Hesburger-pomo lakkauttaisi yritystuet ja romuttaisi koko tes-järjestelmän - Talous - Aamulehti

Hesburger-pomo lakkauttaisi yritystuet ja romuttaisi koko tes-järjestelmän

Hesburgerin hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela vaikuttaa aktiivisesti muun muassa vedenpuhdistus-, tiedonpakkaus- ja kasviproteiinibisneksessä. Taustalla Salmelan kotimaisema eli Turun Aurajoki.

3.3.2016 7:28

Vain puhdas markkinatalous voi nostaa Suomen suosta, julistaa Hesburger-pomo, yrittäjä Heikki Salmela. Ensimmäisenä hän hylkäisi yleissitovuuden, sillä yritysten palkanmaksukyky perustuu niiden liiketoimintaan, ei työmarkkinajohtajien kabinettipäätöksiin.

Salmelan mielestä todellista paikallista sopimista olisi se, että palkat määrittäisi suoraviivainen kysynnän ja tarjonnan laki. Työehdot ”kelluisivat” työpaikkakohtaisesti.

- Riittäisi, että työlakiin kirjattaisiin minimiehdot. Kaiken muun pitäisi ratketa reilulla markkinamekanismilla. Näin palkat voisivat jopa nousta.

Henkilöstökustannukset on Salmelan mukaan päästetty karkaamaan käsistä, vaikka Suomen tulevaisuus riippuu juuri työllistäjäyritysten kannattavuudesta, kilpailukyvystä ja investoinneista.

Myös tuhansia ihmisiä työllistävä Hesburger on luisunut kannattavuusongelmiin, Salmelan mukaan ”vain ja ainoastaan” henkilöstökustannusten kasvun vuoksi.

Salmela ehdottaa mallia, jossa yritys voisi vähentää verotuksessa 150 prosenttia alle 3 000 euroa ansaitsevien henkilöstökuluista. Hänen mukaansa uudistus kannustaisi nimenomaan työllistämään ja olisi siksi vielä parempi kuin Viron malli, jossa yritysten voitoista maksetaan verot vasta silloin, kun ne otetaan ulos.

- Voittovaroja pitäisi pystyä Suomessakin jättämään yrityksiin, jotta niiden oma pääoma kasvaisi ja pankkirahoitusmahdollisuudet paranisivat, hän lisää.

Kaikki yritystuet ja monet muutkin tuet ja avustukset joutaisivat Salmelasta romukoppaan.

- Koko suomalainen järjestelmä perustuu erilaisiin tukiin, ja se on älyttömintä, mitä olla saattaa. Kaiken lisäksi tämän tukisysteemin pyörittäjiä on kymmeniätuhansia. Ihmisiä tuetaan, yrityksiä tuetaan, kaikkea tuetaan, hän päivittelee.

- Yritystuet eivät kuulu markkinatalouteen. Yrittäjät eivät tarvitse euroakaan julkista rahaa. Markkinatalouden kannattaja ei voi kannattaa yritystukia.

Salmela huomauttaa, että yritystukienkin ympärille on kasvanut turha virkamies- ja konsulttiarmeija.

- Mitä vähemmän valtio puuttuu yrityselämään, sitä parempi.

Salmelan mielestä suomalainen järjestelmä on tehnyt ihmisistä ”kädettömiä”.

- En tiedä, kuka tätä on halunnut ja miksi. On päivänselvää, että jollei ihmisen ole pakko tehdä mitään, hän ei välttämättä tee mitään. Valitettavasti hyvä sosiaaliturva passivoi. Heikkoja pitää tietenkin auttaa, mutta ei jokainen ihminen tarvitse apuja ja tukia.

- Hyvinvointivaltion pitäisi tarkoittaa sitä, että ihmisten on kivaa elää ja tehdä töitä, eikä sitä, että istutaan sohvalla.

Joustamaton työmarkkinajärjestelmä estää myös maahanmuuttajia työllistymästä, mikä on Salmelan mielestä tolkutonta politiikkaa ja byrokratiaa.

- Eivät tänne tulevat ole tottuneet siihen, että heitä ruokitaan seitsemän vuotta sänkyyn. He ovat tottuneet tekemään töitä. Ei heille kuitenkaan voi heti maksaa samaa palkkaa kuin työn jo osaaville, koska heidän työnsä arvo on matalampi. Markkinamekanismi ratkaisisi tämänkin, ja sosiaaliturva hoitaisi loput.

- Suomella ei ole ylipäätään muuta vaihtoehtoa kuin lisätä työnteon määrää. Työ luo työtä, eikä muutama lisätyötunti viikossa olisi keneltäkään pois.

Markkinamekanismin pitäisi Salmelan mielestä antaa toimia maksimaalisesti kaikissa mahdollisissa asioissa, esimerkiksi terveyspalveluissa. Hän uskoo kilpailun vapauttamisen johtavan sekä kustannustehokkuuden kasvuun että palvelujen parantumiseen.

Kompromissipitoisten yhteiskuntasopimusneuvottelujen käänteet eivät Salmelaa kiinnosta.

- On täysin yhdentekevää, mitä mieltä EK, SAK, hallitus tai muut tahot ovat tällaisista sopimuksista. Ulkomainen ostaja ei välitä yhtään siitä, mitä Suomessa puhutaan ja päätetään, vaan ratkaisevaa on, mitä saamme aikaiseksi ja millä hinnalla.

- Ongelmat eivät katoa minnekään, ja kohta olemme vielä syvemmällä. Tästä olisi vihdoin alettava keskustella rehellisesti.

Viki Salonen- Nämä asiat todella painavat sydäntäni. Viidenkymmenen vuoden yrittäjäkokemuksellani voin sanoa, että Suomi on nyt hyvin syvällä suossa,Heikki ”Hese” Salmela, 69, perustelee yhteiskunnallista ja talouspoliittista avautumistaan.

Salmelan äskettäin Ylellä laukomat kommentit muun muassa työtuntimäärän kasvattamisesta ja suomalaisten ylipitkistä koulutusputkista aiheuttivat kuohuntaa ja Hesburgerin boikotointi-aloitteita sosiaalisessa mediassa.

- Tällaisiin vastalauseisiin pitää toki suhtautua kunnioituksella. On harmillista, jos Hesburger joutuu jotenkin kärsimään näkemyksistäni, joilla en pyri saamaan itselleni mitään etua.

Ainakaan toistaiseksi Salmelan ulostulot eivät ole heijastuneet Hesburgerin myyntiin.

Kriittisyydestään huolimatta Salmela antaaJuha Sipilän(kesk) hallituksen kouluarvosanaksi tyydyttävän seiskan.

- En ole vielä ihan täysin menettänyt luottamustani hallitukseen. Sipilä on joutunut erittäin vaikeaan tilanteeseen. Kun joka porras jarruttaa hiukan, mikään asia ei lopulta etene.

- Suomen kansa alkaa jo tiedostaa, että meillä on tavarat housussa, mutta poliittinen liturgia on keskittynyt populismiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut