Pankit luopuvat pahvisista listoista, näin tunnistautuminen uudistuu - Talous - Aamulehti

Useat tuhannet Nordean asiakkaat käyttävät vielä tunnuslukukorttia Tampereella, mutta syyskuussa niistä luovutaan: ”Nyt ei kannata enää siirtää muutosta yhtään”

Nordea kertoo luopuvansa pahvisista tunnuslukulistoista vuoden loppuun mennessä. Todennäköisesti niin tekee myös Danske Bank. Muutos voi olla haastava esimerkiksi senioreille, joille tarjotaan tukea uuden oppimiseen.

Nordea luopuu tunnuslukulistoista vuoden loppuun mennessä. Tilalla voi käyttää esimerkiksi tunnuslukusovellusta. Tampereen toimialueen johtaja Tomi Tulonen kertoo, että laitteen rikkoutumiseen kannattaa varautua asentamalla sovellus toiseenkin laitteeseen.

23.8.2019 7:15 | Päivitetty 23.8.2019 8:39

Aamulehti

Nordea kertoi keskiviikkona lopettavansa tunnuslukukortin käytön. Kolmannen osapuolen julkisiin digipalveluihin, eli esimerkiksi Omakantaan tai veropalveluun kirjautuminen tunnuslukukortilla loppuu jo syyskuun aikana, ja osalla asiakkaista mahdollisesti aikaisemmin.

Nordean omassa verkkopankissa tunnuslukukortin käyttö loppuu vuoden loppuun mennessä samalla kun verkkopankki uudistuu, mutta tarkkaa päivämäärää ei vielä ole tiedossa.

Siksi siirtyminen uusiin tunnistautumistapoihin kannattaa tehdä nyt heti, kertoo Tampereen Nordean toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen.

– Nyt ei kannata enää siirtää muutosta yhtään.

Nordean asiakkaista jo miljoona käyttää uusia tunnistautumistapoja. Noin kymmenen prosenttia käyttäjistä on tunnuslukukortin varassa. Tampereella heitä on joitakin tuhansia, Tulonen kertoo.

Sovellus ja laite tilalle

Uudet tunnistautumistavat

Sovellus: Mobiilisovelluksella voi tunnistautua ja vahvistaa tapahtumia verkko- ja mobiilipankissa. Sovellus ladataan sovelluskaupasta. Sovelluksessa tapahtumat vahvistetaan PIN-koodilla, jonka asiakas valitsee itse.

Tunnuslukulaitteet: Myös tunnuslukulaitteeseen valitaan oma PIN-koodi, jota laitteella käytetään. PIN-koodilla laite antaa käyttäjälle tunnusluvun, jolla voi esimerkiksi kirjautua verkkopankkiin.

Tunnuslukulaitteet näkövammaisille: Puhuva tunnuslukulaite on suunniteltu yhteistyössä Näkövammaisten Liiton kanssa ja se on ensisijaisesti tarkoitettu näkövammaisille asiakkaille. Asiakas voi liittää laitteeseen omat kuulokkeensa, mikäli haluaa kuulla tunnusluvut lueteltuna kuulokkeiden kautta.

Lähde: Nordea

Käytännössä muutoksena asiakkaalle on se, että hänen täytyy hankkia kortin tilalle uusi tunnistautumistapa. Uudet korvaavat tunnistautumistavat ovat tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite. Verkkopankki on normaaliin tapaan edelleen käytössä, mutta sinne täytyy kirjautua uudella menetelmällä.

Uusiin pankkitunnuksiin siirrytään, sillä EU:n uusi maksupalveludirektiivi PSD2-sääntely määrittelee sähköisen tunnistautumisen tavat uudelleen ja jatkossa tunnistamistapa ei saa olla kopioitavissa, Tulonen kertoo. Hänen mukaansa uudet tavat tunnistautua ovat turvallisemmat kuin pahvinen kortti, eikä Nordealla ole tiedossa niihin kohdistuneita väärinkäytöksiä. Tulonen kertoo esimerkkinä, että jos epähuomiossa ohjautuu verkossa valesivustolle ja antaa oman henkilökohtaisen koodin ja tunnuslukukortin avainlukukoodin, se on kopioitavissa.

Sähköisillä tunnistautumistavoilla tilanne on erilainen.

– Siinä voi antaa ensimmäisen henkilökohtaisen koodin, mutta kun tunnuslukusovellusta käyttää omalla laitteella, joka on omien salasanojen takana erillään nettisivusta, niin huijarin ei käytännössä ole mahdollista saada avainkoodia, eli kellään ei ole pääsyä siihen.

Laitteen rikkoutumiseen kannattaa varautua lataamalla tunnuslukusovellus myös toiseen älylaitteeseen, kuten läheisen älypuhelimeen tai puhelimen lisäksi tablettiin, Tulonen kertoo.

Uusia tunnistautumismenetelmiä ovat tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite. Tunnuslukulaitteita on kahdenlaisia. Vasemmalla on luottokortin kokoinen tunnuslukulaite ja oikealla puhuva tunnuslukulaite, joka sopii käyttöön näkövammaisille.

Neuvontaa sitä tarvitseville

Pahvisen tunnuslukukortin varassa olevista Nordean asiakkaista suurin osa on senioreita ja sellaisia henkilöitä, jotka eivät tottumuksesta ole halunneet luopua tunnuslukukortista.

Tulonen kertoo, että osaa senioreista muutos saattaa huolettaa. Sitä varten Nordea järjestää viikoittain neuvontaa pankkien konttoreissa, joihin saa tulla iästä riippumatta kysymään apua uusiin tunnistautumistapoihin.

– Olemme varautuneet, että ruuhkaa voi tulla.

Yhteistyötä Nordean kanssa on tehnyt Mukanetti ry, joka tarjoaa senioreille apua ja ohjeistusta digi- ja älylaitteiden käytössä. Yhdistys tarjoaa neuvontaa esimerkiksi siihen, miten älylaitteeseen ladataan sovellus, mutta pankissa opetetaan pankkisovelluksen varsinaista käyttöä.

– Moni ikäihminen ei ole käyttänyt mobiililaitetta ja tarvitsee turvallisen alun, sanoo toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluoma.

– Moni on myös siirtänyt älylaitteen ostopäätöstä, mutta nyt se on tullut todella ajankohtaiseksi, kertoo hallituksen puheenjohtaja Seppo Pohja.

Torstaiaamupäivänä Nordean Tampereen toimipisteelle saapui neuvontaan tamperelainen Aino Rintala, joka halusi apua mobiilimaksamiseen. Neuvonnan jälkeen hän kertoo maksamisen selkiintyneen.

– Minulla on vielä avainlukulista käytössä, mutta nyt yritän päästä uuteen aikaan kiinni, Rintala sanoo.

Nordea on suunnitellut myös puhuvan tunnuslukulaitteen yhteistyössä Näkövammaisliiton kanssa.

Muissakin pankeissa muutoksia

Myös Danske Bank kertoo todennäköisesti luopuvansa avainlukulistoista kokonaan vuoden loppuun mennessä, kertoo kehityspäällikkö Marko Huhdanpää.

Danske Bank on ottanut käyttöön Danske ID -tunnistussovelluksen ja tunnuslukulaitteen, joista asiakas voi valita, tai halutessaan ottaa molemmat. Myöhemmin käyttöön tulee myös näkövammaisille suunnattu puhuva tunnuslukulaite.

Suurin osa pankin asiakkaista on ottanut jo käyttöön uudet ratkaisut, Huhdanpää kertoo. Tällä hetkellä avainlukulistaa voi käyttää vielä kaikissa palveluissa, mutta syyskuun puolivälistä lähtien maksuasioissa siirrytään avainlukulistoista toisiin tunnistautumistapoihin. Avainlukulistaa käytetään osassa palveluissa vielä syksyn ajan, kuten pankin soittopalvelussa tunnistautumisessa ja sovelluksen käyttöönotossa.

S-Pankki kertoo jatkavansa tunnuslukutaulukoiden käyttöä toistaiseksi entisellään. Digitaalisesta kehityksestä vastaava johtaja Carl-Edvard Holmberg kertoo, että jatkossa taulukoiden käyttämiseen on kuitenkin tulossa pankkiasioinnin turvallisuutta parantavia uudistuksia.

Tunnuslukutaulukon lisäksi S-Pankin verkkopankkiin tai muihin verkkopankkitunnuksia vaativiin palveluihin voi kirjautua myös S-mobiili-sovelluksella tunnistautumalla.

– Kaikista kirjautumisista jo 86 prosenttia tapahtuu sähköisesti, eli S-mobiilin tunnistamisen avulla, Holmberg kertoo.

OP:n henkilöasiakkuuksista vastaava johtaja Sari Heinonen kertoo, että OP ei ole toistaiseksi luopumassa avainlukulistoista, sillä ne ovat osoittautuneet turvallisuutta selvästi lisääviksi. Myös asiakkaat haluavat hänen mukaansa käyttää edelleen avainlukulistoja.

Mobiililaitteissa avainlukulistat on kuitenkin jo korvattu mobiiliavaimella.

– Pyrimme tuomaan mobiiliavaimen myös op.fi-verkkopalveluun vaihtoehtoiseksi tunnistusvälineeksi vuoden 2019 loppuun mennessä, Heinonen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos