Supercell teki 1,4 miljardin euron liikevaihdon - Talous - Aamulehti

Supercellin tulos pysyi yhä hurjana – Hittilistoilla sinnikkäästi pysyttelevät pelit toivat 1,4 miljardin euron liikevaihdon

Kotimainen pelijätti Supercell täyttää 10 vuotta ja on edelleen huippukannattava hittitehdas. Suurin rahasampo on kypsään ikään ehtinyt Clash of Clans. Uusia aluevaltauksia tehtiin esimerkiksi Etelä-Koreassa ja e-urheilussa.

Ilkka Paanasen omistama Supercell menestyi hyvin viime vuonna Etelä-Koreassa.

11.2.2020 12:31 | Päivitetty 11.2.2020 12:45

Tänä vuonna 10 vuoden ikään ehtivän peliyhtiö Supercellin liiketulos suli jo kolmantena vuonna peräkkäin.

Käyttökate oli 517 miljoonaa euroa, eli se laski hienoisesti edellisvuoden 537 miljoonasta.

Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 1,4 miljardia euroa. Edeltävältä vuodelta se oli 1,37 miljardia euroa.

Näillä luvuilla laskettuna yhtiön kannattavuus pysyi yhä hurjana, laskien 37 prosenttiin edellisvuoden 39 prosentista.

Edellisvuosien liikevaihdon romahduksen jälkeen luvut ovat tasoittuneet. Edellisen tilinpäätöksen yhteydessä Supercell kertoi liikevaihdon kutistuneen 430 miljoonalla eurolla. Vuonna 2017 oltiin 1,8 miljardin tasolla ja vuonna 2016 2,1 miljardissa eurossa. Liikevaihto on nyt kutakuinkin samalla tasolla kuin vuosina 2013–2014.

Kiinalainen teknologiayhtiö Tencent nosti omistusosuutensa Supercellin pääosin omistamasta konsortiosta yli 50 prosenttiin.

–  Jälleen hyvät luvut, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Paananen tiiviisti näyttäessään tuloksia.

Paananen esitteli yhtiön talouslukuja ja edellistä vuosikymmentä tiistaina yhtiön pääkonttorilla Helsingin Ruoholahdessa.

Paananen on toistuvasti sanonut, ettei yhtiö keskity lyhyen aikavälin talouslukuihin, vaan pitkäjänteiseen suunnitteluun ja riskeihin.

–  Luomme pelejä niin usealla ihmiselle kuin mahdollista ja haluamme, että niitä pelataan vuosien ajan ja ne muistetaan ikuisesti, Paananen toisti yhtiön pääteesin.

Paananen viittaa videopalvelu Youtubeen, jossa yhtiön peleistä ladattuja pelaajavideoita on katsottu yli 52 miljardia kertaa.

–  Se kertoo siitä, minkä tason ilmiöistä puhutaan. Emme ole asian eteen tehneet muuta kuin luoneet tuotteet. Ja ihmiset ovat niistä innoissaan.

Brawl Stars löi läpi Koreassa

Supercellin liikevaihto on viimeiset vuodet nojannut sen varhaisempiin peleihin.

Yhtiön menestynein peli Clash of Clans (2012) täyttää tänä vuonna jo kahdeksan vuotta. Viime vuosikymmenen sovelluskauppatilastoissa se oli maailman suosituin peli kuluttajien rahankäytöllä mitattuna. Latausmäärissä se ylsi viidenneksi. Clash Royale (2016) ylsi samaisen listan kymmenenneksi.

Vuonna 2018 yhtiön neljä ensimmäistä peliä olivat kaikki saavuttaneet yli miljardin dollarin myynnin.

Supercellin pelikaartiin liittyi vuoden lopulla 2018 Brawl Stars, jonka harteilla oli paljon odotuksia. Sen ja Clash Royalen väliin mahtui lähes kolmen vuoden julkaisutauko.

Yhtiölle tyypilliseen tapaan kehitystyössä ei haluttu kiirehtiä. Se oli alkuun ladattavissa vain rajatuilla testimarkkinoilla yli 500 päivän ajan ja sen rakenteita jyrättiin uusiksi useaan kertaan.

Yhtiö ei kerro tarkemmin yksittäisten pelien latausmääristä. Sovelluskauppadataa hyödyntävä SensorTower arvioi, että Brawl Stars rikkoi 100 miljoonan latauksen rajan viime kesänä. Sen mukaan peliä olisi joulukuussa ladattu noin kaksi miljoonaa kertaa, eli kuukausikohtaisessa latausmäärässä se olisi päihittänyt muut Supercellin pelit. Pelin käyttäjäarviot ovat mainiot.

Paanasen mukaan Brawl Stars kasvatti suosiotaan tasaisesti koko viime vuoden ajan. Pelin huomattavin saavutus oli sen suosio Etelä-Koreassa, jota pidetään haastavana markkinana sen kukoistavan kotimaisen peliteollisuuden takia. Paanasen mukaan Brawl Stars kuitenkin ylettyi maassa listakärkeen. Enimmillään aktiivisina pelaajina oli yksi kymmenestä eteläkorealaisesta.

Kun aiemmat pelit lasketaan mukaan, Supercell oli Etelä-Koreassa suosituin peliyhtiö kuukausittaisten aktiivisten pelaajien määrällä mitattuna.

–  Se on ollut hieno nähdä senkin takia, että Brawl Stars oli yksi niistä peleistä, jotka herättivät paljon sisäistä keskustelua. Meidän kulttuurissa lopulta pelitiimi päättää, mitä tulee ulos, Paananen kuvailee.

–  Brawl Stars on ollut aivan käsittämätön menestys Etelä-Koreassa, siitä on tullut ihan valtava ilmiö.

Yhtiö kertoi viime vuonna avanneensa maan pääkaupunkiin souliin ”Supercell Loungen”, jonka se kertoi olevan eräänlainen olohuone yhtiön peleistä pitäville.

Menestys Aasiassa on tervetullutta, sillä Kiinassa uusien pelien julkaisut ovat edelleenkin pannassa. Maan kulttuuriministeriö on kertonut olevansa huolissaan pelien sisältämästä väkivallasta ja vaikutuksesta nuorisoon.

Paanasen mukaan on keskeistä, että myös vanhempia pelejä päivitetään säännöllisesti. Clash of Clansille vuosi 2019 oli korkeasta iästä huolimatta sen paras ikinä.

Analytiikkafirma Superdata arvioi, että Clash of Clans oli viime joulukuussa eniten netonnut mobiilipeli lähes 160 miljoonan dollarin myynnillä. Brawl Stars ei tälle listalle yltänyt.

Clash of Clans on sinnikkäästi säilyttänyt suosionsa maailman mobiilipelien kymmenen kärjessä. Supercell on halunnut puristaa siitä kaiken irti esimerkiksi lanseeraamalla lisäsisältöjä tuovan Kultapassin, jonka SensorTower arvioi sen ensiviikkoina jopa 2,5-kertaistaneen pelin tuoman rahavirran.

E-urheilusta potkua

Supercell on luonut kovan kasvun vain muutamalla pelillä, ja se on tullut tutuksi korkeasta julkaisurimastaan. Pelinkehityshankkeet tapetaan usein jo varhaisessa vaiheessa, eivätkä pitkään hiotut tuotteetkaan aina selviä aikuisuuteen.

Viime syksynä yhtiö totesi, ettei testimarkkinoille julkaistusta uudesta Rush Wars -pelistä ole hitiksi. Peli jäi beta-vaiheeseen, sillä se ei täyttänyt yhtiön korkeita laatukriteerejä.

Seuraava rahasampo voi yksittäisen pelin lisäksi löytyä myös e-urheilusta, joka tuo yhtiölle näkyvyyttä ja pidentää pelien elinkaarta.

Clash of Clansin ensimmäinen MM-kisa käytiin viime syksynä Saksassa. Pelin suosio oli sovelluskauppadatan perusteella jo hieman ehtinyt hiipua, mutta viime syksynä se nousi jälleen kärkijoukkoihin, ainakin tuottojen perusteella.

Kilpapelaamisesta on tullut yhä näkyvämpi osa Supercellin markkinointia.

Myös Brawl Stars on tukenut yhtiön aikeita e-urheiluinnostuksen hyödyntämisestä. Ensimmäinen maailmanmestaruusturnaus pelissä käytiin Etelä-Koreassa elokuussa 2019, ja seuraava on luvassa tänä vuonna. Palkintopotti turnauksessa on noussut miljoonaan dollariin.

Paanasen mukaan juuri Brawl Stars on yhtiön yhteisöllisin peli. Pelisuunnittelussa on toistuvasti otettu huomioon fanien toiveet.

Elektroniseen urheiluun on viime vuosina panostanut myös Supercellin pääomistaja Tencent. Joulukuussa toimintansa aloitti Tencentin osin rahoittama Global Esports Federation, joka on eräänlainen maailmanlaajuinen e-urheilijoiden kattojärjestö.

Mistä seuraavaksi?

Paananen kertoo, että yhtiöllä on kehitystyössä useita pelejä eri vaiheissa.

–  Osa on lähellä mahdollista beta-vaihetta, osa kauempana. Kuten tavallista, moni niistä tapetaan ennen kuin kukaan yhtiön ulkopuolella näkee niitä. Mutta pienellä onnella teidän pitäisi nähdä meiltä yksi tai kaksi beta-vaiheen peliä tänä vuonna.

Vuoden 2019 aikana Supercell jatkoi panostuksiaan myös ulkoisiin pelifirmoihin. Yhtiö tuki vuoden aikana aloittelevia peliyhtiöitä Malmössa, Kalifornian Oaklandissa ja Tukholmassa.

Kuten tavallista, talouslukujen valossa tulevaisuutta ei pohdittu.

Paananen tunnustaa, että on mahdotonta arvioida tulevaisuutta liian pitkälle. Supercellin tavoitteena on kuitenkin liittyä pitkäaikaisten pelikehittäjien, kuten Nintendon, joukkoon tulevina vuosikymmeninä.

– Tällaisessa kilpaillussa ympäristössä ihan hyvä ei riitä, vaan aina pitää unelmoida isommin, Paananen summaa.

Supercell

Suomalainen mobiilipelejä kehittävä yhtiö. Markkinoilla on viisi peliä: Clash of Clans (2012), Hay Day (2012), Boom Beach (2014), Clash Royale (2016) ja Brawl Stars (2018).

Perustettu 2010.

Liikevaihto (2019): 1,4 mrd. euroa.

Käyttökate (2019): 517 milj. euroa.

Henkilöstö: (2018): 392.

Omistajat: Inari S.à.r.l. (Tencent-konsortio) 83,6%, Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja, muu henkilöstö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos