Sirpa Paateron mukaan Veikkauksen miljardiavustuksiin aiheutuvan loven paikkaaminen valtion budjetista olisi vaikeaa - Talous - Aamulehti

Mistä kaivetaan rahat avustuksiin, jos Veikkauksen peliautomaattien tuotto pienenee yli sadalla miljoonalla? Ministeri ei menisi valtion kukkarolle: ”Ei siellä nyt ihan hirveästi löysää ole”

Veikkauksen toiminnan muutokset saattavat vähentää rahapeliautomaateista saatavia tuottoja 100–150 miljoonalla eurolla vuodessa. Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski arvioi, että sen seurauksena valtiolle tuloutettava ja eteenpäin avustuksina jaettava summa pienenee merkittävästi.

Sirpa Paaterolta on kysytty asiasta useasti.­

6.9.2019 19:26

Aamulehti

Veikkaus kertoi torstaina vähentävänsä hajasijoitettuja peliautomaatteja, eli niitä, jotka sijaitsevat esimerkiksi ruokakaupoissa ja kioskeissa. Tällä hetkellä peliautomaatteja on eri puolilla maata noin 18 500 kappaletta. Rahapeliyhtiö arvioi, että määrä laskee noin 15 500 automaattiin.

Lisäksi lokakuun 2020 ja tammikuun 2022 välillä otetaan vaiheittain käyttöön pakollinen tunnistautuminen. Veikkaus arvioi vuoden 2018 vuosiraportissaan, että pelkkä pakollinen tunnistautuminen vähentää rahapeliautomaattien tuottoja vuositasolla noin 100–150 miljoonaa euroa.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski toteaa nyt Aamulehdelle, että vaikka muutos ei olisi niin suuri kuin aiemmin arvioitiin, joka tapauksessa puhutaan useista kymmenistä miljoonista euroista.

– Sillä on siis merkittävä vaikutus, mutta mikä on täsmälleen Veikkauksen liikevoitto, siihen vaikuttaa niin monta muutakin elementtiä. Tässä vaiheessa voi lähinnä todeta, että pakolliseen tunnistautumisen ja peliautomaattien vähentämisen vaikutus on arvioiden mukaan 100–150 miljoonaa euroa, Sarekoski sanoo.

Myös ulkomaille pelaaminen ja peliuudistukset vaikuttavat Veikkauksen tulevaan liikevoittoon.

Herää kysymys, mitä tapahtuu avustuksille, jos Veikkauksen tuotot pienenevät?

Yli miljardi euroa eri tahoille

Veikkaus jakaa pelien tuottoa eri tahoille yli miljardi euroa vuodessa. Vuonna 2019 sosiaali- ja terveysjärjestöt saavat avustuksena 362 miljoonaa euroa. Kulttuuriin ja taiteeseen suunnataan 246 ja liikuntaan 155 miljoonaa euroa, esimerkiksi.

Olli Sarekoski toteaa, että mikäli Veikkauksen liikevoitto pienenee, se aiheuttaa pienentymisen paineen valtiolle tulouttamaan summaan. Hän arvioi pienenemisen olevan merkittävä.

Sareskosken mukaan valtion päätettävissä on, korvataanko mahdollisesti pienenevää tuottoa muista varoista vai ei.

– Se on sitten poliittista päätöksentekoa, hän sanoo.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) toteaa, että valtion budjetista kompensoiminen olisi vaikeaa.

– Kyllä me tiedämme, että nytkin kun budjettia rakennetaan, ei siellä nyt ihan hirveästi löysää ole, hän sanoo.

Paatero toteaa kuitenkin, että jossain kohtaa asian miettiminen on ajankohtaista. Nyt hän ei arvioi, miten suuria summia budjetista voisi mahdollisesti kompensoida.

Paateron mukaan vielä on liian aikaista sanoa, miten Veikkauksen valtiolle vuosittain tulouttama summa muuttuu.

– Toiveissa on, että Veikkaus pystyisi kehittämään pelejä, jolla tulovirtaa pystyttäisiin saamaan toista kautta, jos automaattien osalta tulovirta vähenee.

Paatero muistuttaa, että vielä tälle ja ensi vuodelle odotus on yli miljardin euron tuloutuksesta.

– Väheneminen ei tapahdu äkkiseltään vaan pikkuhiljaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?