla sekä Turussa lähes 7 prosenttia. Lahdessa ja Jyväskylässä neliöhinnat kerrostaloissa laskivat noin 5 prosenttia ja Lappeenrannassa lähes 10 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut