Suuret lakot ovat alkamassa – sovun löytyminen ei näytä todennäköiseltä - Talous - Aamulehti

Suuret lakot ovat alkamassa eikä sovintotilanne näytä hyvältä – ”Mahdollisuudet ovat nyt olennaisesti pienemmät”

Tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen luokkaa kolmen lakkovuorokauden ajalta, Teknologiateollisuus arvioi.

Lakot lähestyvät. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen mukaan ratkaisujen löytyminen ennen lakkoja näyttää tällä hetkellä vaikealta. Metsäteollisuuden Jyrki Hollmén on samaa mieltä.

4.12.2019 8:06 | Päivitetty 4.12.2019 8:06

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mukaan näyttää ”erittäin haasteelliselta”, että työehtoneuvotteluissa päästäisiin ratkaisuun ennen ensi viikolla uhkaavia lakkoja.

Metsäteollisuuden ja Teollisuusliiton sovittelu on torstaina.

–Sillä tavalla pitää olla optimistinen, että niin kauan kuin on aikaa, on toivoa. Nyt näyttää vaikealta, Hollmén sanoi.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle piti tiistaina varsin todennäköisenä, että lakot teknologiateollisuudessa toteutuvat.

Keskeisiä viennille

Työmarkkinakierroksen päänavausta on odotettu Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtoväännöstä.

Teollisuusliiton, Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n lakot ovat alkamassa teknologiateollisuudessa ensi maanantaina.

Työtaistelut uhkaavat myös mekaanista metsäteollisuutta ja kemianteollisuutta.

–Toivomme ratkaisua ennen lakkojen alkua, mutta mahdollisuudet ovat nyt olennaisesti pienemmät, Helle sanoi.

Teknologiateollisuus arvioi, että useissa prosessiteollisuuden yrityksissä aletaan viikon puolivälissä tehdä toimenpiteitä tuotannon alasajoa varten.

–Se, että sopu saataisiin aikaan esimerkiksi viime hetkillä, olisi prosessiteollisuuden näkökulmasta liian myöhäistä, Helle sanoi.

Arvio: Menetykset jättimäisiä

Lakot ovat alkamassa teknologiateollisuudessa maanantaina. Työtaistelut uhkaavat myös mekaanista metsäteollisuutta ja kemianteollisuutta.

Teknologiateollisuudessa tuotantomenetykset olisivat Teknologiateollisuuden arvion mukaan satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta.

Kemianteollisuus on puolestaan arvioinut, että kolmen päivän lakko aiheuttaisi kemianteollisuudessa noin 160 miljoonan euron menetykset tuotantona ja liikevaihtona.

Metsäteollisuuden mukaan mekaanisessa metsäteollisuudessa kolmen päivän lakon menetykset olisivat 30 miljoonaa euroa menetettyinä vientituloina.

Lisää menetyksiä voi tulla, sillä Metsäteollisuus on ilmoittanut työsulusta, joka on alkamassa mahdollisen lakon päättyessä.

Hylky ehdotukselle

Työmarkkinakierroksen päänavausta on odotettu Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluista ja näissä neuvotteluissa Teollisuusliitto hylkäsi maanantaina sovintoehdotuksen.

Ehdotukseen sisältyvä palkankorotuksia koskeva osuus oli Teollisuusliiton mielestä täysin riittämätön.

Sovintoehdotuksessa kahdelle vuodelle palkankorotuksia oli yhteensä 1,6 prosenttia, poistuvien kiky-tuntien vaikutus oli 1,4 prosenttia ja palkkaliukumiksi oli laskettu 0,8 prosenttia.

Teknologiateollisuus arvioi, että annettu sovintoesitys olisi vielä hiukan parantanut kustannuskilpailukykyä.

Valtakunnansovittelija viittasi esityksessään Suomen Pankin laskelmiin.

Elokuussa Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja ennusti kustannuskilpailukyvyn kehitystä sillä oletuksella, että työn hinta nousee keskeisissä kauppakumppanimaissa noin 2,2–3 prosenttia ensi vuonna.

Kajanoja totesi, että palkkojen liukumat ovat Suomessa viime vuosina olleet normaalisti noin 0,5 prosenttia.

Tältä pohjalta Kajanoja arvioi, että kustannuskilpailukyky pysyisi ensi vuonna ennallaan kustannusvaikutuksiltaan 1,7–2,5 prosentin sopimuskorotuksilla, jotka koskisivat vuotta 2020.

Palkankorotusten ohella arvio kustannusvaikutuksesta sisältää esimerkiksi kiky-tuntien kaltaisiin asioihin tulevat mahdolliset muutokset.

Kajanoja arvioi hiljattain, että kustannuskilpailukyvyn ennallaan pitävä sopimuskorotusten haarukka on hieman alentunut elokuun jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut