Kunnat voisivat säästää paljonkin, jos luopuisivat rahojensa haaskaamisesta - Talous - Aamulehti

Tampere ja muut suuret kaupungit haaskaavat rahaa omistamalla seiniä, väittää pörssiyhtiö Hoivatilojen Jussi Karjula

Pörssiyhtiö Hoivatilojen toimitusjohtaja Jussi Karjula sanoo, että kunnat voisivat säästää vuokraamalla käyttämiään tiloja.

13.1.2019 11:46 | Päivitetty 13.1.2019 11:48

Näin arvioi pörssiyhtiö Hoivatilojen toimitusjohtaja Jussi Karjula. Hän viittaa Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Oulun laskelmiin: ne kertovat merkittävistä säästöistä, kun palvelut ostetaan yksityisiltä.

–Nämä kuusikkokunnat ovat laskeneet, että yksityistämisen ansiosta vuosisäästöt voivat olla 15-30 prosenttia. Kunnat hakevat yhä aktiivisemmin yksityisiä sijoittajia ja tulevat mielellään itsekin vuokratiloihin, jotka eivät kasvata kunnan velkataakkaa, Karjula summaa.

–Tähän liittyy juuri kiinteistöjen konseptointi ja niiden nopea tuottaminen. Tämä on keskeinen elementti siinä, kun yksityinen sektori säästää tyylikkäin rakennuksin kuntalaisten rahoja.

Karjulan mukaan pääoma- ja elinkaarivastuuseen perustuvat vuokramallit yleistyvät. Kuntien ei ole tarkoituksenmukaista itse omistaa kaikkia palvelukiinteistöjä, vaan kiinteistöinvestoinnin ja ylläpidon riskit ulkoistetaan yhteistyökumppanille vuokraa vastaan.

Jo yli 60 kunnassa

Karjula puhuu yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä. Tästä esimerkkinä on varhaiskasvatus: sekin siirtyy palveluseteleiden ansiosta kunnallisesta mallista yksityisten toimijoiden suuntaan.

–Hoivan puolellahan on jo nähty tuottavuusloikka, kun vanhus- ja vammaispalveluista 30-50 prosenttia on siirtynyt yksityisille. Päiväkodit ja koulutkin kiinteistöineen seuraavat perässä.

Karjula puhuu toki omassa asiassaan, koska Hoivatilat tuottaa, omistaa ja vuokraa päiväkoteja, hoivakoteja, kouluja, palvelukortteleita, lastenkoteja ja turvakoteja.

Hoivatilat on toteuttanut yli 150 hanketta yli 60 kuntaan: se tarjoaa vuokrakouluja, vuokrapäiväkoteja ja vuokrahoivakoteja. Hoivatilojen yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi yksityiset palvelutuottajat Attendo, Mehiläinen ja Touhula. Ne eivät omista kiinteistöjä, vaan ne ostavat tilapalveluja.

Hankekoot kasvussa

Karjulan mukaan kuntien velkaantuneisuus, vanheneva rakennuskanta ja yhä korkeammat vaatimukset hoivan palvelutasolle edellyttävät kuntasektorilta uutta ajattelua.

Tilastokeskus laskee, että kuntakonsernien lainakanta oli vuonna 2017 noin 33,8 miljardia euroa. Summa sisältää kunnat, kuntayhtymät ja tytäryhteisöt, ja niiden lainakanta on lähes kolminkertaistunut 2000-luvulla.

–Näemme asenteiden muuttuvan. Meillä on laskennassa päiväkotikilpailutukset Vaasassa, Oulussa ja Rovaniemellä, ja näissä kunnat edistävät kiinteistöjensä vuokramalleja. Vuokramalli nauttii selvästi suurempaa suosiota kuin aiemmin, Karjula sanoo.

Karjula kertoo, että Hoivatilojen hankekoot kasvavat. Sen vuokrasopimuskannan arvo oli viime syyskuun lopussa noin 400 miljoonaa euroa.

Lue myös: Pirkanmaalla on 42 terveyskeskusta ja 630 muuta sote-rakennusta – Kaikkia niitä ei kohta tarvita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos