Maksutapojen mullistus kohtaa jo laskut: Lindorff ja start up -yhtiö lupaavat laskut kännykkään - Talous - Aamulehti

Maksutapojen mullistus kohtaa jo laskut: Lindorff ja start up -yhtiö lupaavat laskut kännykkään

Lindorffin kaupallinen johtaja Juho Ylinen ja Kleverin teknologiajohtaja Jyrki Juuti lanseerasivat yhtiöiden uuden laskujen maksuyhteistyön keskiviikkona Helsingissä.

10.1.2018 11:21

Suomessa on jälleen tulossa markkinoille uusi sovellus raha-asioiden hoitoon.

Luotonhallintayritys Lindorff lanseerasi keskiviikkona suomalaisen start up -yhtiö Kleverin kanssa yhteistyönsä, jonka seurauksena voi kaikki laskut saada jatkossa omaan kännykkään. Yhtiöt lupaavat, että laskujen maksaminenkin onnistuisi Klever-sovelluksella vaikka sormenjälkitunnisteella.

–Kaikki maksajan laskut voi saada yhteen sovellukseen, kertoo Lindorffin kaupallinen johtaja Juho Ylinen Lännen Medialle.

Varsinaisen sovelluksen takana olevan Kleverin teknologiajohtaja Jyrki Juuti kertoo, että yhtiön tavoitteena on vähentää paperilaskujen määrää. Lindorffin mukaan Suomessa käytetään paperilaskua edelleen laajasti.

Samalla sovelluksen halutaan haastavan sitä, miten suomalaiset suhtautuvat e-laskuihin.

Suomalaispankkien kehittämä e-laskujärjestelmä on toistaiseksi suosituin tapa maksaa laskut. E-laskut otettiin käyttöön Suomessa 2000-luvun puolessavälissä.

Pankki- ja vakuutusalan edunvalvontajärjestön Finanssiala ry:n säännöllisesti teettämän Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista saa e-laskuja verkkopankkiinsa.

Toisaalta tutkimuksessa on huomattu, että mobiililaite, kuten älypuhelin tai tabletti, on yhä suositumpi tapa hoitaa maksuliikennettä. Kesäkuussa julkaistussa Finanssialan tutkimuksessa arvioidaan, että puolet verkkopankkien käyttäjistä käyttää mobiililaitteita tois- tai ensisijaisesti.

–E-lasku ei ole niin kuluttajaystävällinen kuin se voisi olla. Sehän on aika vanha formaatti, Juuti sanoo.

Lindorffin Ylinen ei kuitenkaan väitä, että e-laskua oltaisiin varsinaisesti syrjäyttämässä.

–Olemme halunneet löytää keinoja, joilla helpottaa maksajan arkea. Nyky-yhteiskunnassa kuluttajalla on eräpäivänä muutakin tekemistä kuin laskujen maksaminen, Ylinen toteaa.

Älypuhelin muuttanut maksamista

Uusia maksumenetelmiä on tullut markkinoille useita viime vuosina, mikä näkyy osin myös korttimaksamisen suosion kasvussa.

Maksumenetelmät, kuten syksyllä Suomeen saapunut Apple-teknologiayhtiön Apple Pay ja Danske Bankin käyttämä Mobile Pay, voivat hyödyntää maksajan käyttäjätiliin liitettyä debit- tai credit-korttia. OP Ryhmän asiakkailla on vastaavasti käytössään Pivo-mobiilisovellus.

Suomen Pankki, joka tilastoi suomalaisten maksuliikettä, ei tämän vuoksi osaa tarkasti sanoa, kuinka paljon vaihtoehtoisia maksutapoja käytetään. Korttimaksaminen kasvoi vuonna 2016 noin 8,2 prosenttia edellisvuoden tasosta. Korttien lähimaksuominaisuuden käyttömäärät kasvoivat samassa ajassa viisinkertaisesti.

Myös suoraan maksuliikenteeseen on tullut uutta teknologiaa. Mobile Payn rinnalle on tullut myös suoraa pankkisiirtoliikennettä tarjoava Siirto-palvelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut