Slush startup-yritysten rahoitus - Talous - Aamulehti

Raportti paljastaa startup-maailman karut tasa-arvoluvut: yli 90 prosenttia rahoituksesta menee all male -tiimeille, naisille jää murusia

Slushissa julkistetun The State of European Tech 2019 -raportin mukaan 92 prosenttia startup-rahoituksesta meni tiimeille, joissa oli pelkästään miehiä.

Startup-tietoa. Atomicon The State of European Tech 2019 -raportti julkistettiin torstaina Slushissa.­

21.11.2019 8:10

Torstaiaamuna kasvuyritystapahtuma Slushin alkajaisiksi pääomasijoittaja Atomicon julkistama The State of European Tech 2019 -raportti nimittää eurooppalaisen startup-ekosysteemin monimuotoisuutta kuvaavia lukuja synkeiksi.

Raportin mukaan kuluvana vuonna eurooppalaiset teknologiayhtiöt ovat keräämässä ennätysmäiset 30 miljardia dollaria rahoitusta.

Jättipotista lähes 92 prosenttia menee startup-tiimeille, joissa kaikki jäsenet ovat miehiä.

Kahdeksan prosenttia rahoituksesta suunnattiin tiimeille, joihin kuuluu sekä miehiä että naisia. Naisten perustamat startupit keräsivät alle puoli prosenttia rahoituksesta.

Jakaumaan vaikuttaa se, että suurimmat, jopa yli sadan miljoonan euron rahoituskierrokset menevät tyypillisesti miesten perustamille yrityksille. Rahoituksen sukupuolijakaumassa ei ole näkyvissä mainittavaa muutosta edeltävään vuoteen nähden.

Raportin mukaan Suomessa tänä vuonna startupeihin sijoitetusta rahasta 86 prosenttia menee yrityksille, joiden perustajatiimeissä on pelkkiä miehiä.

Myös eurooppalaisten teknologiastartupien johtopaikoilla on niukasti naisia.

382 pääomasijoittajien rahoittamaa eurooppalaista yritystä on 12 viime kuukauden aikana kerännyt merkittävän a- tai b-rahoituskierroksen. Näiden yhtiöiden kaikilla johtopaikoilla naisia on kahdeksan prosenttia, toimitusjohtajista ja perustajista naisia on viisi prosenttia ja teknologiajohtajista vain yksi prosentti.

Osana raporttia tehtiin myös kysely 1200 eurooppalaiselle startup-yrittäjälle. Heistä joka viides on naispuolinen, mutta yritykseensä ulkopuolista rahoitusta nostaneista yrittäjistä naisia on 15 prosenttia.

Noin neljäsosa eurooppalaisista yrittäjistä on maahanmuuttajia eli rakentaa yritystään jossain muussa maassa kuin alkuperäisessä kotimaassaan. Pohjoismaissa maahanmuuttajia on teknologiayrittäjistä noin 18 prosenttia.

Kyselyn mukaan teknologiayrittäjät ovat selvästi korkeammin koulutettuja kuin väestö keskimäärin. Kolmella neljästä yrittäjästä on korkeakoulututkinto ja seitsemän prosenttia on koulutukseltaan tohtoreita.

Taloudelliselta taustaltaan valtaosa yrittäjistä oli ennen yrittäjyyttään hyvin toimeentulevia.

–  Eurooppa on vasta heräämässä diversiteettikysymyksiin ja siihen tosiasiaan, että yrittäjyys ei ole yhtäläisesti kaikkien saavutettavissa, Slushin toimitusjohtaja Andreas Saari kommentoi tiedotteessa.

Hänen mukaansa moninaisuutta tarvitaan yrityksiin enemmän, jos ne haluavat ratkaista mahdollisimman monenlaisia ongelmia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?