Suomalaiset lyhensivät asuntolainojaan viime vuonna ennätystahtiin lähes 17 miljardilla eurolla - Talous - Aamulehti

Suomalaiset lyhensivät asuntolainojaan viime vuonna ennätystahtiin lähes 17 miljardilla eurolla

Suomalaiset lyhensivät asuntolainojaan ennätystahtiin viime vuonna. Kuvituskuva.

3.2.2019 10:06

Suomalaiset lyhensivät asuntolainojaan lähes 17 miljardilla eurolla viime vuonna. Tieto käy ilmi Suomen Pankin tilastoista.

Muun muassa pankkien etua ajava Finanssiala ry toteaa lyhennyksistä kertovassa tiedotteessaan, että asuntolainojen korot ovat laskeneet vuonna 2018. Sen seurauksena lyhennyksen osuus kuukausittaisesta maksuerästä on suuri niillä asuntovelallisilla, joilla lyhennyksen osuus on muuttuva. Asuntolainojen kanta oli marraskuun lopussa vajaat 98 miljardia euroa.

Velkaantumisaste siis pienentyy, kun lainoja lyhennetään runsaasti. Finanssialan yhdistyksen mukaan kyse on ennätystahdista.

–Lyhennysten ennätysmäärä ei ole merkki kansalaisten yhtäkkisestä innostuksesta maksaa asuntolainojaan pois, sanoo yhdistyksen tiedotteessa johtava asiantuntija Elina Erkkilä.

Suomen Pankin mukaan tyypillisin uusien asuntolainojen takaisinmaksuaika on 20–25 vuotta, johon sidotaan lähes 50 prosenttia kaikista asuntolainoista. Takaisinmaksuajaltaan pisimpien, yli 30 vuoden asuntolainoja myönnetään edelleen suhteellisen vähän, mutta niiden osuus on kasvanut.

Kotitaloudet nostivat joulukuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,2 miljardin euron edestä. Määrä on Suomen Pankin mukaan lähes saman verran kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,87 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,85 prosenttia.

Pankkien sekä yrityksille että kotitalouksille myöntämien lainojen määrä on kasvanut reilun 3 prosentin vauhtia. Myös asuntomarkkinoiden hintakehitys on jatkunut kokonaisuudessaan rauhallisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos