Olli Polon yksityisklinikka on tehnyt monta vuotta tappiota - Talous - Aamulehti

Olli Polon yksityisklinikka on tehnyt monta vuotta tappiota – Valviran varoitus sai lääkefirmat epäröimään, mutta potilasmäärät kasvamaan

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi keskiviikkona varoituksen, jonka Valvira antoi Olli Pololle vuonna 2015.­

14.9.2017 9:55

Tamperelaisen lääkärin ja unitutkijan Olli Polon Unesta Oy on tehnyt tappiota monta perättäistä vuotta. Polo on hoitanut yksityisvastaanotollaan kroonista väsymysoireyhtymää (CFS) sairastavia potilaita.

Vuoden 2016 elokuuhun päättyneellä tilikaudella Unesta teki 63 000 euron tappion. Aiemmillakin tilikausilla tappiot ovat olleet kymmeniätuhansia euroja. Polon mukaan voitontavoittelu ei ole alun perinkään ollut Unestan tarkoituksena.

–Olen saanut palkkani Taysista, enkä ole maksanut Unestasta itselleni palkkaa. Olen pyrkinyt sekä auttamaan potilaita että edistämään tiedettä ja tutkimustyötä.

Polo kertoo hoitaneensa sellaisiakin potilaita, joilla ei ole ollut varaa maksaa lääkärikäyntiä. Rahaa on kulunut myös hoitotarvikkeisiin ja lääketutkimuksista syntyneisiin kuluihin.

–Olen sijoittanut lääketutkimuksista saadut rahat tutkimustyöhön. Ilman ulkoista sponsoria tutkimuksen lääkekulut ja tutkimuslaitteet täytyy tietysti maksaa omasta pussista, minkä vuoksi se tuottaa tässä vaiheessa tappiota.

Pololla on Unestasta paljon saatavia, sillä hän on pistänyt firmaan runsaasti omia rahojaan. Viime vuoden syksyyn päättyneellä tilikaudella yhtiön omavaraisuusaste oli 120 prosenttia miinuksella. Polon mukaan kaksi viikkoa sitten päättyneellä tilikaudella velkaa on saatu vähennettyä.

170 euroa per käynti

Myös Unestan liikevaihto putosi vuoden 2016 elokuuhun päättyneellä tilikaudella yli 70 prosenttia vuodentakaisesta 336 000 eurosta 91 000 euroon. 2000-luvun parhaimpina vuosina yhtiön vuosittainen liikevaihto keikkui 600 000–700 000 eurossa.

Polon mukaan yhtiön liikevaihto on pitkälti kiinni siitä, kuinka paljon yhtiöllä on käynnissä lääketutkimuksia.

–Viime vuosina kliinisiä lääketutkimuksia on ollut vähemmän, minkä vuoksi myös liikevaihto pienentynyt, sillä se on tullut käytännössä pelkästään potilasvastaanotosta.

Polo on hoitanut potilaidensa oireita muun muassa suolaliuoksella, happirikastinhoidolla (happilisä) ja pieniannoksisella naltreksonilla (LDN). Normaaliannoksella lääkettä käytetään alkoholi- ja huumeriippuvaisten hoitoon. Polon mukaan naltreksonitabletit ovat kustantaneet asiakkaalle hieman alle 20 euroa kuukaudessa.

–Tunnin vastaanottokäynti on maksanut 186,50 euroa, ja siitä on saanut Kela-korvausta 27 euroa. Kun kassamaksu on ollut 10 euroa, niin potilaalle on jäänyt maksettavaksi 169,50 euroa, Polo avaa klinikan hinnoittelua.

Varoitus kasvatti potilasmääriä

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontavirasto Valvira antoi Pololle vuonna 2015 varoituksen, jota perusteltiin potilasturvallisuuden vaarantumisella. Vaikka Hämeenlinnan hallinto-oikeus nyt kumosi varoituksen ja palautti asian uudelleen Valviran käsiteltäväksi, Polo pelkää, etteivät lääkeyhtiöt enää kelpuuta häntä yhteistyökumppanikseen kliinisiin lääketutkimuksiin.

–Mielenkiintoista nähdä, miten lääketutkimusten kanssa käy jatkossa, sillä kaikki lääkefirmat eivät välttämättä enää uskalla tehdä kansaamme yhteistyötä tämän viranomaisprosessin jälkeen.

Potilasmääriin Valviran antamalla varoituksella oli kuitenkin lähes päinvastainen vaikutus.

–Varoitus jopa lisäsi potilasmääriä ja sai ihmiset kiinnostumaan paikasta. Klinikan maine kasvoi, kun saimme ilmaista mainosta.

Olli Polo kertoo videolla, miten taistelu Valviraa vastaan jatkuu:

Maanantaina 4. syyskuuta Valvira päätti rajoittaa Polon toimintaa ja kielsi häntä pitämästä yksityistä lääkärivastaanottoaan. Vastaanottotoiminta loppui Unestassa neljän tunnin sisällä Valviran ilmoituksesta.

–Sain kello 12 tietää tilanteen, niin kello 16 aika oli ensimmäinen joka peruttiin. Minulle sanottiin puhelimessa, että päätös astuu voimaan heti.

Elokuussa 2017 päättyneeltä tilikaudelta tilinpäätöstietoja ei ole vielä saatavilla. Polo ennakoi liikevaihdon rikkovan 100 000 euron rajan, sillä tilikaudella oli yksi isompi lääketutkimus.

–Tästä eteenpäin toiminta on varmasti aika pientä. Jouduin nyt lomauttamaan työntekijät, mutta toivottavasti saisimme seuraavan tilikauden aikana kirjoja julkaistua. Aion keskittyä nyt aineiston kirjoittamiseen, sillä useammillakin kirjoilla on kansainvälinen levikkimahdollisuus. Tämä on hyvä hetki panostaa kehitystyöhön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?