Yrittäjien rajut luvut kriisin keskeltä: Joka kymmenes on menettänyt koko liikevaihtonsa, puolet tarvitsee suoraa tukea - Talous - Aamulehti

Yrittäjien rajut luvut kriisin keskeltä: Joka kymmenes on menettänyt koko liikevaihtonsa, puolet tarvitsee suoraa tukea

Suomen Yrittäjien yrittäjägallupin mukaan jopa puolet pk-yrityksistä tarvitsisi valtion suoraa tukea selvitäkseen koronakriisistä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

7.4.2020 12:08

Suomen Yrittäjien tänään julkaiseman yrittäjägallupin mukaan koronakriisin vaikutukset näkyvät nyt rajusti suomalaisissa pk-yrityksissä.

Korona on gallupin mukaan aiheuttanut ongelmia kolmelle neljästä yrityksestä. Luku on noussut hieman edellisestä, koronakriisin alkumetreillä tehdystä gallupista.

– Myynti on vähentynyt 62 prosentilla yrityksistä ja kasvanut kolmella prosentilla. Koronakriisi iskee voimalla yrityksiin eri toimialoilla eri puolilla maata. Kovimmin se iskee kauppaan, jossa 90 prosenttia on kärsinyt koronan takia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tiedotteessa.

Gallupin mukaan joka kymmenes yritys on menettänyt koko liikevaihtonsa ja kolmannes myynnistään yli puolet.

Joka viides yritys on maksuvaikeuksissa ja joka kymmenes pelkää ajautuvansa konkurssiin. Suomen Yrittäjien mukaan tämä tarkoittaa 30 000 pk-yritystä. Kaupan alan yrittäjistä konkurssia pelkää joka viides.

Lomautuksia on käynnistänyt 43 prosenttia ja irtisanomisia seitsemän prosenttia työnantajayrityksistä.

Yrittäjägallupissa tutkittiin myös yritysten tuki- ja rahoitustarpeita. Gallupin perusteella jopa lähes joka toinen yritys kokee tarvitsevansa ja aikoo myös hakea suoraa julkista tukea.

– Määrä on merkittävä. Se tarkoittaa noin 135 000 yritystä. Tukea tarvitsevat kaikenkokoiset yritykset. Osa yrityksistä ei selviä koronakriisin yli ilman suoraa tukea ja siksi siihen on panostettava merkittävästi tämänhetkistä enemmän, SY:n pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

SY esittää suoran tuen kaksinkertaistamista kahteen miljardiin euroon.

– Julkiselle tuelle on huutava tarve. Luvattu raha loppuu hetkessä, Pentikäinen sanoo.

Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta jaettavaa tukea on toistaiseksi hakenut noin 25 000 yritystä. Yksinyrittäjille tarkoitetun tuen haku ei ole vielä alkanut.

Yrityksistä 30 prosenttia on jo kääntynyt tai kääntymässä rahoitustarpeissaan pankin puoleen.

SY:n mukaan eniten kysyntää kriisin alkuvaiheessa on ollut lainojen maksuohjelmien lykkäyksille. Kriisin pitkittyessä uusien rahoitusjärjestelyjen tarve kasvaa.

Yrittäjägallupia varten haastateltiin 1 111 yrityksen edustajaa 1.–3. huhtikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos