Tämä nainen lupaa tuoda Tampereelle 20 000 maksavaa korkeakouluopiskelijaa Euroopan ulkopuolelta: - Talous - Aamulehti

Tämä nainen lupaa tuoda Tampereelle 20 000 maksavaa korkeakouluopiskelijaa: "Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta on tulossa paljon opiskelijoita, joilla on varaa lukukausimaksuihin"

Susanne Suominen on yksi Edunation-verkkopavelun omistavan Study Advisor -yrityksen perustajista.

14.1.2018 19:50

Tamperelainen Susanne Suominen haluaa tehdä koulutuksesta yhden Suomen tärkeimmistä vientituotteista.

Suominen perusti yhdessä yhtiökumppaneidensa kanssa vuonna 2015 Edunation-palvelun, jonka tavoitteena on houkutella Suomeen maksavia korkeakouluopiskelijoita Euroopan ulkopuolelta, esimerkiksi Aasiasta.

Yrityksellä on vasta karkeita arvioita Suomen kiinnostavuudesta opiskelumaana. Ne ovat kuitenkin lupaavia: Edunationin perustajat ja neuvonantaja Peter Vesterbacka uskovat, että he voisivat tuoda Suomeen kaikkiaan 150 000 opiskelijaa, joista 20 000 tulisi Tampereelle.

Vesterbackan mukaan opiskelijoiden taloudellinen vaikutus olisi suuri.

–He asuvat, syövät ja käyttävät palveluita täällä. Yhdysvaltojen lukujen pohjalta arvioituna taloudellinen vaikutus olisi 4,5 miljardia euroa ja se on Suomessa paljon rahaa.

Halu kääntää opiskelijavirrat

Oikeastaan idea koulutusviennistä sai alkunsa Aamulehdessä julkaistusta artikkelista, jossa Suominen yhtiökumppaneineen kertoi toisesta perustamastaan verkkopalvelusta, joka keskittyy opiskelupaikkojen vertailuun. Suomisen yhtiökumppanit Harri Suominen ja Tuomas Kauppinen ovat myös yksityisiä opiskelijavaihtoja tarjoavan Asia Exchangen perustajia.

Artikkeli kiinnitti Roviolta lähteneen Vesterbackan huomion. Myös hän oli kiinnostunut koulutusviennistä. Hän halusi kuitenkin kääntää opiskelijoiden virran toisinpäin.

–Aika nopeasti huomasimme olevamme samaa mieltä siitä, että tuodaan ulkomailta opiskelijoita tänne sen sijaan että lähetettäisiin heitä täältä vaihtoon, hän sanoo.

Perustana hyvät suhteet Suomeen

Susanne Suominen sanoo, että opiskelijat kannattaa sitouttaa Suomeen, kun he ovat täällä.

–Haluamme tehdä yhteistyötä yritysten kanssa tarjoamalla harjoittelupaikkoja tai antaa opiskelijoille pohja suomalaiseen yrittäjyyteen. Toisaalta, jotta he jäisivät valmistuttuaan tänne, toisaalta jotta heille jäisi Suomeen hyvät suhteet, joita he voisivat sitten kotimaassaan hyödyntää, Suominen sanoo.

Ensimmäisiä opiskelijoita Edunation odottaa saapuviksi tänä vuonna. Edunationin takana olevalla Study Advisor -yrityksellä on tällä hetkellä sopimus viiden korkeakoulun kanssa.

Ensimmäiset opiskelijat tulevat Aasiasta, mutta Vesterbacka on käynyt alustavasti esittelemässä koulutusmahdollisuuksia myös Latinalaisessa Amerikassa.

Suominen toivoo, että ulkomaisten opiskelijoiden korkeakouluhakua uudistettaisiin, jotta yhä useampi korkeakoulupaikkaa etsivä valitsisi Suomen.

–Suomeen pitäisi olla jatkuva mahdollisuus hakea, ja hyväksynnän pitäisi tulla mahdollisimman nopeasti, hän sanoo.

Eivät kilpaile suomalaisten kanssa

Edunationin tarkoitus ei ole tuoda Suomeen tuhansia opiskelijoita kilpailemaan koulupaikoista paikallisten nuorten kanssa, vaan kannustaa kouluja ottamaan maksukykyisiä opiskelijoita ylimääräisiksi opiskelijoiksi koulutusohjelmiin tai jopa perustamaan heille omia koulutuksia.

Vesterbacka sanoo, että Edunation on kohdannut myös epäilyksiä. Usein esimerkiksi ajatellaan, että koulutuksen laatu ja suomalaiset opiskelijat kärsivät koulutusviennistä. Hän muistelee, kuinka kiinnostui asiasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2013, kun silloinen opetusministeri Krista Kiuru vieraili Indonesian Jakartalla.

–Indonesian opetusministeri sanoi, että 10 000 indonesialaista opiskelijaa Suomessa olisi hyvä määrä. Silloin niitä opiskelijoita taisi olla täällä kolme, Vesterbacka sanoo.

–Vastasin, että tämähän olisi hyvä, otetaan ne kaikki. Opetusministeriön virkamiehet kuitenkin sanoivat, ettei niin voi tehdä, koska opetuksen laatu kärsii.

Seuraavaksi Vesterbacka kysyi suurten yliopistojen rehtoreilta, mitä tapahtuu, jos opiskelijamäärä kaksinkertaistuu.

–He sanoivat, että kun rahaa on käytössä enemmän, kouluihin voidaan palkata parempia opettajia tai vaikka tutkijoita ulkomailta, joten opetuksen laatu oikeastaan paranisi, Vesterbacka sanoo.

Suominen on samaa mieltä.

–Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta on tulossa paljon laadukkaita englantia puhuvia opiskelijoita, jotka pystyvät maksamaan lukukausimaksut. Monet myös tulevat yleensä koko perheensä kanssa, mikä tuo opiskelukaupunkiin ostovoimaa, hän sanoo.

Edunation

Vuonna 2015 perustetun Study Advisoryn verkkopalvelu, joka tarjoaa ulkomaisille opiskelijoille tietoa Suomen korkeakouluista.

Perustajat: Susanne Suominen, Harri Suominen ja Tuomas Kauppinen.

Tekee yhteistyötä suomalaisten korkeakoulujen kanssa.

Tavoitteena tuoda ensimmäiset korkeakouluopiskelijat Aasiasta Suomeen syksyllä 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut